Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Υγεία: 9 μέτρα πριν την εκταμίευση


Τα ωραία λόγια επί Ανδρέα Λοβέρδου μάς τελείωσαν. Η νέα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, πριν την εκταμίευση της δόσης, να εφαρμόσει στην υγεία 9 μέτρα, τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμφανίζαμε στην Τρόικα ότι είχαν ήδη γίνει! 

Έτσι, λοιπόν, έως τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η ένταξη των κλάδων υγείας όλων των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ. Το μέτρο αυτό είχε προβλεφθεί από την αρχή στο Μνημόνιο και στην εφαρμογή του είχε επιμείνει με επιστολές του στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο Ματτίας Μορς. 

Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει την εφαρμογή του μέτρου, θεσπίζοντας ρύθμιση, η οποία προέβλεπε ότι ένα ταμείο μπορεί να εξαιρεθεί αν δεν έχει ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης με βάση αναλογιστικές μελέτες. Όμως, όπως φαίνεται η Τρόικα είναι ανένδοτη επί του θέματος. 

Έτσι, λοιπόν, ο κλάδος Υγείας του ΕΤΑΑ, στον οποίο ασφαλίζονται γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, επρόκειτο με βάση το νόμο 4075/12 να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά με νέα τροπολογία που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή πλέον μπαίνει οριστικά στον ΕΟΠΥΥ από την 1η Νοεμβρίου. Το ίδιο θα ισχύει για τον κλάδο ασθενείας προσωπικού τραπεζών ΕΤΒΑ, Εμπορικής και Πίστεως (Alpha), Γενικής και American Express. 

Ακόμη, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει και ένα μέτρο που δεν υπήρχε μέχρι πρότινος στο Μνημόνιο: τον αποκαλούμενο «εκσυγχρονισμό του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ. Πρακτικά αυτό σημαίνει περικοπές και περιορισμό των δικαιωμάτων που προβλέπει ο ισχύων ενιαίος κανονισμός, που είχε φτιάξει η πρώην γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα. 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πιο σημαντική αλλαγή που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι η επιβολή στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ συμμετοχής 30% όταν νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους ασφαλισμένους του ΤΑΥΤΕΚΩ θα είναι 20% και για τους ασφαλισμένους των υπολοίπων ταμείων θα είναι 15%. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα έχει εξοικονόμηση περίπου 93 εκατ. ευρώ. 

Αυξάνεται η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για παροχές υγείας του ΕΟΠΥΥ. Από την 1η Ιανουαρίου 2013, η εισφορά αυξάνεται σε 25,87 ευρώ το μήνα από 14,56 ευρώ σήμερα. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων κατά 86 εκατ. ευρώ, με ταμειακή απόδοση για τον ΕΟΠΥΥ 56 εκατ. ευρώ.


Πηγή: Περιοδικό Pharma & Health Business (PhB)


























http://www.insuranceworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου