Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Με χρέη και απεργίες ξεκίνησε ο Οργανισμός Παροχής Υγείας

Βενιζέλος Β.
Μετά πολλών εμποδίων και με ασταθή βηματισμό ξεκίνησε την πρωτοχρονιά τη λειτουργία του ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), η οποία, έτσι, δεν είναι ούτε πλήρης ούτε καθολική.
 

Οι γιατροί του ΙΚΑ συνεχίζουν μέχρι μεθαύριο, Πέμπτη, τις επαναλαμβανόμενες εικοσιτετράωρες πανελλαδικές απεργίες τους, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), ενώ μέχρι την Πέμπτη συνεχίζουν επίσης οι γιατροί του ΕΣΥ την αποχή τους από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων του ΕΣΥ, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Τις ίδιες ημέρες απέχουν από τα καθήκοντά τους και οι ιδιώτες γιατροί όλης της χώρας, με αποφάσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των κατά τόπους ιατρικών συλλόγων.
Σε γραπτή δήλωσή του ο Α'' αντιπρόεδρος του ΠΙΣ Γ. Μπασκόζος αναφέρει μεταξύ άλλων: "Οι γιατροί του ΙΚΑ δεν θα δεχτούν να παίξουν το ρόλο του κυματοθραύστη που ονειρεύονται τα υπουργεία και οι επιτελείς τους. Η απεργία τους θα δώσει ηχηρή απάντηση σε όσους απεργάζονται την εξαθλίωση γιατρών και ασθενών και ελπίζουν σε διάσπαση του ιατρικού σώματος".
Την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται σήμερα η σαρανταοχτάωρη πανελλαδική απεργία την οποία πραγματοποιούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, με απόφαση των Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιώς (ΦΣΠ), ενώ υπάρχουν φαρμακευτικοί σύλλογοι, όπως αυτός της Αχαΐας, οι οποίοι έχουν κηρύξει απεργία για όλη την τρέχουσα εβδομάδα. Επίσης, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας συνεχίζουν την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Κύριο αίτημα των γιατρών είναι η παροχή του δικαιώματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τον ΕΟΠΥΥ σε όλους τους γιατρούς, χωρίς εξαιρέσεις, ενώ κύριο αίτημα των φαρμακοποιών είναι η κατάρτιση λογικού και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την αποπληρωμή των ύψους 400 εκατ. ευρώ χρεών των ασφαλιστικών ταμείων προς τον κλάδο.
Μιλώντας χθες στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο υφυπουργός Υγείας Μιχ. Τιμοσίδης δήλωσε ότι ο ΟΓΑ και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), οι κλάδοι Υγείας των οποίων ενοποιήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, θα αποπληρώσουν στις 5 Ιανουαρίου τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας για τις οφειλές του Νοεμβρίου του 2010, εξέλιξη την οποία ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θοδ. Αμπατζόγλου χαρακτήρισε θετική.

Ο Γ. Κουτρουμάνης "βλέπει" σκοπιμότητες...

Από την πλευρά του, οργισμένος από την απόφαση των φαρμακοποιών για απεργία και αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος υποστηρίζει ότι σκοπός των κινητοποιήσεων είναι να μη λειτουργήσει ο ΕΟΠΥΥ και, συνεπώς, να μην υπάρχει έλεγχος στις δαπάνες.
Ο Γ. Κουτρουμάνης σημειώνει επίσης ότι οι φαρμακοποιοί δεν μπορεί να τα θέλουν όλα δικά τους και διερωτάται αν θέλουν να καταργήσουν τον ΕΟΠΥΥ.
Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε τυπικά τη λειτουργία του με ελλειμματικό κατά 800 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό, ενώ φέρει μαζί του χρέη ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς ιδιώτες γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσοκομεία του ΕΣΥ, προμηθευτές, ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την περασμένη Πέμπτη στη δημοσιότητα η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.
Σε ανακοίνωσή της, η ΟΕΝΓΕ τονίζει μεταξύ άλλων: "Ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε ως έκτρωμα και καταλήγει ως τέρας που απειλεί να κατασπαράξει την περίθαλψη των πολιτών και να συνθλίψει μέχρι πολτοποίησης τους λειτουργούς της Υγείας. Η σφοδρή αντίδραση της ιατρικής κοινότητας αναγκάζει την κυβέρνηση Παπαδήμου σε παλινωδίες, εσωτερικές έριδες και προφανή αδυναμία να δώσει εξηγήσεις πώς 9,5 εκατ. Έλληνες ασφαλισμένοι θα βρεθούν από την 1η Ιανουαρίου παντελώς ανασφάλιστοι!".
Από τη δική της πλευρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: "Δεν υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο συνεργασίας ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2012 οι δεχόμενοι τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά πολυιατρεία να γνωρίζουν τους όρους με τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ δεσμεύεται και συμβάλλεται"...

ΣΥΝ: Να παραιτηθεί ο Βαρτζόπουλος

Η δήλωση, τέλος, του υφυπουργού Υγείας Δημ. Βαρτζόπουλου (Ν.Δ.), με την οποία λαμβάνει αποστάσεις από την απόφαση του υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου για μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, δεν φαίνεται να έχει δημιουργήσει προβλήματα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, πάντως, το τμήμα Υγείας του ΣΥΝ αναφέρει μεταξύ άλλων: "Αν ο υφυπουργός Υγείας δεν συμφωνεί με την πολιτική του υπουργείου, στην ηγετική ομάδα του οποίου βρίσκεται μαζί με τον κ. Λοβέρδο, οφείλει τουλάχιστον να παραιτηθεί. Η απλή διατύπωση της διαφωνίας, και μάλιστα για μείζονα ζητήματα, δεν αποτελεί άλλοθι ούτε για τον κ. Βαρτζόπουλο ούτε για τη Ν.Δ., στην οποία ανήκει. Αποτελεί, όμως, αντικείμενο διερεύνησης, στην οποία ο υφυπουργός Υγείας ως ψυχίατρος μπορεί να βοηθήσει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου