Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ACTA


Aπό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν χθες κατά της Διακρατικής Εμπορικής Συμφωνίας ενάντια στην Πλαστογράφηση (Anti-Counterfeiting Trade Agreement -ACTA) που τέθηκε ενώπιον τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με την καταψήφιση αυτή καταρρίπτεται και η συμφωνία που θα περιόριζε την πρόσβαση σε ποιοτικά φάρμακα χαμηλού κόστους (γενόσημα). Το σκεπτικό της απόρριψης είναι ότι η ACTA υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε προστατευτικά απέναντι στο φαινόμενο της πλαστογράφησης σε αρκετές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης και της βιομηχανίας φαρμάκων, όπου διατηρήθηκε ως ένας τρόπος παρεμπόδισης της κυκλοφορίας δυνητικά επιβλαβών «πλαστών» φαρμάκων. Ο ιδιαίτερα ευρύς ορισμός της «πλαστογράφησης» και οι υπερβολικές εκτελεστικές διατάξεις στην ACTA άφηναν μεγάλα περιθώρια για λάθη, καθώς νομίμως παρασκευασμένα ποιοτικά φάρμακα χαμηλού κόστους (γενόσημα) θα μπορούσαν να έχουν κατασχεθεί, παρεμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση των ανθρώπων που στηρίζονται σε αυτά τα φάρμακα για την επιβίωσή τους, επισημαίνουν ΜΚΟ.

Οι αυστηρότερες διατάξεις της ACTA θα μπορούσαν επίσης να απευθύνονται σε τρίτους-συμπεριλαμβανομένων των φορέων παροχής θεραπείας όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα-εκθέτοντάς τους στον κίνδυνο τιμωρίας της δράσης τους όσον αφορά τα εμπορικά σήματα και σε ισχυρισμούς παραβίασης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατεντών).

Μετά την απόρριψη της ACTA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επανεξετάσει και τη διαπραγμάτευση που γίνεται με χώρες όπως η Ινδία.

HEALTH DAILY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου