Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΟΠΥΥ και εργαστήρια
 
Αγαπητέ κύριε υπουργέ,
Κύριε Λοβέρδο

            Δημιουργήσατε ένα σύστημα υγείας για όλους τους Έλληνες, τον ΕΟΠΥΥ - θετικό το εγχείρημά σας – αλλά όπως κάθε έμπνευση για να γίνει πράξη απαιτείται μεθοδικότητα, οργάνωση, ρεαλισμός και αποδοχή. Ανακοινώσατε με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και ικανοποίηση την έναρξη του Οργανισμού από την 1η Ιανουαρίου 2012. Βρισκόμαστε στα μέσα μηνός και εργαστηριακοί ιατροί και ασθενείς τελούμε υπό πλήρη σύγχυση. Δεν έχουμε ενημερωθεί για τους όρους της σύμβασης, γιατί ακόμη δεν τους έχετε βρει, αφού μέχρι σήμερα είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων και συγκρούσεων. Όπως είναι επόμενο δεν έχουμε υπογράψει καμία σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Εξυπηρετούμε όμως καθημερινά τους ασφαλισμένους όλων πια των ταμείων, δεχόμενοι τα παραπεμπτικά τους. Χαρτάκια,  κύριε υπουργέ, τα οποία δεν γνωρίζουμε πότε θα τα καταθέσουμε , σε ποια υπηρεσία και αν και πότε θα πληρωθούμε. Να σας θυμίσω ότι ο ΟΠΑΔ ( ο προηγούμενος ασφαλιστικός οργανισμός των δημόσιων, μόνον, υπαλλήλων ) μας οφείλει δώδεκα ολόκληρους μήνες, το ΤΣΑΥ έχει να μας πληρώσει δύο χρόνια , το ταμείο Νομικών τρία χρόνια, ο ΟΑΕΕ δέκα μήνες και ακολουθούν με παρόμοιους χρόνους καθυστέρησης και τα υπόλοιπα ταμεία. 
            Ο ασθενής έρχεται στα εργαστήρια, εκτελεί τις εξετάσεις του, παίρνει τα αποτελέσματα, μας «πληρώνει» με χαρτάκι και είναι ικανοποιημένος και σίγουρος ότι με τις κρατήσεις που του γίνονται κάθε μήνα μπορεί και πληρώνει τον ιατρό του.
            Από την άλλη πλευρά οι εργαστηριακοί ιατροί πέραν των κλασικών εξόδων ενός ιατρείου , έχουμε τα έξοδα απόκτησης και συντήρησης τεχνολογικού εξοπλισμού , περισσότερο προσωπικό  ( μισθοί, ΙΚΑ ) και αντιδραστήρια για την εκτέλεση των εξετάσεων τα οποία προμηθευόμαστε από το εξωτερικό και οι πιστωτές μας πλέον ζητούν άμεσα την εξόφλησή τους λόγω αφερεγγυότητας της χώρας μας. Ξέρετε, σήμερα αύριο , χρεοκοπούμε… περνάμε στη δραχμή…
            Μέχρι στιγμής δεν καταφέραμε να τους πείσουμε να πληρώνονται με τα «χαρτάκια» του ΟΠΑΔ ή του ΕΟΠΥΥ. Επίσης δεν καταφέραμε να πείσουμε το ελληνικό κράτος ότι αφού μας χρωστάει θα μπορούσε ίσως να δεχτεί συμψηφισμό των χρεών ( φόρος εισοδήματος, χαράτσι ΔΕΗ, φόρος αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά, ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ ).
            Υποσχέσεις από υπουργούς , υφυπουργούς, γραμματείς εγκύκλιοι της μιας νύχτας, συνεντεύξεις, λόγια…λόγια…αποτελούν το σκηνικό της επαγγελματικής ζωής μας. Οι υπάλληλοι των ασφαλιστικών ταμείων δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα για διευκρινίσεις ή αν το κάνουν κάποια στιγμή που σου γέλασε η τύχη, απαντούν πως δεν γνωρίζουν κάτι σίγουρο. Συστήνουν αναμονή και υπομονή. Διαβάζουμε στο διαδίκτυο ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί το πλαίσιο των συμβάσεων με τα εργαστήρια, γιατί είναι θέμα διαβούλευσης με τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα. Έτσι ξεδιάντροπα, ασύστολα, ολοφάνερα, μαθαίνουμε πως οι όροι σύμβασης δεν θα είναι προϊόν σκέψης , μελέτης πιθανόν προηγούμενης εφαρμοσμένης εμπειρίας κάποιου άλλου ευρωπαϊκού κράτους που τα κατάφερε καλύτερα από εμάς. Όχι βέβαια!!! Θα είναι αποτέλεσμα πιέσεων των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων.
                        Πώς να είναι άραγε διαφορετικά, αφού σε αυτή τη χώρα αφήσαμε τα πάντα στα χέρια των πολιτικών που άγονται και φέρονται κατά περίπτωση μετρώντας ψήφους δυσαρεστημένων και ικανοποιημένων; Τρέμετε τους τεχνοκράτες , τους εξειδικευμένους και επιστημονικά καταρτισμένους, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν ΕΟΠΥΥ με κριτήρια οικονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
            Ασθενείς και ιατροί σε πλήρη σύγχυση. Οι δε ιατροί πλήρως υποβιβασμένοι. Η ιατρική επίσκεψη στα ιδιωτικά ιατρεία αξιολογήθηκε από το ελληνικό κράτος πως αξίζει 10 ευρώ ( 6,5 ευρώ καθαρά ) . Τι αξιολογήσατε κύριε υπουργέ; Τι πληρώνει κάποιος σε μια ιατρική επίσκεψη άραγε; Τη γνώση που αποκτήθηκε και συνεχώς ανανεώνεται, τη διαθεσιμότητα, το ρίσκο των αποφάσεων, την υπευθυνότητα, τα μέσα που απαιτεί η σύγχρονη ιατρική για να εφαρμοστεί άμεσα και σωστά;
            Ξέρετε, κύριε υπουργέ, δεν είμαστε όλοι οι ιατροί επίορκοι και φοροφυγάδες. Να σας συστήσω την πλειοψηφία των ιατρών της χώρας μας: ξεκινήσαμε να διαβάζουμε από το δημοτικό , χάσαμε την παιδική ηλικία , την εφηβεία μας μέσα στα ατελείωτα φροντιστήρια που μας επέβαλε η αδυναμία του εκπαιδευτικού μας συστήματος , χαθήκαμε στο ελληνικό πανεπιστήμιο με τα ελάχιστα μέσα εκπαίδευσης που διαθέτει, την πληθώρα των φοιτητών, την έλλειψη υποδομών. Ήρθε η ώρα της ειδικότητας στα ελληνικά νοσοκομεία. Ηρωισμός και αυταπάρνηση, αυτοδιάθεση, ατέλειωτες ώρες δουλειάς , πολλές φορές ελλιπής εκπαίδευση λόγω κακών συνθηκών λειτουργίας των νοσοκομείων και όλα αυτά σε ένα σύστημα εκπαίδευσης αναξιοκρατικό. Συνεχής απόκτηση γνώσεων, εκπαίδευση, αυτοπειθαρχία, αναβολή και ακύρωση άλλων επιθυμιών και ενδιαφερόντων , ψυχραιμία, υπομονή , πίστη… Διαδρομή ζωής, με μόνους αρωγούς τους γονείς μας, την οικογένειά μας, γιατί το ελληνικό κράτος είχε πολύ φτωχή παρουσία… Αναξιοκρατία , έλλειψη εκπαίδευσης, επιβράβευσης, δικαιοσύνης, εργασία χωρίς κίνητρα για βελτίωση και ποιότητα παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών . Κι όμως, πάραυτα, εμείς είμαστε εδώ… Αυτά λοιπόν αξιολογείτε κύριε υπουργέ όταν έχετε 10 ευρώ την ιατρική επίσκεψη; Αλήθεια εμείς οι ιατροί σαν φοιτητές , σαν ειδικευόμενοι, σαν επαγγελματίες υγείας πόσο πιστεύετε ότι πρέπει να κοστολογήσουμε τις δικές σας υπηρεσίες και των προκατόχων σας ως πολιτικός, βουλευτής και ως υπουργός υγείας;
            Λυπάμαι για την οικονομική και ηθική κατάντια της χώρας μου, την αδυναμία της να διακρίνει , να ξεχωρίζει , να προωθεί τους ικανούς , να τιμωρεί , να περιορίζει τους αδίστακτους και να στηρίζει τους αδύναμους.
            Κύριε Λοβέρδο, κύριε υπουργέ , κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους ιατρούς. Η σχέση ασθενής – ιατρός είναι απόλυτη δυαδική. Βασίζεται στον  αλληλοσεβασμό και την προσφορά. Σταθείτε αρωγός αυτής της σχέσης , οριοθετήστε την με όρους αξιοπρέπειας , δικαιοσύνης και νοικοκυροσύνης.

Ράνια Α. Σουλτούκη

Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος       

5 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
    ΑΓΑΠΗΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΣΕ ΟΛΑ , ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ.
    Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΔΕ ΧΑΘΗΚΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
    ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΧΑΘΗΚΕ ΜΑΖΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΣΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ .
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΚΑΝ.
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
    ΑΛΛΑ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ.
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΚΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΕΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ.ΠΟΙΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ;ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ Ή ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ (ΝΕΟ ΦΡΟΥΤΟ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝ ΚΑΙ ΑΡΓΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ........
      ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΧΕΤΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ......
      ΕΤΣΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ.!!!!!!!!!! ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο κος ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ
      ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΑΧΑΜ ΔΗΘΕΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ......... ?????????
      ΑΣ ΞΕΚΑΒΑΛΗΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ Κε ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ
      ΚΑΘΕΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ
      ΝΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΟΚΟΡΕΥΕΣΑΙ ...........

      Διαγραφή
  2. "κύριε Λοβέρδο";
    Καποιος που έχει διαπράξει Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας είναι ανεπίτρεπτο να αποκαλείται "κύριος". Κι ο συγκεκριμένος είναι και αμετανόητος! Πέρα από τη συμμετοχή του σε όλες τις "κυβερνήσεις" της Τραπεζικής Χούντας, ΜΟΝΟ σαν "υπουργός" Υγείας είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ υπεύθυνος ΗΔΗ για τους ΗΔΗ χιλιάδες νεκρούς πέρσι από την πλήρη αποδιοργάνωση του κρατικού φορέα Υγείας, αποδιοργάνωση της οποίας ήταν ο αρχικτέκτονας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο συνάδελφε . Το ερώτημά μου είναι πότε θα παρέμβει εισαγγελέας και ποιός θα ζητήσει την παρέμβαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή