Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΑΣΘΕΝΕΙΣ: 4,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ


Οι ασφαλισμένοι έχουν ήδη πληρώσει 89,6 εκατ. ευρώ από την τσέπη τους.

Περί τα 4,5 εκατ. ευρώ κοστίζει κάθε μέρα στους Έλληνες ασθενείς η κάλυψη των αναγκών τους σε φάρμακα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από τις 22 Μαΐου που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Συνολικά, εκτιμάται ότι κατά το διάστημα αυτό οι ασθενείς έχουν επιβαρυνθεί με 89, 6 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν πληρώσει από την τσέπη τους και τα οποία –θεωρητικά- μπορούν να διεκδικήσουν από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, η οποία υλοποιεί πλέον το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, κατά μέσο όρο καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα ημερησίως περί τις 100.000 ιατρικές συνταγές από 38.000 γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ταμεία.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, λόγω των κινητοποιήσεων του φαρμακευτικού κλάδου, εκτελείται μόνο το 1/5 αυτών. Αυτό σημαίνει ότι 80.000 συνταγές τις πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι.

Με δεδομένο ότι το μέσο κόστος της συνταγής είναι περίπου 56 ευρώ, το σύνολο της ημερήσιας ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης αγγίζει τα 4,5 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της e- συνταγογράφησης τη μερίδα του
λέοντος της δαπάνης καταλαμβάνουν τα φάρμακα για τις ρευματοπάθειες, τα αντιβιοτικά και τα αντιισταμινικά.

HEALTH DAILY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου