Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΒΑΣ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το διακύβευμα του ιατρικού ξεσηκωμού

Το τελευταίο διάστημα, ζούμε μια παράνοια στο χώρο της υγείας που μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα μέρος της θλιβερής κατάντιας της χώρας που ζεί από την ελεημοσύνη των δανειστών της και υφίσταται το μαρτύριο της σταγόνας- δόσης.
Ο χώρος της υγείας, με τη παθογένεια δεκαετιών κατήντησε ως άλλος κόπρος του Αυγεία και σωστά θα έπρεπε να καθαριστεί, να τακτοποιηθεί και να αποδώσει τα μέγιστα που συνοψίζονται στο δίπτυχο: α) εξορθολογισμός δαπανών και β) σεβασμός στον πολίτη ασφαλισμένο (οικονομικός και υγειονομικός).
Η προσπάθεια μιάς μονοκομματικής και εσχάτως τρικομματικής κυβέρνησης προς τον σκοπό αυτό είναι τουλάχιστον ακατανόητος όπως και ακατανόητα είναι και τα φυσικά πρόσωπα που ηγούνται του τομέα υγείας, προεξάρχοντος του υπουργού Κου Λοβέρδου που τελευταία ασχολείται με το πολιτικό του μέλλον και την κούρσα διαδοχής για την ηγεσία του κόμματος του.
Με τρόπο που θυμίζει χώρα που μόλις βγαίνει από ολική καταστροφή, πρόχειρα, επιπόλαια, νευρικά , χωρίς αρχή, μέση και τέλος οι σχεδιαστές του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να λάβουν υπόψη τη συναίνεση του κινητηρίου μοχλού του συστήματος- του ιατρικού σώματος- εγκαινίασαν, διαφήμισαν, προμοτάρισαν και στηρίζουν ένα μοντέλο θνησιγενές εκ γεννέσεως, που μόνο στόχο έχει τον εξορθολογισμό των δαπανών που θα επιτευχθεί σίγουρα πάνω σε μνήματα και πεθαμένους. Εξάλλου ο πεθαμένος δεν κοστίζει.
Η ελεύθερη συνταγογράφηση, αυτονόητο αίτημα του ιατρικού κόσμου τέθηκε σε διαπραγμάτευση (αν είναι δυνατόν) και δεν «κερδήθηκε» μόνο, αλλά άκουσον- άκουσον πανηγυρίστηκε δεόντως λες και δεν ήταν αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γιατρού που ασκεί την ιατρική. Αυτή η τρόπον τινά παραχώρηση εκ μέρους των κυβερνόντων άρχισε ήδη να χρησιμοποιείται από τους ελεεινούς προπαγανδιστές στη λογική του «σου έδωσα κάτι, θα μου δώσεις και συ σίγουρα». Το γελοίο επιχείρημα των μεγάλων «καινοτόμων» στο χώρο της υγείας, ότι η ελεύθερη συνταγογράφηση θα εκτινάξει τη φαρμακευτική δαπάνη δε θα το σχολιάσω καν γιατί είναι ανόητο, που ξεστομήθηκε από ασχέτους και ανόητους ή μήπως αρκούντως πονηρούς;
Ο ιατρικός κόσμος δεν θα πρέπει να μπει στη λογική αποδοχής έστω και εν μέρει του εκτρώματος που καλείται ΕΟΠΥΥ, ούτε στη διαδικασία διαπραγματεύσεων με βάση τη βελτίωση του προτεινόμενου μοντέλου και πρέπει να το απορρίψει εξ ολοκλήρου σαν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Δεν θα πρέπει να μπει στη λογική των εκπτώσεων και των παζαριών με διάθεση «να σώσουμε ότι μπορούμε». Στην υγεία του έλληνα δεν θα πρέπει να γίνονται παζάρια.
Το διακύβευμα λοιπόν του ξεσηκωμού όλου του ιατρικού κόσμου (πλην μιας ελάχιστης μειονότητας που θα κληθεί κάποια στιγμή να δώσει εξηγήσεις για το ιστορικό της ατόπημα) θα πρέπει να είναι:
1.      Απόσυρση τώρα του προτεινόμενου μοντέλου του ΕΟΠΥΥ.
2.      Διαπραγμάτευση με την πολιτεία σε μηδενική βάση για καθορισμό κανόνων και λειτουργιών βιώσιμων και αποδοτικών για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.
3.      Παραίτηση όλων των υπευθύνων για το χάλι το οποίο σχεδίασαν και προσπαθούν να υλοποιήσουν με παρανομίες, εκβιασμούς, σαλαμοποιήσεις, υποσχέσεις και απειλές.
Ο διαρκής αγώνας είναι χρέος όλων των γιατρών και δεν πρέπει να υπάρχουν ταλαντεύσεις ούτε αποκλείσεις από τον τελικό στόχο.
Αν δεν τον επιτύχουμε τότε ας πάμε όλοι στα σπίτια μας, με φυλακισμένες συνειδήσεις που δεν θα τις σώσει ούτε η ελεύθερη συνταγογράφηση ούτε κάποια άλλη κατ επίφαση κατάκτηση και ο τελευταίος εξ ημών ας κλείσει το φως προετοιμαζόμενος για μακρύ και διαρκή σκότος.

Βασίλης Βασιλακόπουλος είναι  Καρδιολόγος,  Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου