Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Γυμνός από γιατρούς ο ΕΟΠΥΥ στη Βόρεια Ελλάδα


Τζακ ποτ για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας αποτελεί η εύρεση συμβεβλημένων γιατρών με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Κυριολεκτικά άφαντοι είναι οι παιδίατροι, αφού υπάρχουν ολόκληροι νομοί όπου δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας που να έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Της Νικολέττας Μπούκαnikolettabouka@yahoo.gr



Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των νομών Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας και Γρεβενών, όπου δεν υπάρχει παιδίατρος ούτε για δείγμα. Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι που αναζητούν παιδίατρο είναι αναγκασμένοι είτε να πηγαίνουν στο νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας του νομού είτε να επισκέπτονται ιδιώτες, πληρώνοντας από την τσέπη τους.
Με το… κιάλι, όμως, βλέπουν όχι μόνο τους παιδίατρους, αλλά κι άλλες κρίσιμες ειδικότητες οι κάτοικοι πολλών νομών της Βόρειας Ελλάδας. Στο νομό Ροδόπης δεν υπάρχει ούτε ένας συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ παθολόγος, γαστρεντερολόγος, χειρουργός και μαιευτήρας-γυναικολόγος. Αντίστοιχα, ο νομός Ξάνθης δεν διαθέτει καρδιολόγο, γαστρεντερολόγο και χειρουργό, ενώ οι νομοί Καβάλας και Πέλλας δεν διαθέτουν γαστρεντερολόγο και ο νομός Ημαθίας ούτε γαστρεντερολόγο ούτε μαιευτήρα-γυναικολόγο.
Απελπιστική είναι η κατάσταση και στη Δυτική Μακεδονία, όπου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στο νομό Φλώρινας αδυνατούν να βρουν συμβεβλημένο με το Ταμείο τους γαστρεντερολόγο, μαιευτήρα-γυναικολόγο και χειρουργό, στο νομό Καστοριάς δεν βρίσκουν παθολόγο, γαστρεντερολόγο, οφθαλμίατρο, ουρολόγο, χειρουργό και γυναικολόγο και στο νομό Κοζάνης γυναικολόγο.

Οι… τυχεροί


Την ίδια στιγμή και με δεδομένες τις σοβαρές ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες, τυχεροί μέσα στην ατυχία τους θεωρούνται οι ασφαλισμένοι που στο νομό τους υπάρχει έστω κι… ένας γιατρός του ΕΟΠΥΥ, τον οποίο μπορούν να επισκεφτούν, αν βέβαια προλάβουν να πάρουν σειρά.
Συγκεκριμένα, είδος πολυτελείας αποτελεί ο ένας και μοναδικός παιδίατρος που διαθέτει ο νομός Έβρου, ενώ σε όλο το νομό υπάρχουν ένας γαστρεντερολόγος, ένας ορθοπεδικός κι ένας χειρουργός. Στην Ξάνθη υπάρχει μόνο ένας ορθοπεδικός για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, στο νομό Καβάλας ένας νεφρολόγος, ένας οφθαλμίατρος κι ένας πνευμονολόγος, στο νομό Δράμας μόλις ένας παιδίατρος, ένας παθολόγος κι ένας γαστρεντερολόγος, ενώ στο νομό Σερρών μόνο ένας παιδίατρος, μία ΩΡΛ και μία οφθαλμίατρος.
Ταλαιπωρία βιώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στο νομό Χαλκιδικής, όπου υπάρχουν δύο παιδίατροι (ένας στον Πολύγυρο κι ένας στην Καλλικράτεια), ένας καρδιολόγος κι ένας γυναικολόγος. Δύο συμβεβλημένους παιδίατρους έχει και ο νομός Κιλκίς, ωστόσο δεν είναι το ίδιο τυχερός και με άλλες ειδικότητες, αφού υπάρχουν μόνο ένας γαστρεντερολόγος, ένας δερματολόγος κι ένας ουρολόγος.
Την ίδια στιγμή, στο νομό Πιερίας υπάρχουν τρεις παιδίατροι, αλλά μόνο ένας ορθοπεδικός, ενώ σε όλο το νομό Φλώρινας υπάρχουν μόνο ένας παθολόγος κι ένας ουρολόγος. Έναν παιδίατρο και δύο καρδιολόγους διαθέτει ο νομός Καστοριάς, ενώ δύο παιδίατρους, έναν ενδοκρινολόγο, έναν οφθαλμίατρο κι έναν ουρολόγο διαθέτει ο νομός Κοζάνης.
Ελλείψεις, όμως, παρατηρούνται και στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν δήμοι που στερούνται βασικών ιατρικών ειδικοτήτων. Έτσι, στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης είναι συμβεβλημένοι μόνο ένας παιδίατρος, ένας ΩΡΛ, ένας γυναικολόγος κι ένας χειρουργός, στο δήμο Ευόσμου-Κορδελιού μόλις ένας παιδίατρος, στο δήμο Νεάπολης-Συκεών δύο παιδίατροι, δύο ΩΡΛ κι ένας ενδοκρινολόγος και στο δήμο Ωραιοκάστρου ένας παιδίατρος, ένας ΩΡΛ κι ένας ορθοπεδικός.
Ταλαιπωρία υφίστανται οι μικροί ασθενείς στο δήμο Θέρμης, καθώς υπάρχει μόνο ένας συμβεβλημένος παιδίατρος στο Πλαγιάρι, ενώ τρεις παιδίατρους διαθέτει ο δήμος Παύλου Μελά.

Χρέη και κακές συνθήκες εργασίας


«Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας σχεδιάστηκε με λάθος τρόπο. Οι όροι εργασίας είναι πολύ άσχημοι και για το λόγο αυτό οι γιατροί δεν ενδιαφέρονται να συμβληθούν με τον Οργανισμό. Ο ΕΟΠΥΥ φορτώθηκε τα χρέη των ταμείων τα οποία συνενώθηκαν και τον αποτελούν κι επειδή δεν έχει χρήματα, δεν πληρώνει και τους γιατρούς του. Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι κυβερνώντες είναι να καλέσουν τους γιατρούς και να συζητήσουν μαζί τους, για να βρεθεί οριστικά μία λύση», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.



Για απαξιωτικές συνθήκες εργασίας κάνει λόγο στη «ΜτΚ» και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου, ο οποίος εξηγεί ότι ενώ η επίσκεψη στο συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ ήταν 20 ευρώ, μειώθηκε στα 10 ευρώ, εκ των οποίων τα καθαρά που αποδίδονται στον γιατρό είναι έξι ευρώ. Επιπλέον, οι γιατροί επιβαρύνονται με το κόστος εξοπλισμού των ιατρείων (π.χ. ίντερνετ, εκτυπωτές), ενώ δεν καλύπτονται και ασφαλιστικά, με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμα τα ιατρεία και να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
«Από την 1η Ιανουαρίου του 2012 δεν έχουν πληρωθεί καθόλου οι ιατρικές πράξεις, όπως είναι για παράδειγμα το τρίπλεξ καρδιάς, ενώ ακόμη και τα λίγα χρήματα που λαμβάνουν οι συμβεβλημένοι γιατροί, ο ΕΟΠΥΥ δεν τα καταβάλλει εντός 45 ημερών, βάσει νόμου», επισημαίνει ο κ. Ελευθερίου και προσθέτει ότι ο ΕΟΠΥΥ κληρονόμησε τα χρέη των ταμείων που τον απαρτίζουν και ήδη χρωστάει στους γιατρούς 570 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2010-2011 και 600 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2012.


Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, πανελλαδικά οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί είναι 4.500, ενώ είχε γίνει προκήρυξη για 5.000 γιατρούς με πάγια μηνιαία αντιμισθία, αλλά δεν υπήρξε συμμετοχή.


«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Για παράδειγμα, ένας συμβεβλημένος παιδίατρος παίρνει χίλια ευρώ για να εξετάσει 700 - 900 παιδιά το μήνα, όταν το πλαφόν είναι 200 ασθενείς το μήνα για όλες τις ειδικότητες. Όταν, μάλιστα, είναι μία ειδικότητα για έναν ολόκληρο νομό, τότε τα 200 άτομα καλύπτονται σε μία βδομάδα», λέει ο κ. Ελευθερίου.




Αυστηρή προειδοποίηση μετά από καταγγελίες

Την ώρα που οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται από την έλλειψη πολλών ειδικοτήτων γιατρών η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στους συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού. Αιτία είναι οι καταγγελίες που γίνονται κατά καιρούς από τους ασφαλισμένους, οι οποίοι αναφέρουν ότι οι συμβεβλημένοι γιατροί απαιτούν χρηματική αμοιβή ή τους απαξιώνουν με τη συμπεριφορά τους.




Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, στους όρους και τις προϋποθέσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προβλέπεται ότι ο γιατρός θα αμειφθεί από τον ΕΟΠΥΥ με 10 ευρώ ανά επίσκεψη, με ανώτατο μηνιαίο όριο επισκέψεων 150 - 200 άτομα, ανάλογα με την περίπτωση. Πέραν της παραπάνω αμοιβής, ο γιατρός δεν επιτρέπεται να έχει ουδεμία οικονομική απαίτηση από τον ασφαλισμένο.




Ως προς τη συμπεριφορά του γιατρού απέναντι στον ασθενή, αυτή αποτυπώνεται σαφέστατα στις βασικές αρχές τις ιατρικής δεοντολογίας σύμφωνα με τις οποίες «το ιατρικό λειτούργημα διέπεται από απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ιδιωτικότητα του καθενός κι απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις».




Για τη μειοψηφία των γιατρών που δεν τηρούν τους όρους της σύμβασης και τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι «εφιστούμε την προσοχή ότι στο εξής η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα υποχρεωθεί να επιβάλει τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις».



makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου