Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ο ΟΠΑΔ στην εποχή της «έξυπνης κάρτας»


Ο ΟΠΑΔ στην εποχή της «έξυπνης κάρτας»
Πιλοτικό πρόγραμμα κόστους 60 χιλιάδων ευρώ, ξεκινά από την 1 Ιουνίου 20122, ο ΟΠΑΔ στο νομό Κορινθίας για 2.500 ασφαλισμένους του ΤΥΔΚΥ.

 Το πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους αφορά 400 σημεία παροχής υπηρεσιών υγείας στην Κορινθία. Για την ακρίβεια 1 νοσοκομείο, 5 Κέντρα Υγείας, 40 Περιφερειακά Ιατρεία, 220 Ιδιωτικούς Γιατρούς και 110 φαρμακεία στα οποία θα μπορούν απευθύνονται οι κάτοχοι της κάρτας. Τα συγκεκριμένα σημεία θα έχουν προμηθευτεί «αναγνώστες» κάρτας στην οποία και θα καταγράφεται ηλεκτρονικά η πλήρης εικόνα του ασθενούς.

 Στόχος του προγράμματος, το οποίο όμως δεν αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο του ΕΟΠΥΥ, είναι η ανατροπή των αδυναμιών και δυσλειτουργιών του συστήματος. Να σημειωθεί ότι ο ΟΠΑΔ έχει πανελλαδικά 1,7 εκατ. ασφαλισμένων εκ των οποίων οι 300.000 είναι του Ταμείου Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ).

 Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στοχεύει στην ανατροπή αδυναμιών και δυσλειτουργιών που έχουν εδραιωθεί σε βάθος χρόνου, με προσδοκώμενα αποτελέσματα:

• την απλοποίηση διοικητικών πράξεων με ωφελούμενους τους ασφαλισμένους, τον ΟΠΑΔ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

 • την αυτοματοποίηση της χορήγησης ασφαλιστικού δικαιώματος στους δικαιούχους, με ωφελούμενους τόσο τους ασφαλισμένους όσο και τους ΟΠΑΔ και ΕΟΠΥΥ

 • τη θωράκιση της υγείας των ασφαλισμένων

• την καταγραφή της πλοήγησης των ασφαλισμένων στο πλέγμα παροχής υπηρεσιών υγείας, που θα συμβάλλει καθοριστικά στο σχεδιασμό πολιτικών υγείας

 • τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των παρόχων υπηρεσιών υγείας


Έξυπνη Κάρτα (Smart Card)

Η έξυπνη κάρτα θα αναφέρει εκτυπωμένες στην πρόσοψή της τις εξής πληροφορίες: ΦΚΑ (ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ), Ονοματεπώνυμο ασφαλισμένου, ΑΜΑ και Αριθμό Κάρτας.

 Η κάρτα αυτή εντός της (στο chip) θα περιέχει υποχρεωτικά τις εξής πληροφορίες: ΑΜΚΑ, περαιτέρω στοιχεία ταυτότητας του ασφαλισμένου (πατρώνυμο, ημερομηνία γέννησης κλπ.), στοιχεία εργασίας και κατοικίας ασφαλισμένου, ημερομηνία λήξης του ασφαλιστικού δικαιώματος.

 Επιπλέον, θα μπορούν να καταγράφονται εθελοντικά και με την έγγραφη συναίνεση του ασφαλισμένου, στοιχεία όπως:

 Ομάδα αίματος, πιθανή έλλειψη ενζύμων (πχ G6PD), γνωστή αλλεργία σε κάποια(ες) ουσία(ες) (πχ πενικιλίνη), σακχαρώδης Διαβήτης, αιμορροφιλία και στοιχεία επικοινωνίας (πχ 2-3 οικεία τηλέφωνα) σε περίπτωση ανάγκης.


Αναγνώστες/Εγγραφείς (Reader/Writers)

 Σε όλα τα σημεία παροχής υπηρεσιών υγείας του νομού Κορινθίας (ιατρεία, φαρμακεία, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, περιφερειακά γραφεία του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ), θα διατεθούν δωρεάν ειδικοί αναγνώστες/εγγραφείς (readers/writers) οι οποίοι θα συνδέονται σε Η/Υ με τεχνολογία USB.

 Σε κάθε ζήτηση του ασφαλισμένου για υπηρεσίες υγείας, θα προσκομίζεται μαζί με το βιβλιάριο και η κάρτα. Η κάρτα θα εισάγεται στον αναγνώστη/εγγραφέα και θα ενεργοποιείται αυτόματα μια web εφαρμογή.


Εφαρμογή λογισμικού (software)

 Η εφαρμογή, η οποία επίσης θα διατεθεί δωρεάν, θα επικοινωνεί με το Μητρώο του ΤΥΔΚΥ και θα αντλεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον ασφαλισμένο. Έτσι θα πιστοποιείται ηλεκτρονικά το ασφαλιστικό δικαίωμα του κατόχου της κάρτας. Με την εφαρμογή θα διασυνδέεται ηλεκτρονικά το σημείο παροχής υπηρεσίας με το μητρώο του οργανισμού.

 Με την είσοδο της κάρτας στον αναγνώστη/εγγραφέα και εφόσον πρόκειται για ιατρό, θα ενεργοποιείται αυτόματα η εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών για ιατρικές πράξεις, με αυτοματοποιημένη καταχώρηση τόσο του ονόματος χρήστη (username) και του κωδικού (password) του ιατρού, όσο και του ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, διευκολύνοντας έτσι τις ροές εργασίας των ιατρών.


Υπηρεσία Υποστήριξης

Για τις ανάγκες του προγράμματος και καθ’ όλη τη διάρκειά του, θα παρέχεται δωρεάν υπηρεσία τηλεφωνικής υποστήριξης από την ΗΔΙΚΑ.

 Έχουμε δώσει 80 εκατ. παραπάνω στο ΕΟΠΥΥ να καλύψει ανάγκες του

 Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έξυπνης αυτής κάρτας ο Πρόεδρος του ΟΠΑΔ κ. Μιχάλης Κούτρας επεσήμανε ότι ο ΟΠΑΔ έχει δώσει στον ΕΟΠΥΥ συνολικά 300 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά του διαθέσιμα. Μάλιστα, τόνισε ότι το Ταμείο του έδωσε 80 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα προβλεπόμενα του νόμου, από το 1ο τρίμηνο του 2012, ώστε να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ δικές τους υποχρεώσεις.

IATROPEDIA
Ανθή Αγγελοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου