Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΕΓΡΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΟΣΙΠΥ ΠΡΟΣ ΚΑ. ΔΡΕΤΤΑ


Προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Γενική Γραμματέα κ. Αθηνά Δρέττα

                                                                                                                                                                                  Αθήνα, 03/01/2012

Κοινοποίηση

Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Γ. Βουδούρη
Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας
Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά
Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Μέλη της ΠΟΣΙΠΥ


Αξιότιμη κα. Γενικέ,
    Μετά από τις επανειλημμένες συσκέψεις τόσο στο γραφείο σας όσο και στα Γραφεία του ΕΟΠΥΥ το Δ.Σ. της ομοσπονδίας μας εκτιμώντας τα όσα κατατέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη χθεσινή του συνεδρίαση κατέληξε ομόφωνα στις ακόλουθες θέσεις:
    1 Προϋπόθεση οποιασδήποτε συμφωνίας αποτελεί η ρητή δέσμευση σε χρονοδιάγραμμα εξόφλησης τωνπαλαιών οφειλών των ασφαλιστικών φορέων που συναποτελούν σήμερα το ΕΟΠΥΥ

    2  Ρητή αναφορά στο συμβατικό κείμενο των χρόνων αποπληρωμής των νέων οφειλών που θα δημιουργηθούν και οι ρήτρες με τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ θα δεσμεύεται εφ’ όσον δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

    3. Έλεγχο στην πηγή συνταγογράφησης  του ύψους , του είδους , της κατεύθυνσης και της αναγκαιότητας των συνταγών τόσο στις παρακλινικές εξετάσεις όσο και στις συνταγές για το φάρμακο. Για τον καλύτερο έλεγχο να θεσμοθετηθεί μόνιμη επιτροπή ελέγχου στο ΕΟΠΥΥ με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΠΟΣΙΠΥ κατά περίπτωση.

    4. Απορρίπτουμε κάθε συζήτηση εκπτώσεων τόσο στο τιμολόγιο του 1991 όσο και στο επερχόμενο, που αποτελούν νομοθετημένο πλαίσιο της πολιτείας, την εφαρμογή του οποίου οφείλουμε να σεβόμαστε. Περαιτέρω λόγοι αυτής της θέσης μας είναι :
  Α. Η απόφαση του Σ.τ.Ε σχετικά με την άρνηση του Υπουργού Υγείας  να αναθεωρήσει το Π.Δ. 157/91 και που σας έχουμε γνωστοποιήσει  και
  Β. Η αναγκαιότητα διατήρησης των θέσεων εργασίας που θα τεθούν σε κίνδυνο από  τυχόν συμπίεση των τιμών προς τα κάτω. Τέλος, σας επισημαίνουμε την πολύ πρόσφατη αύξηση της τιμής του ρεύματος που επέτρεψε η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Ανάπτυξης  και επιβαρύνει τα λειτουργικά μας έξοδα όπως και πάσης φύσεως επιβαρύνσεις που μονομερώς η πολιτεία στα πλαίσια της δημοσιονομικής εξυγίανσης επιβάλλει. Εξάλλου, από μόνης της η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει επιφέρει μια ομολογημένη μείωση 29%  περίπου στην οποία πρέπει να προσθέσουμε το 15 % συμμετοχής του ασφαλισμένου .
Και τέλος αποφάσισε κατά πλειοψηφία
    5. Στο ελάχιστο εγγυημένο όριο παρακλινικών εξετάσεων που θα εξασφαλίζονται ανά εργαστήριο, όπως διατυπώθηκε σαν πρόταση από τον κ. Βουδούρη, όπου ο κατώτερος αριθμός εξετάσεων του θα είναι σύμφωνος με το εφαρμοζόμενο μέχρι 31/12/11 plafond του ΙΚΑ στο λεκανοπέδιο Αττικής  και για όσες εξετάσεις αναφέρονταν σε αυτό. Υιοθετώντας αυτή την πρόταση εξασφαλίζεται η διατήρηση και η βιωσιμότητα του συνόλου των μικρών εργαστηρίων, που όπως σας καταδείξαμε κατέχουν μόνο το 30% της αγοράς της Π.Φ.Υ. στο χώρο των παρακλινικών εξετάσεων. Η διαφύλαξη αυτού του ορίου μπορεί να επιτευχτεί με την ηλεκτρονική παρακολούθηση των ραντεβού μέσω του μηχανισμού 184 του ΙΚΑ . Μετά την κάλυψη του ορίου αυτού η αγορά θα ρυθμίζεται μόνη της.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

Μετά Τιμής

Ο Πρόεδρος                                                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

                                                         Λεων.  Αναγνώστου                                                                                       Γιάννης Κλεινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου