Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η S&P υποβάθμισε και τον μηχανισμό στήριξης

«Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να ξεπεράσουμε την κρίση», σχολίασε η Μέρκελ
Η S&P υποβάθμισε και τον μηχανισμό στήριξης
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε τη Δευτέρα το απόγευμα την υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κατά μία βαθμίδα, από το ΑΑΑ στο ΑΑ+.

Πρόκειται για μια υποβάθμιση προαναγγελθείσα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μεταβάλλονται οι «όροι του παιχνιδιού» σε ό,τι αφορά την στρατηγική εξόδου της ευρωζώνης από την κρίση.

Από τις 6 του περασμένου Δεκεμβρίου η S&P είχε προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη απώλεια του «τριπλού Α» από οιαδήποτε εγγυήτρια του Ταμείου χώρα, θα οδηγούσε πιθανότατα σε υποβάθμιση και του προσωρινού Ταμείου Διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης.

«Τα ομόλογα που εκδίδει το EFSF δεν είναι πλέον εγγυημένα μόνο από μέλη του Ταμείου με αξιολόγηση ΑΑΑ ή από άλλα "χαρτιά" με την αξιολόγηση αυτή», σημειώνει ο οίκος. Και προσθέτει: «Δεν παρατηρείται επί του παρόντος ενίσχυση των πιστώσεων αρκετή για να υπερκεράσει την άποψή μας για τη μειωμένη πιστοληπτική ικανότητα των εγγυητών του Ταμείου».

Η υποβάθμιση του EFSF οφείλεται στην απώλεια του ΑΑΑ από δύο εκ των εγγυητριών χωρών του Ταμείου. Την περασμένη Παρασκευή, ως γνωστόν, η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας και της Αυστρίας κατά μία βαθμίδα, από το ΑΑΑ στο ΑΑ+.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στην κριτική που έχει ασκήσει η S&P αναφορικά με την «ανεπαρκή», όπως την χαρακτήρισε ο οίκος, πολιτική εξόδου από την κρίση, δήλωσε ότι οι εξελίξεις ενισχύουν τη θέση της ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση της κρίσης.

Εως την περασμένη Παρασκευή έξι χώρες της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία και Λουξεμβούργο) διατηρούσαν το ΑΑΑ στην αξιολόγησή τους. Σήμερα μόνο η Γερμανία «κρατιέται» στην υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης του συγκεκριμένου οίκου και μάλιστα με την εκτίμηση ότι η κατάσταση της οικονομίας της παραμένει «σταθερή». Οι άλλοι δύο, Moody's και Fitch τηρούν επί του παρόντος σιγήν ιχθύος και διατηρούν τα τρία Α στις προαναφερθείσες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά το μπαράζ των υποβαθμίσεων της περασμένης Παρασκευής ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπελί δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «η S&P αγνόησε την πρόοδο που έχει πετύχει η Ευρώπη προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι η ΕΕ προβλέπει μείωση του μέσου δημοσιονομικού ελλείμματος της ευρωζώνης στο 3,4% του συνολικού ΑΕΠ το 2012 από το 4,1% που ήταν το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου