Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΟΣΙΠΥ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


Στις 16-7-2012 στις 4 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Υγείας κου Λυκουρέντζου με εκπροσώπους της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης . Στη συνάντηση παρίσταντο η ΠΟΣΙΠΥ η ΠΕΕΒΙ, η Ένωση Ακτινολόγων, ο ΠΑΣΙΔΚ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Κλινικών, η Ένωση Φυσικοθεραπευτών η Ένωση κέντρων Φυσικής Αποκατάστασης και οι μονάδες αιμοκάθαρσης .
Η ατζέντα συζήτησης επικεντρωνόταν στο οικονομικό και περλάμβανε

Την εξόφλησης των παλαιών οφειλών.
Την άμεσης εξόφλησης των πρόσφατων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.
Την δίκαιη κατανομή των κονδυλίων σε όλους τους φορείς υγείας αναλογικά , ώστε όλοι οι πάροχοι να εξοφλούνται έγκαιρα χωρίς να υπάρχουν κλάδοι που πληρώνονται και άλλο που δεν πληρώνονται. 
Επισημάνθηκε το πρόβλημα του factoring και των παρενεργειών που έχουν οι παλαιοί ανεξόφλητοι λογαριασμού ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ με την απαίτηση της καταβολής τόκων από τους γιατρούς και τα εργαστήρια για τις οφειλές των ασφαλιστικών οργανισμών .

Την φορολογική αδικία για την καταβολή φόρων και προκαταβολών φόρων για μη εισπραχθέντα έσοδα.
Της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει τα εργαστήρια και οι κλινικές από την μη καταβολή των αμοιβών και την αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους .

Του τονίστηκε ότι οι οφειλές δεν αφορούν μόνο τον ΕΟΠΥΥ , αλλά και το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΕΤΑΑ κλπ

Ζήτησε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις δαπάνες προσαρμοζόμενοι στις απαιτήσεις των καιρών. Επ’ αυτού όλοι οι φορείς του τόνισαν ότι υπάρχουν προτάσεις για την περιστολή της προκλητής ζήτησης και της αλόγιστης υπερσυνταγογραφίας που συνεπάγεται η σοβούσα διαφθορά στο χώρο.

Από τους Ακτινολόγους και Βιοπαθολόγους τέθηκε και το θέμα του πλαφόν για το οποίο υπήρξε όπως αναμενόταν αντίδραση από τα διαγνωστικά κέντρα.

Ο υπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση επιτέθηκε στους παριστάμενους για την απαίτηση τους να τα πληρώνει όλα το κράτος για να πάρει άμεση απάντηση ότι οι αποφάσεις να είναι όλοι οι Έλληνες ασφαλισμένοι είναι πολική απόφαση των Κυβερνήσεων οι οποίες και έχουν αναλάβει την καταβολή των αμοιβών μας για την συμβατική μας υποχρέωση να παρέχουμε ιατρικές υπηρεσίες. Αν θεωρείτε ότι κακώς το κράτος μας αμείβει τότε αποφασίστε να εισπράττουμε την αμοιβή μας απευθείας από τους ασθενείς. 

Μετά την έκθεση των αιτημάτων μας ο Υπουργός αφού περιέγραψε τη ζοφερή οικονομική κατάσταση και παραδέχτηκε το δίκαιο του συνόλου των αιτημάτων μας, υποσχέθηκε να πράξει ότι περνάει από το χέρι του να βρει τα χρήματα να πληρωθούμε το ταχύτερο δυνατό. Μας τόνισε επίσης ότι έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών την συνεχή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ ,ώστε ο Οργανισμός να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του



Όσον αφορά τις παλαιές οφειλές μας είπε ότι έχει πληροφορηθεί ότι το προβλεπόμενο ποσό από την δανειακή σύμβαση των 6 δις θα καταβληθεί από τους δανειστές περί τα λτέλη Αυγούστου οπότε και άμεσα θα εξοφληθούμε. Επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση περί «κουρέματος» μας είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό

Όλοι οι παριστάμενοι φορείς ζητήσαμε κατ’ ιδίαν συνάντηση για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ο καθένας χωριστά και αναλάβαμε να υποβάλουμε σχετικό υπόμνημα όπως μας ζητήθηκε. 

Και ενώ αυτά συζητούσαμε χθες σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι το σύνολο των χρημάτων που είχαν δοθεί στον ΕΟΠΥΥ υπό μορφή πίστωσης από το Υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή ήδη υπογεγραμμένων ενταλμάτων αποσύρθηκαν αφήνοντας τον ΕΟΠΥΥ με άδεια ταμεία.

Συνάδελφοι δεν γνωρίζουμε αν η συνάντηση που είχαμε θα τελεσφορήσει, οι αμέσως προσεχείς μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, ήδη με τους συνεργαζόμενους φορείς κινούμεθα να κλείσουμε ραντεβού με τον Υπουργό Οικονομικών .

Σας καλούμε να είστε σε ετοιμότητα γιατί είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να κινητοποιηθούμε.

Θα σας κρατούμε ενήμερους.

1 σχόλιο:

  1. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
    Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ( ΙΔΙΩΤΕΣ ΙΑΤΡΟΙ, ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΚΛΙΝΙΚΕΣ) ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΥΤΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΠΑΛΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ. ΜΗΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ, ΑΣ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΑΣ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΦΕΛΗ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΜΑΖΙΚΗ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή