Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

'Σφάζονται' τα κόμματα στα ΄ γυάλινα' πόδια του ΕΟΠΥΥ

320_182_57362
 
 
Οι παρενέργειες της μαύρης τρύπας στον ΕΟΠΥΥ με τα συσσωρευμένα χρέη προς τους προμηθευτές και τις φαρμακοβιομηχανίες και η θλιβερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της υγείας με τους καρκινοπαθείς σε απόγνωση από την έλλειψη φαρμάκων πυροδότησαν μια σειρά δηλώσεων- ανακοινώσεων από τα κόμματα.
Έτσι και ενώ ο υπουργός υγείας κος Κίττας το πρωί της Τρίτης δήλωνε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση κάνει αγώνα για να μαζέψει ευρω ευρώ τα χρήματα για να εξοφλήσει εταιρείες προμηθευτές και φαρμακοποιούς ο κος Λοβέρδος σε παρεμβάσεις του το τριήμερο που πέρασε, έλεγε ότι αυτή είναι η δουλειά που πρέπει να κάνει ο υπουργός υγείας για τα επόμενα χρόνια και ότι επί της δικής του υπουργικής θητείας δεν έφτασαν ποτέ σε αυτό το σημείο.
Ο κος Λοβέρδος άφησε αιχμές κατά της υπηρεσιακής κυβέρνησης γιατί δεν πιέζει όσο θα έπρεπε τις φαρμακευτικές εταιρείες και υπενθύμισε ότι αυτός είχε ταχθεί υπέρ της κυβέρνησης Παπαδήμου. Κατά τη γνώμη του πρώην υπουργού υγείας το θέμα οξύνθηκε από την υστέρηση του ενός δις. Ευρώ που δεν εκταμιεύθηκε από τη δόση του Μαΐου ενώ όπως τόνισε τα πράγματα θα είναι χειρότερα στο τέλος του 2012.
«Αυτά που συμβαίνουν τώρα με τα αντικαρκινικά φάρμακα θα γενικευθεί είπε ο κος Λοβέρδος και θα συμβεί με όλα τα φάρμακα τα καύσιμα και τα τρόφιμα..
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό υγείας και με αφορμή τις παρέμβασεις του Ανδρέα Λοβέρδου δήλωσε ότι αποτελεί θράσος και δειλία κάποιοι να έχουν διαχειριστεί επί 2,5 χρόνια τα προβλήματα της υγείας και να επιρρίπτουν ευθύνες σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που τα διαχειρίζεται για 15 περίπου μέρες.
«Είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει με την ιδέα ότι ο κ. Κίττας ευθύνεται στις 15 μέρες που ασκεί τα καθήκοντά του για τις ελλείψεις των φαρμάκων ή για τις δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία» επισήμανε.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αυτοί που μας απειλούν ότι αν δεν εφαρμόσουμε το μνημόνιο θα φέρουμε στη χώρα την καταστροφή και το χάος είναι οι ίδιοι που έφεραν στη χώρα την καταστροφή και το χάος και πρέπει τώρα όλοι μαζί να βάλουμε πλάτες προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα, να αποτραπούν ενδεχόμενα ανθρωπιστικής κρίσης για τη χώρα μας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα μετά από ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας στη Λειβαδιά ζήτησε από τον τέως υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για το μνημονιακό έκτρωμα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ.
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας Γ. Γιακουμάτος επισήμανε ότι η ΝΔ από πολύ νωρίς είχε επισημάνει την προχειρότητα με την οποία δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ, λέγοντας ότι τέτοιου είδους πειραματισμοί είναι επικίνδυνοι για τη ζωή των πολιτών, και δυστυχώς δικαιώθηκε.
« Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει πως τέτοιου είδους πειραματισμοί, είναι επικίνδυνοι για την ίδια τη ζωή του Έλληνα πολίτη και θα οδηγούσαν στην πλήρη διάλυση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας αλλά και στην πλήρη αποδιοργάνωση της Α’ βάθμιας Φροντίδας Υγείας, με μοναδικό θύμα τον Έλληνα ασφαλισμένο.
Πριν συμπληρωθούν έξι μήνες λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, η κατάσταση στο χώρο της υγείας είναι από άκρως επικίνδυνη έως και τραγική, επισήμανε ο κ. Γιακουμάτος και απαριθμώντας τα συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, σημειώνει πως αν αυτά είναι τα άσχημα τα χειρότερα δεν έχουν έλθει ακόμη.
«Τα 6,5 δις της δόσης που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση και προορίζονται για την Ελλάδα θα πήγαιναν στη πληρωμή των οφειλών του Ελληνικού Κράτους προς τους ιδιώτες. Αυτό σημαίνει για τον ΕΟΠΥΥ 4,5 δισ. ευρώ [για τα χρέη του 2011 αλλά και για τη κάλυψη των αναγκών του 2012)], επιστροφή ΦΠΑ 1,2 δισ. ευρώ, αλλά και για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων προς τους ιδιώτες».
Και συνεχίζει λέγοντας: «Αυτό ας το αναλογιστούν όλοι εκείνοι που εμπορεύονται την ελπίδα του ελληνικού λαού, μιλούν ανεύθυνα και επιδιώκουν την ακυβερνησία ανοίγοντας έτσι τη πόρτα για την επιστροφή της χώρας στη κατοχική δραχμή αλλά και την ευρωπαϊκή της απομόνωση».
Η Αλέκα Παπαρήγα από τη μεριά του ΚΚΕ ζητά, να τοποθετηθούν προεκλογικά τα κόμματα για τον ΕΟΠΥΥ.
«Το ΚΚΕ θεωρεί ότι τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, πρέπει να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα, εν όψει και των εκλογών, στο τι πρέπει να γίνει με τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΕΟΠΥΥ και με τη στάση πληρωμών που ουσιαστικά υπάρχει απέναντι στα φάρμακα των ασθενών, στους υγειονομικούς μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους και στους φαρμακοποιούς» τόνισε η κ. Παπαρήγα, εκτιμώντας ότι ουσιαστικά «βρισκόμαστε μπροστά σε μία χρεοκοπία του δημόσιου συστήματος Υγείας».
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αναφέρουν στη δική τους ανακοίνωση:
«Το μνημόνιο μέχρι τώρα σκότωνε τις ελπίδες μας. Τώρα βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων. Ο ένοχος κ. Βενιζέλος, ο άφαντος κ. Λοβέρδος και ο παραπλανητικός κ. Σαμαράς έχουν μεγάλη ευθύνη για την ζητιανιά των ανθρώπων για τα φάρμακά τους» δήλωσε τη Δευτέρα ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος -ο οποίος μαζί με τον βουλευτή Π.Μελά θα συναντηθεί την Τρίτη με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Χρήστο Κίττα.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλά για «δολοφονική για τους καρκινοπαθείς και τους χρονίως πάσχοντες η πολιτική της χούντας ΕΕ-ΔΝΤ», τονίζοντας ότι οι ζωές των Ελλήνων ασθενών γίνονται θυσία για την σωτηρία του ευρώ».
Ημ/νία Δημοσίευσης: 5/6/2012
HEALTHVIEW.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου