Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΙΣΑ. Αναστολή απεργιακών κινητοποιήσεων

Αθήνα, 13/1/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εν αναμονή της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων των συναρμόδιων Υπουργείων ,για  την επίλυση  των καυτών προβλημάτων του χώρου της υγείας  και σε ένδειξη καλής θέλησης ,ο ΙΣΑ αποφάσισε την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.
Ο κλιμακούμενος αγώνας που ξεκίνησε τον Φλεβάρη του 2011 με την κινητοποίηση του ΙΣΑ και κατέληξε στη δεκαήμερη κατάληψη του ΥΥΚΑ, οδήγησε στη δημιουργία του Ενωτικού Ιατρικού Αγωνιστικού Μετώπου, ενάντια στην κατεδαφιστική και ισοπεδωτική πολιτική υγείας που ακολουθεί  το ΥΥΚΑ, ερήμην των Κοινωνικών Εταίρων και των Λειτουργών της Υγείας, ως στυγνός εκτελεστής των εντολών της Τρόικα.
Με πρωτοπόρο τον ΙΣΑ και σε συνεργασία με όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους και Φορείς, δίνουμε έναν ενωτικό, δυναμικό αγώνα διαρκείας και παρά τις ανυπέρβλητες, ανθυγιεινές, Μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και ΥΥΚΑ, με δεδομένη την αναξιοπιστία και αφερεγγυότητα των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, δεν είναι λίγες οι φορές που τους υποχρεώσαμε να αναδιπλωθούν και να ανακαλέσουν μέτρα που σφαγιάζουν τη λαϊκή υγεία και εξαθλιώνουν τον έλληνα ιατρό.
Απευθυνθήκαμε στο σύνολο των Αρχηγών των Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τους εκθέσαμε τις θέσεις μας και τους κινδύνους που περικλείει η χωρίς τέλος υποβάθμιση της υγείας των πολιτών και τους καλέσαμε να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να πάρουν ξεκάθαρη θέση.
Τελευταίο σημαντικό μας επίτευγμα,  η δυνατότητα συνταγογράφησης και αναγραφής παρακλινικών εξετάσεων από συμβεβλημένους και μη ιατρούς, απόφαση που διασφαλίζει το αναφαίρετο δικαίωμα των ασφαλισμένων να επιλέγουν ελεύθερα σε ποιόν θα εμπιστευτούν την υγεία τους.
Σε ένδειξη καλής θέλησης για επίλυση όλων των καυτών προβλημάτων του χώρου της υγείας, αναστέλλουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι, και τούτο εν αναμονή εκπλήρωσης όλων των δεσμεύσεων των συναρμόδιων Υπουργείων και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.
Εκκρεμούν:
•    Η νομοθετική ρύθμιση αξιοπρεπούς αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς.
•    Η νομοθετική ρύθμιση για τον απόδοση των 350 εκατομμυρίων ευρώ, που οφείλονται στους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ ιατρούς.
•    Ο διάλογος για τη Σύναψη Γενικής Συλλογικής Σύμβασης ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.
•    Τροποποίηση της Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 3008) ώστε να συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ και τα εργαστήρια όλων των αυτοαπασχολούμενων Εργαστηριακών Ιατρών.
•    Ακόμη ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση, τα προβλήματα των Νοσοκομειακών, των Νέων γιατρών, τη φαρμακευτική περίθαλψη, την Ιατρική Ανεργία και Υποαπασχόληση, το ΤΣΑΥ κ.α.
•    Ανάκληση της απαράδεκτης εγκυκλίου για την απελευθέρωση της άσκησης της ιατρικής και νομοθετική κατοχύρωσή της σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.
Παράλληλα οι γιατροί της Αθήνας συνεχίζουν να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και το Σάββατο 21-01-2012, θα πραγματοποιηθεί Πανιατρική Συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «President», προς εκτίμηση της κατάστασης και καθορισμό της περεταίρω στάσης τους.
Καλούνται όλοι οι γιατροί της Αθήνας ,να μην προχωρήσουν σε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ,μέχρι πλήρους διευθέτησης των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων, ώστε να διασφαλιστούν στο μέγιστο δυνατό τα εχέγγυα παροχής στοιχειωδώς αξιοπρεπών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς τους Έλληνες Πολίτες, αλλά και συνθηκών άσκησης της ιατρικής που θωρακίζουν το κύρος και την αξιοπρέπεια του έλληνα γιατρού.
Σημειώνεται ότι σε αυτή τη φάση, η αποκαλούμενη ως «σύμβαση», έχει καθαρά προσωρινό χαρακτήρα ώσπου να σταθεί στα πόδια του ο ΕΟΠΥΥ και δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τη διαδικασία κανονικής και οριστικής σύμβασης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα που θα ακολουθήσουν.
Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                     ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου