Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Γιάννης Μπασκόζος. Μερικές επείγουσες επισημάνσεις εν οψει κρίσιμων αποφάσεων

Ο ιατρικός κόσμος συσπειρωμένος, με ενωτικό πνεύμα και αποφασιστικότητα έδωσε και δίνει έναν σκληρό αγώνα. Απέναντι στην αδιάλλακτη και καταστροφική μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης αντιτάξαμε , παρά τις δυσκολίες, ενότητα και συνέπεια. Οι αρκετά σημαντικές κατακτήσεις μας και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης αλλά και ορθής συνδικαλιστικής πρακτικής επιβάλλουν να σταθούμε, να αποτιμήσουμε και να προγραμματίσουμε την τακτική μας.
1.    Η κατοχύρωση της συνταγογράφησης και αναγραφής  παραπεμπτικών για όλους τους γιατρούς αποτελεί την ελάχιστη διασφάλιση της δυνατότητας άσκησης της ιατρικής από όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα για τους νέους. Οι λεπτομέρειες πρακτικής εφαρμογής και η επιστημονικά και ηθικά ορθή διαχείριση της από όλους τους συναδέλφους θα κρίνει την πορεία εφαρμογής. Απαραίτητη είναι η ολοκλήρωση ενός συστήματος ηλεκτρονικού συστήματος  λειτουργικού και φιλικού στους χρήστες. Ο απαραίτητος έλεγχος δεν πρέπει να αφεθεί στην αυθαίρετη κρίση διοικητικών παραγόντων αλλά να θεσμοθετηθεί με αποφασιστική συμμετοχή των ιατρικών συλλόγων και των επιστημονικών ενώσεων ειδικοτήτων.
2.    Η καταφανής άρνηση της μεγάλης πλειοψηφίας των γιατρών, σύμφωνα με τις οδηγίες ΠΙΣ και ιατρικών συλλόγων, να δηλώσουν συμμετοχή στην αναξιοπρεπή σχέση ΕΟΠΥΥ  της ΠράξηςΝομοθετικούΠεριεχομένου 262/16-12-11 σε συνδυασμό με τις ενωτικές απεργιακές κινητοποιήσεις, οδηγεί τους κυβερνητικούς υπευθύνους σε δεύτερες σκέψεις και προσπάθειες ελιγμών που ανοίγουν χαραμάδες για κατάκτηση θέσεων από το ιατρικό κίνημα. Η «διαρροή» πληροφοριών για αποδοχή αμοιβής 20 ευρώ ανά επίσκεψη στους συμβεβλημένους με συγκεκριμένο πλαφόν είναι μια σοβαρή εξέλιξη. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ! Όσο δεν ανακαλείται η ΚΥΑ 2456/3-11-11 που αφορά τον ενιαίο κανονισμό παροχών υγείας , κάθε ρύθμιση είναι προσωρινή και παραμονεύει η εξευτελιστική πάγια αντιμισθία τύπου ΟΑΕΕ όταν θα νοιώσουν οι κυβερνώντες δυνατοί για να την επιβάλουν!! Η κατοχύρωση λοιπόν κάθε συμφωνίας με συλλογική σύμβαση ανάμεσα στον ΠΙΣ και την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι απαραίτητος όρος. Διαφορετικά θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να την τροποποιήσουν επί το δυσμενέστερο για τους γιατρούς.
3.    Έχει γίνει φανερό τόσο από τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων , όσο και από την άρνηση δέσμευσης του κ Σαμαρά κατά τη συνάντηση με τους ιατρικούς συλλόγους, πως καμία κατοχύρωση των οργανικών θέσεων των γιατρών του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει. Άρα το «δωράκι» περί δυνατότητας σύμβασης γιατρών του πρώην ΙΚΑ για επισκέψεις στο ιατρείο τους, εκτός από την προσπάθεια να καλυφθεί το «έλλειμμα» γιατρών του ΕΟΠΥΥ, είναι και μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των γιατρών του ΙΚΑ για το εργασιακό τους μέλλον. Το «δωράκι» λοιπόν πρέπει να επιστραφεί ως απαράδεκτο και να δοθεί τελεσίγραφο για έκδοση ΚΥΑ περί διατήρησης των οργανικών θέσεων, αν αυτό είναι πια δυνατό. Οι αφελείς έως ύποπτες κραυγές εναντίον όλων συλλήβδην των γιατρών του ΙΚΑ σαν βασικού προβλήματος για την αποτελεσματικότητα των κοινών αγώνων μας αποδεικνύονται εντελώς αβάσιμες, αρκεί βεβαίως να συνεχίσουν να συντάσσονται οι συνάδελφοι του ΙΚΑ με αποφασιστικό και κατάλληλο τρόπο στους κοινούς αγώνες.
4.    Το «κολπάκι» για προσωρινή κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή 7 ευρώ καθαρά, δείχνει και τα όρια της αποτελεσματικότητας του αιτήματος για κατά πράξη και περίπτωση αμοιβές. Το ουσιαστικό είναι αν το ιατρικό κίνημα αποδέχεται τον άκριτο περιορισμό των δαπανών για την ΠΦΥ που επιβάλλουν οι μνημονιακές πολιτικές των κυβερνώντων. Σε αυτό το σημείο η θέση που παίρνει ο καθένας είναι καθοριστική. Φωνές σαν της πλειοψηφίας του ΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που σε αγαστή συνεργασία με τον κ Λοβέρδο ετοιμάζουν το δρόμο για κατάργηση κάθε δικαιώματος των πολιτών σε δωρεάν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες συντάσσονται καθαρά στη μία πλευρά. Εμείς συνειδητά τασσόμαστε στην αντίθετη. Όποιος πιστεύει στην άσκηση «αριστοκρατικής» ιατρικής, μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών που ταλαιπωρούνται από τις μνημονιακές πολιτικές  είναι βαθιά νυχτωμένος και προσπαθεί να σύρει τον ιατρικό κόσμο σε αδιέξοδο και τους αυτοαπασχολούμενους σε καταστροφή. Η ανάπτυξη των δημόσιων και κοινωνικοασφαλιστικών δομών για δωρεάν πρόσβαση των πολιτών και αύξηση της απασχόλησης των γιατρών παραμένει ζητούμενο. Η παράλληλη και απαραίτητη διασφάλιση αξιοπρεπούς άσκησης της ιατρικής από τους αυτοαπασχολούμενους παραμένει στόχος των αγώνων μας.
5.    Στις συνθήκες αυτές φαίνεται καθαρά το πλεονέκτημα του κατακτημένου συνολικού πλαίσιου του ΠΙΣ. Με αυτό και νίκες μπορούμε να κατακτήσουμε και σχετικά συνολική αντίληψη για τα πράγματα μπορούμε να έχουμε.
ΑΡΑ
Επιμένουμε στο συνολικό πλαίσιο του ΠΙΣ, επεξεργαζόμενοι τις απαραίτητες επικαιροποιήσεις και αποσαφηνίσεις,
Επιμένουμε στην ανάγκη υπεράσπισης και αναβάθμισης του ΕΣΥ και των λειτουργών του.
Επιμένουμε στην διασφάλιση βιωσιμότητας του δημόσιου κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και την εργασιακή θέση των γιατρών του. Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτελεί αναγκαιότητα για τους πολίτες αλλά και τους νέους γιατρούς.
Η μαχητική και ανυποχώρητη διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης για όσους αυτοαπασχολούμενους επιθυμούν με τον ΕΟΠΥΥ, με κατοχύρωση διαδικασιών απασχόλησης, ασφάλισης, αμοιβής και ελέγχου γίνεται σημείο αιχμής των αγώνων μας. Η γνώμη μου είναι πως πριν την διευκρίνιση κρίσιμων σημείων και την αποδοχή της λογικής της συλλογικής σύμβασης από τους αρμοδίους θα πρέπει να συνεχιστεί η άρνηση συμμετοχής στον ΕΟΠΥΥ. Σε κάθε περίπτωση οι συνάδελφοι που θα σπεύσουν η έσπευσαν να συμμετάσχουν θα πρέπει να γνωρίζουν πως κινδυνεύουν να μην πάρουν ποτέ τα χρήματα τους. Απαιτούμε εντός δεκαημέρου την απόσυρση των απαράδεκτων εγκυκλίων και Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που θα κατοχυρώνουν τα κατακτημένα και την εξόφληση των χρεών του ΟΠΑΔ.
Σταματάμε την απεργιακή κινητοποίηση με ψηλά το κεφάλι, αποτιμούμε τα κέρδη των αγώνων μας και είμαστε σε επιφυλακή για τις παραπέρα ενέργειες μας. Η ενημέρωση των πολιτών και των μαζικών φορέων και η συμπαράταξη με τους άλλους εργαζόμενους διευκολύνει την κατανόηση των αιτημάτων μας και την ελπίδα ανατροπής της καταστροφικής και ανθυγιεινής πολιτικής των κυβερνώντων. Κινήσεις «εκλογίκευσης» της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης σε ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης από όλους τους συναδέλφους, με παράλληλη παρέμβαση του ΠΙΣ προς τις φορολογικές αρχές για αποτροπή εξωπραγματικών και καταστροφικών «αντικειμενικών» κριτηρίων είναι κατά τη γνώμη μου απαραίτητες.
ΥΣ . ενδιαφέρουσες εξελίξεις που ξεκαθαρίζουν αρκετά το τοπίο έχουμε και στον τομέα των εργαστηριακών γιατρών. Αν οι κατακτήσεις κατοχυρωθούν θα υπάρξει ανάσα για τους αυτοαπασχολούμενους εργαστηριακούς συναδέλφους. Η ενημέρωση από τον Μ Ψαλτάκο είναι απαραίτητη και πολύτιμη.

ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου