Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ




Τα σημερινά δεδομένα των θέσεων που εκφράστηκαν μέσω της ΠΟΣΙΠΥ κατά τη συνάντηση με κα. Δρέττα είναι τα εξής:

Δεν συζητήθηκε η επιβολή του πλαφόν.  Στις μεγάλου κόστους εξετάσεις (μαγνητικές, αξονικές, σπινθηρογραφήματα) αφού εξασφαλιστεί ένα minimum όριο εξετάσεων, η συζήτηση τείνει να καταλήξει στην έκπτωση του 10%. Στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις δεν έγινε αποδεκτή η επιβολή εκπτώσεων ή rebate.



Δεν έγινε αποδεκτή η πολιτική των εκπτώσεων από την ΠΟΣΙΠΥ αλλά και από την ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ. Σε γενικές γραμμές, ο Βουδούρης πρότεινε στους ιδιωτικούς φορείς Π.Φ.Υ να δεχτούν minimum αριθμό εξετάσεων για όλους, χωρίς έκπτωση, για τις ακριβές εξετάσεις που θα υπολογίζεται με βάση στα 60% του σημερινού πλαφόν του Ι.Κ.Α και από εκεί και επάνω όσες θα γίνονται, ζητάει 20% έκπτωση. Στα εύλογα ερωτήματα, πώς θα εξασφαλίζεται ο minimum αριθμός για όλους και ο έλεγχος της κατευθυνόμενης παραπεμπτικογραφίας, απαντά οτι αυτό θα γίνεται ηλεκτρονικά. Επίσης τέθηκε η πρόταση από τον Κ. Βουδούρη να μπουν εκπτώσεις από το όριο των 8000 ευρώ τζίρο εργαστηρίου και πάνω, και για κάθε 8000, 10% έκπτωση, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.
Οι θέσεις των φορέων συνοπτικά: οι μεγάλοι όμιλοι δεν δέχονται οποιαδήποτε έκπτωση, οι μεσαίοι δεν δέχονται το minimum των εξετάσεων σαν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (!) και προτείνουν έκπωση 10% από τη πρώτη εξέταση και οι μικροί, κυρίως απεικονιστές, δέχονται τις minimum, σαν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά με βάση τον αριθμό του σημερινού πλαφόν του ΙΚΑ (και όχι το 60% ), αφού θα διπλασιαστεί ο αριθμός των ασφαλισμένων και συζητάμε το ζήτημα των εκπτώσεων, από εκεί και επάνω.

Η πληρωμή των δεδουλευμένων θα πραγματοποιηθεί στις 45 ημέρες από την ημέρα υποβολής της δαπάνης (εως 15 του επόμενου μήνα) κατά το 90%, και στις επόμενες 60 ημέρες θα εξοφληθεί το υπόλοιπο 10% αφού θα εκκαθαριστούν οι δαπάνες.
Θα καλυφθεί με νομοθετική ρύθμιση και αναδρομική ισχύ (από 01-01-2012) η υπογραφή των συμβάσεων με τα διαγνωστικά εργαστήρια (ή παρόχους) που θα αναρτηθεί προσεχώς στο διαδίκτυο.
Ο Βουδούρης επεξήγησε ότι οι εγκύκλιοι και όλες οι διαδικασίες αφορούν όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια (και όχι αποκλειστικά διαγνωστικά κέντρα), αφού έκανε παρέμβαση ο Πατούλης το πρωί σε τηλεοπτική έκπομπή.
Τη δευτέρα, όσοι συμφωνούν με τα παραπάνω, θα δεχθούν τα ταμεία (ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΟΓΑ) με ηλεκτρονικά παραπεμτικά ή χειρόγραφα (θεωρημένα). Μένει να διευκρινιστεί τη Δευτέρα το κατά πόσον χρειάζονται όλα τα χειρόγραφα θεώρηση ή πάνω από 100 ευρώ. Η συμμετοχή για όλα τα ταμεία είναι 15% και θα πρέπει να εισπράττονται από τον ασθενή. Ολα τα ΕΟΠΠ-όχαρτα θα κατατίθενται στον ΟΠΑΔ με τη μορφή της γνωστής λίστας. Τα ηλεκτρονικά παραπεμτπικά θα αποχρεώνονται από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Για όσους είχαν σύμβαση με το ΙΚΑ, αίρεται το πλαφόν και καταργούνται οι αποκλεισμοί των εξετάσεων δηλ. πλέον μπορεί ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ να εκτελεί όλες τις εξετάσεις που έχουν τιμή κατά το κρατικό τιμοκατάλογο (βάσει ΟΠΑΔ).
Για τα δεδουλευμένα, υπήρχε υπόσχεση ότι η αποπληρωμή τους θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, όπου δεσμεύονται δια νόμου τα ποσά που μας χρωστούν και που θα αποδοθούν, εαν έρθει η επόμενη δόση, και εαν δε συμβεί κανένα οικονομικό απρόοπτο κατά την άνοιξη του τρέχοντος έτους.
Η ισχύς του παραπεμπτικού είναι προς το παρόν ένα μήνα, αλλά τείνει να μειωθεί.
Ερμηνευτική εγκύκλιος με περισσότερες λεπτομέρεις θα κυκλοφορήσει μάλλον την Τρίτη από τον Σουλιώτη.
Η διαδικασία των αποπληρωμών θα ελέγχεται από επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχει και η ΠΟΣΙΠΥ.
Δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ δαπάνες που δεν εκτελούνται σε μη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήριο, που σημαίνει ότι η σύμβαση των εργαστηρίων είναι μονόδρομος, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, αρκεί να επιτευχθούν αξιοπρεπείς όροι σύμβασης. 

Κάνοντας μία μικρή απογραφή, και κρατώντας επιφύλαξη μέχρι να δούμε την τελική μορφή της σύμβασης που θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, θεωρώ ότι τα κέρδη από τη σημερινή διαδικασία είναι σημαντικά διότι:
Η ΠΟΣΙΠΥ υπό την αιγίδα των ιατρικών συλλόγων, αποδείχτηκε ισάξιος συνομιλητής με τους μεγάλους ομίλους, κατέχοντας αποδεδειγμένα το 30-35% της αγοράς.
Η ΠΟΣΙΠΥ κατάφερε να τρυπώσει και να σπάσει τον κλοιό των "μεγάλων άτυπων συμφωνιών" του Βουδούρη με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα όσον αφορά τη γενική σύμβαση του ΕΟΠΥΥ.
Οι κόκκινες γραμμές που έθεσε η ΠΟΣΙΠΥ στην επιστολή προς την Κα. Δρέττα, έγιναν αποδεκτές σε ποσοστό πάνω από 80%, πράγμα που αποτελεί σημαντικότατη νίκη. Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύωρες και πολύ σκληρές. Τονίστηκε σε πολλές περιπτώσεις, ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές προτάσεις που απειλούν τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων.
Αναμένουμε σε εγρήγορση, μέχρι να δούμε το τελικό κείμενο της σύμβασης για να οριστικοποιηθεί το προαναφερόμενο αποτέλεσμα...

Σας εύχομαι καλή αυριανή και καλό τριήμερο,
Στους άξιους συναγωνιστές, εύχομαι καλή ξεκούραση και συγχαρητήρια για την εξαιρετική προσπάθεια.
 
Αννα Μαστοράκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου