Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ "ΔΗΛΩΣΗ" ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ


Κατά τη διαδικασία έναρξης του ΕΟΠΥΥ και ένταξης των Ιατρών με την διαδικασία της δήλωσης, διαπιστώθηκαν τα κάτωθι:

  • Δεν επιτεύχθηκε γενικευμένη συμφωνία ανά ειδικότητα από τους συναδέλφους σε μεγάλες πόλεις, εκτός από λαμπρές εξαιρέσεις όπου κρατήθηκε "συντεχνιακή τοπική άμυνα". Καλύτερη εικόνα διαπιστώνεται στην περιφέρεια. Παρατηρούνται δε στις λίστες διπλοεγγραφές συναδέλφων, εγγραφές συναδέλφων του ΙΚΑ  και ελάχιστων εργαστηριακών ιατρών. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες δεν όφειλαν να υποβάλλουν δήλωση.
  • Συνάδελφοι που η τοποθέτηση τους, η δριμεία κριτική τους και η ψήφος τους στις Γενικές Συνελεύσεις ήταν αντίθετη με τον ΕΟΠΥΥ, κατέθεσαν αιτήσεις στο ενιαίο ταμείο, από τους πρώτους. Αυτή δυστυχώς είναι μία άκρως υποκριτική και απαξιωτική διαδικασία που θέτει σε κίνδυνο την ισχύ των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και αποτελεί πράξη εμπαιγμού προς το Διοικητικό Συμβούλιο των Ιατρικών Συλλόγων και προς τους άλλους συναδέλφους.
  • Δεν είναι αντιληπτό για ποιο λόγο σε ορισμένες ειδικότητες υπάρχει μία μοναδική αίτηση στην περιοχή τους, και επιβάλλεται άμεσα οι συνάδελφοι να αποσύρουν την αίτησή τους αφού πλέον δίνεται το δικαίωμα της ελεύθερης συνταγογράφησης και δεν υπάρχει κανένα νόημα στο να υποβιβάζουν και να απαξιώνουν από μόνοι τους τη δουλειά τους.
  • Δεν είναι αντιληπτό για ποιο λόγο κατέθεσαν αίτηση, συνάδελφοι που είναι κοντά στη σύνταξη, παρασύροντας και άλλους νεώτερους συναδέλφους που έχουν ζωτικές ανάγκες επιβίωσης, στο να απαξιωθεί η επαγγελματική τους δραστηριότητα.
  • Δεν είναι συμβατό με το αίσθημα δικαίου και αξιοπρέπειας, με ποιο σκεπτικό υπέβαλλαν αίτηση στον ΕΟΠΥΥ, συνάδελφοι που έχουν καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρους τους από ασφαλιστικούς οργανισμούς. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι οφείλουν να προβούν σε άμεση ενημέρωση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Θα πρέπει να διερευνηθούν επίσης όλες οι αιτήσεις συναδέλφων στον ΕΟΠΥΥ ως προς τη νομιμότητά τους.
  • Η αξιοπρέπεια στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, η διασφάλιση της αξιοπρέπειας του ασφαλισμένου με ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα και με το βασικό δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή του ιατρού, είναι βασική ευθύνη του ιατρικού σώματος ατομικά και ομαδικά. Συγχαρητήρια σε όσους συναδέλφους καταπολεμούν ενσυνείδητα την απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος, διατηρούν το επαγγελματικό τους ανάστημα και αντιμάχονται έμπρακτα την επαγγελματική τους ισοπέδωση, χωρίς επιπρόσθετους εξαναγκασμούς.
  • Με αφορμή την έκδοση του ΦΕΚ που δίνει το δικαίωμα της ελεύθερης συνταγογράφησης σε όλους τους ιατρούς, συνιστάται η ομαδική απόσυρση των αιτήσεων στον ΕΟΠΥΥ, πάντα σε συνεννόηση με τους συναδέλφους της ίδιας ειδικότητας.  Κάτι τέτοιο ήδη συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας. Τονίζεται επίσης η υποχρέωση υπακοής των Ιατρών στις αποφάσεις των Συλλογικών τους οργάνων.
  • Υπενθυμίζεται ότι βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο, και η τελική κατάληξη μετά από ένα τρίμηνο θα είναι οι ευτελιστικές αμοιβές  του 1 ευρώ ανά ασφαλισμένο.
  • Η απλή δήλωση στον ΕΟΠΥΥ δεν αποτελεί σύμβαση και σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζονται νομικά οι αμοιβές των Ιατρών και το εργασιακό καθεστώς. Η παραμονή στο σύστημα χωρίς αμοιβή, αποτελεί αποκλειστικά ατομική ευθύνη, και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απασχολήσει τη διοίκηση των Ιατρικών Συλλόγων.
  • Φαινόμενα παραβατικά όσον αφορά την παράνομη εκβιαστική χρηματική απαίτηση πληρωμής εκ μέρους συναδέλφων από τους ασφαλισμένους, θα πρέπει να απασχολήσουν με συνοπτικές διαδικασίες τα πειθαρχικά συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων επί υπάρξεως αντίστοιχων καταγγελιών.
  • Κατά τη διαδικασία έναρξης του ΕΟΠΥΥ επικρατεί πλήρης σύγχυση, χωρίς προετοιμασία και υποδομή, καθώς δεν παρέχεται καμία επίσημη ενημέρωση ή οδηγία προς τους λειτουργούς, προς τις υπηρεσίες ή προς τους ασφαλισμένους. Υπενθυμίζεται στους συναδέλφους ότι νομοθετικά εν όψει ΕΟΠΥΥ, λειτουργούμε όλοι βάσει: α. της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ’αριθμόν  ΦΕΚ 2456Β’ 03/11/2011 σύμφωνα με την οποία δεν προκύπτουν αμοιβές από τον ΕΟΠΥΥ των πρόσθετων ιατρικών - παρακλινικών πράξεων, β. ΦΕΚ 262 Α’ 16/11/2011 (10 ευρώ Χ 200 επισκέψεις των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ) και ΦΕΚ 3008Β’ 29/12/2011 (ελεύθερη συνταγογράφηση).
  • Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα αναγνωρίζει δαπάνες εργαστηριακών εξετάσεων από μη συμβεβλημένα με το ταμείο εργαστήρια. Αυτό σε συνδυασμό με την ήδη εγκατεστημένη συμφωνία μεγάλων διαγνωστικών κέντρων και κλινικών για ένταξη στο νέο ταμείο, καθιστά μόνοδρομο τη σύμβαση των εργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Η αντίθετη άποψη δυστυχώς αποτελεί επαγγελματική "αυτοκτονία".  Μοναδική εξαίρεση θα αποτελούσε η σύναψη μίας "συντεχνιακής τοπικής συμφωνίας", κάτι εξαιρετικά απίθανο.
Πρέπει να είναι σαφές ότι δίνουμε όλοι μαζί μία άνιση μάχη έναντι σε ένα μέτωπο μίας ισοπεδωτικής μνημονιακής λαίλαπας. Η αγωνιστική διάθεση και η συσπείρωση των Ιατρών με παραμερισμό των προσωπικών αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών αποτελεί βασική προϋπόθεση για έναν έντιμο αγώνα κατά της επιστημονικής και επαγγελματικής εξαθλίωσης μας και της υποβάθμισης της πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής περίθαλψης των ασφαλισμένων.

Αννα Μαστοράκου
Μέλος ΔΣ ΙΣΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου