Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Προϋπολογισμός: 3,5 δισ. για παλαιές οφειλές!

Στα 3,5 δισ. ευρώ θα ανέλθουν το 2013 οι πληρωμές του κράτους για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Από αυτά, τα 400 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τις πληρωμές των δημόσιων νοσοκομείων για παλαιές οφειλές, όταν οι πληρωμές για εξοπλιστικές δαπάνες θα ανέλθουν στο 1,1 δισ. ευρώ.

Στα συγκεκριμένα ποσά δεν συνυπολογίζονται τα 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να διατεθούν έως το τέλος του 2012 για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου (περίπου 1,5 αφορούν χρέη του ΕΟΠΥΥ).

Τα παραπάνω προβλέπονται - μεταξύ άλλων - στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, το οποίο κατατέθηκε την Τρίτη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ύφεσης, ο οποίος εμφανίζει εμφανώς λιγότερες δαπάνες, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2012.

Για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία, οι δαπάνες θα διαμορφωθούν στα 15,6 δισ. ευρώ, αυξημένες μόλις κατά 84 εκατομμύρια. 

Το επιπλέον ποσό αφορά - σχεδόν ολόκληρο - τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης (80 εκατομμύρια).

Η πρόβλεψη του 1,45 δισ. ευρώ, η οποία είχε περιληφθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2012 για επιχορηγήσεις των νοσοκομείων προκειμένου να εξοφληθούν υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους, παραμένει αμετάβλητη.

'Ψαλίδι'

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού επισημαίνεται ότι για να καταστεί εφικτή η επίτευξη των στόχων, έχει ληφθεί υπόψη η εφαρμογή μιας σειράς παρεμβάσεων, οι οποίες στοχεύουν: Στην επιπλέον μείωση της μισθολογικής δαπάνης η οποία θα προέλθει απότον περιορισμό των συμβασιούχων, τιςπαρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια, τον περιορισμό των πρόσθετων μισθολογικών παροχών και τη συγκράτηση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές.
Στον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Στον συστηματικό επανέλεγχο των δικαιούχων και τη συγκράτηση της δαπάνης παροχής συντάξεων.
Στην επαναξιολόγηση των μη μισθολογικού χαρακτήρα δαπανών, με ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των κονδυλίων για μεταβιβάσεις πόρων σε νομικά πρόσωπα.
Στον περιορισμό των μεταβιβάσεων του κράτους προς τους λοιπούς υποτομείς της κυβέρνησης και μόνο για την αντιμετώπιση των απολύτως ανελαστικών δαπανών τους.Η απώλεια των εσόδων των φορέων αυτών, θα αντισταθμιστεί από σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί για κάθε υποτομέα και θα υλοποιηθούν μέσα στο 2013, με σκοπό: Την αύξηση των εσόδων από τις κύριες δραστηριότητές τουςΤην πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
Την είσπραξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των ανείσπρακτων απαιτήσεών τους.
Την ενθάρρυνση δημιουργίας συνεργειών και οικονομιών κλίμακας που θα περιορίσουν το κόστος λειτουργίας τους κυρίως μέσω συγχωνεύσεων όπου αυτό είναι εφικτό.

Τον εξορθολογισμό της παροχής κοινωνικών επιδομάτων.ΕΟΠΥΥ

Το ταμειακό ισοζύγιο του Κοινωνικού Προϋπολογισμού επιδεινώθηκε το 2012, έναντι του προηγούμενου χρόνου. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην επιδείνωση του οικονομικού αποτελέσματος των Ταμείων και στη βελτίωση του αντίστοιχου αποτελέσματος των νοσοκομείων. 
Στα νοσοκομεία, η βελτίωση προέρχεται κυρίως από την πλευρά των δαπανών, όπου οι σχετικές μειώσεις υπερκαλύπτουν την απώλεια εσόδων σε σχέση με το 2011. 
Η αρνητική εξέλιξη των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της βαθύτερης από την αρχικά προβλεπόμενη ύφεσης και της υψηλότερης έναντι των προβλέψεων ανεργίας αποτελεί τη βασική αιτία για τη χειροτέρευση του ισοζυγίου των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. 
Το αποτέλεσμα αυτό είναι αρκετά ισχυρό ώστε να υπερκαλύπτει την όποια βελτίωση επήλθε από πλευράς περιορισμού των δαπανών. 
Το συνολικό ισοζύγιο των Ταμείων και των νοσοκομείων παρουσιάζει σημαντικότατη επιδείνωση σε σύγκριση με το 2011, λόγω της μεγάλης αύξησης των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των Ταμείων.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, στη συσσώρευση ανεξόφλητων υποχρεώσεων από πλευράς του νέου ασφαλιστικού φορέα, του ΕΟΠΥΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου