Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΝΑ: ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Αρ. Πρωτ.: 02 / 10-01-2012 Πάτρα, 10 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι νοσοκομειακοί γιατροί σε ετοιμότητα...

Το ΔΣ της ΕΙΝΑ συνεδρίασε στις 10/01/12 μέσα σε κλίμα εξαιρετικών εξελίξεων στην κοινωνία μας και συγκεκριμένα στο χώρο της υγείας.

1. Η εφαρμογή του εκτρωματικού σχεδίου του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, του περιώνυμου ΕΟΠΥΥ, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την πρωτοβάθμια περίθαλψη από την αρχή του νέου χρόνου. Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί απεργούν και οι φαρμακοποιοί έχουν αναστείλει την πίστωση στους ασθενείς των ασφαλιστικών ταμείων. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, δια της διολισθήσεως, οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο, τους φαρμακοποιούς σε κλείσιμο (εφ όσον τους χρωστάει εκατομμύρια ευρώ από τη μη εξόφληση συνταγών) και τους ιδιώτες ιατρούς στον εξευτελισμό και την ανεργία αφού απαγορεύει την πρόσβαση στο σύστημα στη μεγάλη μάζα τους, τους χρωστάει εκατομμύρια και αποζημιώνει με εξευτελιστικές τιμές όσους τελικά ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ. Το κυριότερο, οδηγεί τους ασφαλισμένους (το 95% αυτών ανήκει στα 4 ταμεία ΟΓΑ, ΙΚΑ. ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ) στην άμεση πληρωμή του γιατρού που θα ..κατορθώσει να τους εξετάσει και –εν μέσω κινητοποίησης- στην πληρωμή των φαρμάκων τους. Ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται για το 2012 με τις μισές επιδοτήσεις απ’ ότι πέρσι. Επιβεβαιώνεται η άποψη που ισχυριζόταν ότι ο νέος οργανισμός έρχεται να διαλύσει το –ανεπαρκές- σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας που είχε δημιουργηθεί στη χώρα.

2. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, αισθανόμενοι την ευθύνη στήριξης και λειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αγωνίζονται με τους συναδέλφους τους ελευθεροεπαγγελματίες απέχοντας από την τακτική εργασία. Απαιτούν τη δημιουργία ενός Δημόσιου Καθολικού Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας που δε θα εξαιρεί γιατρούς και ασθενείς και θα αμείβει με αξιοπρέπεια το ιατρικό έργο. Αντιτιθέμεθα στην υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, στη συγχώνευση μονάδων υγείας των ταμείων με αυτές του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας, Εξωτερικά Ιατρεία νοσοκομείων) που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο πολλών από αυτές, στην ανεργία γιατρούς και εργαζόμενους και στην πληρωμή από τους ασφαλισμένους των υπηρεσιών που πρέπει να απολαμβάνουν δωρεάν και με ποιότητα. Ζητούμε ΑΜΕΣΕΣ προσλήψεις γιατρών και προσωπικού στο σύστημα, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να σταματήσει το υπό εφαρμογή σχέδιο εισδοχής ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών στο ΕΣΥ όπως συμβαίνει πιλοτικά στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας.

3. Αντιδρούμε στη διάλυση του ΕΣΥ έτσι όπως τη βλέπουμε να εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες: Νοσοκομείο Ρόδου, Κέρκυρας, Νοσηλευτήρια ΙΚΑ Αττικής, Νοσ. Πατησίων, Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Νοσ. «Αγία Σοφία», ΜΕΘ Παίδων Ρίου και όπου αλλού. Οι υλοποιήσεις των σχεδιασμών του συνταξιούχου καθηγητή Λιαρόπουλου (που τον επιβραβεύουν ορίζοντάς τον διευθυντή στο καταρρέον Ερρίκος Ντυνάν), στηριγμένες σε χαλκευμένα στοιχεία, οδηγούν στο κλείσιμο πολλών μονάδων υγείας σε όλη την επικράτεια. Άλλωστε, αυτό επιβάλλει η τρόικα και ο καλύτερος μαθητής της και δελφίνος της ηγεσίας του πιο μνημονιακού από τα κόμματα της συγκυβέρνησης της υποταγής και των τραπεζιτών.

4. Θα αντιταχθούμε στην όποια προσπάθεια μείωσης των μισθών μας, είτε μέσα από την κατάργηση είτε από το «κούρεμα» του ειδικού ιατρικού μισθολογίου. Γνωρίζουμε ότι με τις μεθοδεύσεις του Υπ. Οικονομικών, η πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Η όποια καθυστέρηση αποπληρωμής τους μετά τις 27/1 θα ενεργοποιήσει σκληρότατη απάντηση από τη μεριά των νοσοκομειακών ιατρών.

5. Αποφασίζουμε να διαμαρτυρηθούμε στην ΥΠΕ για την εντολή μετακίνησης Καρδιολόγου από το ΠΓΝΠ στο Νοσ. Ζακύνθου και να ζητήσουμε την ΑΜΕΣΗ ανάκλησή της.

6. Σε συνέχεια των κινήσεών μας σε σχέση με την κάλυψη της Μονάδας Εντατικής Παίδων του ΠΓΝΠ καλούμε την ΥΠΕ να ενημερώσει δημόσια για τις απαραίτητες ενέργειες που έχει(;) προβεί προκειμένου να υπάρξει λύση και να μην κινδυνεύσει να κλείσει. Θεωρούμε ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος και εφιστούμε την προσοχή της τοπικής κοινωνίας.

7. Στηρίζουμε έμπρακτα τον αγώνα των εργαζομένων της ΑΒΕΞ για πληρωμή των δεδουλευμένων τους και εξασφάλιση των –τόσο απαραίτητων για την επιβίωση των οικογενειών τους- θέσεων εργασίας και θα εκδώσουμε σχετικό ψήφισμα.

Τέλος, καλούμε τα μέλη της ΕΙΝΑ σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 19/01/12, στις 9πμ, στο Αμφιθέατρο του ΠΓΝΠ με θέμα την εκτίμηση της γενικότερης κατάστασης στη δημόσια υγεία και ενδεχόμενες κινητοποιήσεις.
Στη Συνέλευση θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημ. Βαρνάβας καθώς και μέλη των Ενώσεων Γιατρών της Περιφέρειας με σκοπό το συντονισμό του αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών. Για το πρόγραμμα των επισκέψεών του θα εκδοθεί δελτίο τύπου.

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γραμματέας


Γιαννάκενας Κων/νος                                             Γιακουμής Τάσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου