Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ανεπαρκής περίθαλψη για εννέα εκατομμύρια Ιταλούς


Συγκεκριμένα, λόγω των συνεχών περικοπών στη δημόσια υγεία, εννέα εκατομμύρια Ιταλοί δεν υποβάλλονται στις αναγκαίες θεραπείες, λόγω ένδειας, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τις ιδιωτικές κλινικές. 

Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα στοιχεία έκθεσης του ιταλικού ινστιτούτο κοινωνικών και οικονομικών ερευνών Censis σχετικά με τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας. 

Συγκεκριμένα, λόγω των συνεχών περικοπών στη δημόσια υγεία, εννέα εκατομμύρια Ιταλοί δεν υποβάλλονται στις αναγκαίες θεραπείες, λόγω ένδειας, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τις ιδιωτικές κλινικές. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, οι περισσότεροι Ιταλοί με ανεπαρκή περίθαλψη είναι παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά (5 εκατ.) και ηλικιωμένοι (2.400.000).

«Ενώ η ιδιωτική ασφάλιση, τα τελευταία δέκα χρόνια, σημειώνει άλμα της τάξης του 25%, όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν αναγκάζονται να μην υποβληθούν στις θεραπείες που τους έχει υποδείξει ο γιατρός, ή προσπαθούν να ψάξουν φθηνές εναλλακτικές, με προσφορές, κυρίως, στο διαδίκτυο», προσθέτει το Censis.

Σύμφωνα με την έκθεση, «η αύξηση των δαπανών του δημοσίου για τον τομέα της υγείας, το 2010, περιορίσθηκε σε ποσοστό 2,3%, από το 6% του 2007».

«Πρέπει να βρεθούν άμεσα νέες πηγές χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας, διότι οι συνεχείς περικοπές αναγκάζουν τους πιο φτωχούς πολίτες -που δεν μπορούν να πληρώσουν τις ιδιωτικές κλινικές- να μην υποβάλλονται στις αναγκαίες θεραπείες. Για το 2015, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια διαφορά 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανάμεσα στις ανάγκες χρηματοδότησης του εθνικού συστήματος υγείας και στις οικονομικές δυνατότητες των διαφόρων περιφερειών της χώρας» σημειώνει το ινστιτούτο Censis.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου