Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

«Κόκκινο» στον ΕΟΠΥΥ από 6 στους 10 πολίτες


«Κόκκινο» στον ΕΟΠΥΥ από 6 στους 10 πολίτες  Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ τα πράγματα είναι χειρότερα για τους ασφαλισμένους και μόλις ένας στους 10 θεωρεί ότι έχουν καλυτερέψει. Σύμφωνα μάλιστα με τους μισούς, ο περιορισμός των δαπανών για την υγεία τα τελευταία χρόνια αφορούν αποκλειστικά τη μείωση του όγκου και και της ποιότητας παροχής υπηρεσιών. Ποσοστό 36% εκτιμά ότι αφορά τη σπατάλη.

Ένας στους πέντε πολίτες, συμφωνεί με τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας ενός φαρμάκου και στον ασθενή να χορηγείται υποχρεωτικά το φθηνότερο σκεύασμα. Ωστόσο, το 72% πιστεύει ότι η τρόικα με το συγκεκριμένο μέτρο προωθεί μεγάλα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα της ALCO για λογαριασμό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 - 21 Οκτωβρίου σε 1.000 άτομα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μόλις το 23% των πολιτών δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Ασφαλιστικά ταμεία και δημόσια νοσοκομεία συγκεντρώνουν τους περισσότερους δυσαρεστημένους αφού 77% και 63% αντίστοιχα, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ακολουθούν οι γιατροί (ποσοστό 32% δυσαρεστημένων) και οι ιδιωτικές κλινικές (22% δυσαρεστημένοι), ενώ μόλις 16% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένοι από τους φαρμακοποιούς.

Αύξηση δαπανών
Εν τω μεταξύ, μεγάλη αύξηση παρουσιάζει δαπάνη για τους νοσηλευόμενους με βιβλιάριο ανασφάλιστου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Υγείας από όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, το 2010 η δαπάνη αυτή ανέρχεται σε 72.350.012 ευρώ για τους Έλληνες πολίτες και στο ύψος των 16.365.952,75 για τους αλλοδαπούς.Για το 2011, η ίδια δαπάνη για τους Έλληνες πολίτες ανέρχεται στο ποσό των 79.750.836 ευρώ και για τους αλλοδαπούς στο ποσό των 4.969.610 ευρώ.

Τέλος, για το 2012, η δαπάνη φαίνεται να προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις αφού μόνο για το πρώτο εξάμηνο του έτους για τους Έλληνες πολίτες η δαπάνη ανέρχεται στα 45.413.417 ευρώ και για τους αλλοδαπούς στα 2.856.233,80 ευρώ. Τα στοιχεία για τη δαπάνη νοσηλείας με βιβλιάριο ανασφάλιστου, διαβιβάστηκαν στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για ανθρωπιστική κρίση με ανασφάλιστους λόγω της οικονομικής κρίσης.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου