Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Πάνω από 6 δισ. τα χρέη νοσοκομείων - Ταμείων




Ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ αγγίζουν τα ανεξόφλητα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Έως το τέλος του περασμένου Αυγούστου, μόνον τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είχαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,71 δισ. ευρώ.

Το ίδιο διάστημα, τα Ταμεία όφειλαν 4,1 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και οι 930 εκατομμύρια οφειλές από το 2011 των φορέων που συνέστησαν τον ΕΟΠΥΥ.

Τα παραπάνω αναφέρονται - μεταξύ άλλων - στον προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή.

Οι συντάκτες του προϋπολογισμού επισημαίνουν ότι η εξόφληση των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Θα συμβάλει - σημειώνουν - στην τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας, θα αποσυμφορήσει τους δημόσιους προϋπολογισμούς και θα ενισχύσει την αξιοπιστία των δημόσιων φορέων.

Για να επιτευχθεί, ωστόσο, η διαδικασία εξόφλησης, απαιτούνται συγκεκριμένες λειτουργικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά των φορέων που οφείλουν τα εν λόγω ποσά!

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) έχει αποστείλει από τον περασμένο Μάρτιο σχετική εγκύκλιο, με την οποία καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα γίνει η εξόφληση.

Έχει ξεκινήσει, παράλληλα, διενέργεια ελέγχων, προκειμένου να διαπιστώσει εάν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις.

ΕΟΠΥΥ

Στον προϋπολογισμό γίνεται λόγος και για τον εξορθολογισμό λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, με στόχο την οικονομική του εξυγίανση και την κάλυψη των αναγκών υγείας των ασφαλισμένων του.

Για το σκοπό, αυτό έχουν προγραμματιστεί ενέργειες όπως: Η ένταξη του συνόλου των ασφαλιστικών ταμείων (κλάδοι ασφάλειας Υγείας) στον ΕΟΠΥΥ και ο εξορθολογισμός των παροχών προς τους ασφαλισμένους, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Η αναδιοργάνωση του Οργανισμού, η βελτίωση της οικονομικής του λειτουργίας και η ενίσχυση του ελεγκτικού του ρόλου.

Η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης του ΕΟΠΥΥ με την ανάπτυξη μηχανισμού είσπραξης νοσηλίων.

Η ενεργοποίηση του συστήματος του οικογενειακού ιατρού για τον έλεγχο της πρόσβασης στα νοσοκομεία.

Η υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας με την ενημέρωση των πολιτών και τη διεξαγωγή προληπτικών ελέγχων σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες για καρδιοαγγειακά, καρκινικά νοσήματα και ασθένειες τρίτης ηλικίας.

Η βελτίωση της εφαρμογής του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ώστε ο κύριος όγκος των συνταγών να καταχωρείται ηλεκτρονικά, προκειμένου να αποτρέπεται η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

Η πληρωμή νοσηλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται σε ασφαλισμένους αλλοδαπούς από τους οικείους ασφαλιστικούς τους φορείς.

Πλεόνασμα

Το 2012, προβλέπεται για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ ταμειακό πλεόνασμα ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Για το 2013, προβλέπεται ταμειακό πλεόνασμα 360 εκατομμυρίων, κυρίως λόγω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων κατά 302 εκατ. ευρώ και την αύξηση των μεταβιβάσεων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης κατά 155 εκατ. ευρώ.

Προβλέπεται, επίσης, περαιτέρω μείωση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων κατά 400 εκατομμύρια ευρώ.

Δ.Κ.
IATRONET

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου