Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ασφαλιστικά ταμεία «στο κόκκινο»

«Στο κόκκινο» βρίσκονται τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εσόδων τους, με αποτέλεσμα μόνο το ΙΚΑ να χρειάζεται πρόσθετη επιχορήγηση 1,4 δισ. ευρώ για να πληρώσει τις συνταξεις μεχρι το τέλος του χρόνου.
Σε εξίσου δεινή θέση βρίσκεται και το ταμειο των ελευθέρων επαγγελματιών, αφού λόγω της κρίσης πάνω από 300.000 έμποροι και βιοτέχνες αδυνατουν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Ενδεικτικά, μόνο το Α΄τετράμηνο του 2012 το ΙΚΑ απορρόφησε το 54,6% της ετησιας κρατικής επιχορήγησης, ο ΟΓΑ το 47,4%, το ΤΑΠ-ΟΤΕ το 52,5%. Με δικαιούχους 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, το 2011 στο Α΄ τετράμηνο το ταμείο πήρε 1,3 δισ. ευρώ επιχορήγηση ενώ φέτος στο ίδιο διάστημα πήρε 1,9 δισ. ευρώ επιχορήγηση για να καλύψει τις αναγκες του.
Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ υπολογίζει ότι φετος το ΙΚΑ από την αυξηση της ανεργίας, τις μειώσεις μισθών και την εντυπωσιακή αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, θα έχει απώλειες 9 δισ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές.
Την ίδια ώρα τα προβλήματα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας των επιπτωσεων της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας με χαρακτηριστική περίπτωση τον ΟΑΕΕ, που εισέπραξε ήδη το 52,5% της χρηματοδότησης, ενώ λόγω της κρίσης τουλάχιστον 320.000 ελευθεροι επαγγελματίες αδυνατουν να πληρωσουν τις ατομικές τους εισφορές.

http://www.megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου