Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Σήμα κινδύνου από τα ταμεία


Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

Σήμα κινδύνου για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων εξέπεμψε χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνης Ρουπακιώτης, τονίζοντας ότι οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων τον διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν πόροι μόνο για την καταβολή των συντάξεων Ιουλίου. «Η οικονομική κατάσταση των ταμείων είναι κακή. Δεν θα αναφερθώ για τους επόμενους μήνες», επισήμανε ο κ. Ρουπακιώτης. 
Στο κόκκινο βρίσκονται το ΙΚΑ που θα χρειαστεί έως το τέλος του έτους 1,4δισ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ. Έλλειψη ρευστότητας αντιμετωπίζει και ο ΟΑΕΔ, ο οποίος με τα σημερινά δεδομένα θα χρειαστεί επιπλέον 260 εκατ. ευρώ έως το τέλος 2012. Ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι για κάθε μονάδα αύξησης της ανεργίας τα ταμείων χάνουν 450 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Ρουπακιώτης η καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου, σύμφωνα με όσα τον πληροφόρησαν οι διοικήσεις των Ασφαλιστικών Οργανισμών θα γίνει κανονικά και ανέφερε ότι οι περισσότεροι Έλληνες καταβάλλουν τις εισφορές τους στο τέλος κάθε μήνα, οπότε και διαμορφώνεται η πραγματική εικόνα για την ταμειακή επάρκεια των Ταμείων. Η καταβολή των εισφορών, είπε, συνδέεται με την κατάσταση της οικονομίας και την εισφοροδοτική ικανότητα των δικαιούχων, ενώ σημείωσε ότι οι οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν επηρεάζουν τα επιδόματα ανεργίας τα οποία σημειωτέον καταβάλλονται στον 1 στους 5 ανέργους. Κι αυτό διότι οι περισσότεροι έχουν συμπληρώσει το ένα έτος ανεργίας και οι νέοι δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις. 

Πέρα από τους ασφαλιστικούς φορείς, προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει και ο ΟΑΕΔ για την απρόσκοπτη καταβολή επιδομάτων έως το τέλος του χρόνου, καθώς αναμένεται να χρειαστεί 260 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά στα άλλα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, οι οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν είναι προφανές ότι επηρεάζουν και την υλοποίηση των προγραμμάτων. 

Ο ΟΑΕΔ έχει αναλάβει επιπρόσθετα ένα μέρος των λειτουργιών που υπήρχαν στους καταργηθέντες οργανισμούς ΟΕΕ και ΟΕΚ. Ως προς αυτό ο υπηρεσιακός υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης των υποχρεώσεων τους. Υπάρχει μια προσωρινή επιτροπή η οποία έχει διάρκεια μέχρι τις 31 Ιουλίου και είναι υπεύθυνη για την εκκαθάριση των υποχρεώσεων του ΟΕΚ και του ΟΕΕ. Οι Οργανισμού διαθέτουν περίπου 200 εκατ. ευρώ και με αυτά θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες τόσο των πιστωτών τους, όσο και τις αποδοχές των εργαζομένων, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζει για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Δεν θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Η οικονομική στενότητα επηρεάζει και για την καταβολή κοινωνικών παροχών. Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού δεν θα υλοποιηθεί τελικά φέτος διότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι. Ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι το μοναδικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί είναι αυτό της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και ότι καθημερινά φθάνουν στο υπουργείο Εργασίας αιτήματα των Εργατικών Κέντρων για χρηματοδότηση, ώστε να καταβληθούν αποδοχές του προσωπικού τους, που παραμένει απλήρωτο για 4, 5, και 6 μήνες.
Ακόμη, σε σχετική ερώτηση για τα Ταμεία που αρνήθηκαν την ένταξή τους στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ο κ. Ρουπακιώτης διευκρίνισε ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους φορείς να αναβάλουν την ένταξή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί οι αναλογιστικές μελέτες και ότι, ως υπουργός Εργασίας έκανε δεκτές τις αποφάσεις των ασφαλιστικών φορέων και του Νομικού Συμβούλου του Κράτους.

Για το θέμα της ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων σε ένα ενιαίο Ταμείο, που πρέπει, σύμφωνα με ο νόμο, να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου, ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από τους διοικητές των Ταμείων να δοθεί παράταση λίγων μηνών. 

Ακόμη ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση της αγοράς εργασίας σημειώνοντας ότι το θέμα της μετενέργειας είναι δευτερεύον, αφού - όπως είπε - το πρόβλημα είναι οι συνεχείς καταγγελίες των κλαδικών συμβάσεων που καταγράφονται καθημερινά από τους εργοδότες για να αντικατασταθούν με επιχειρησιακές ή ατομικές με όρους «ιδιαιτέρως δυσμενέστερους» από τις κλαδικές. Μάλιστα έκανε λόγο «για εξατομικευμένη καταπίεση των εργαζομένων προκειμένου να δεχθούν τις ατομικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου