Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Γιάννης Μπασκόζος. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση γιά την υγεία του κ. Α. Λυκουρέτζου στήν Βουλή

Αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε η χθεσινοβραδινή τοποθέτηση του υπουργού υγείας κυρίου Λυκουρέτζου στη βουλή.

Αφού ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της σε ανούσιες, ανιστόρητες και εκτός τόπου και χρόνου αναφορές στην ουσία του νεοφιλελευθερισμού και τα καταστροφικά αποτελέσματα του..σοσιαλισμού, δεν βρήκε να πει μια κουβέντα για την τραγική κατάσταση στην οποία φέρνουν την υγεία και τους λειτουργούς της οι μνημονιακές πολιτικές.

Την ώρα που στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΙΣ ομόφωνα καταδικάστηκε η πολιτική των μνημονίων και τονίστηκε ο κίνδυνος της επερχόμενης κατάρρευσης του συστήματος υγείας.

Την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση είναι προ των πυλών και η απόφαση του ανώτατου συλλογικού οργάνου των γιατρών είναι να εμποδίσει με κάθε τρόπο την εφαρμογή των καταστροφικών προβλέψεων του 3ου μνημονίου, ο υπουργός στην ελάχιστη αναφορά που έκανε στα θέματα της υγείας δεν βρήκε ούτε μια λέξη για να υπερασπιστεί την απαράδεκτη επιβολή της υποχρεωτικής αναγραφής μόνο της δραστικής ουσίας, αλλά επικαλέστηκε δεσμεύσεις του προηγούμενου υπουργού. Έτσι απλά σαν πειθήνιος εκτελεστής των επιταγών της τρόικας αναλαμβάνει να καταστρέψει την παραγωγική βάση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και 20χιλιάδες θέσεις εργασίας και να ανατρέψει την θεραπευτική πρακτική και την ευθύνη των γιατρών απέναντι στους ασθενείς τους χωρίς να υπολογίζει τα αποτελέσματα. Είναι φανερό πως η επιμονή αυτή οφείλεται στις επιταγές μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων γενοσήμων και δεν έχει καμία σχέση με την υγεία και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Ο υπουργός προσπάθησε επίσης να διαψεύσει αυτά που ο ίδιος εισηγήθηκε και ψηφίστηκαν για τα χαράτσια στους ασθενείς για κάθε συνταγή που θα εκτελείται αλλά και για κάθε εισαγωγή στο νοσοκομείο. Τόλμησε να πει πως ψεύδονται αυτοί που το καταγγέλλουν ισχυριζόμενος ότι δεν θα εφαρμοστεί αμέσως αλλά μόνο αν δεν βγαίνουν τα μέτρα!! Λες και υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να σταθεί η οικονομία με τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης και της τρόικας που τόσο πειθήνια υπηρετεί.

Κουβέντα δεν βρήκε επίσης να πει για την πλήρη καταστροφή του ιατρικού επαγγέλματος και της ασφάλειας και ορθής πρακτικής στην άσκηση της ιατρικής, με την πλήρη και χωρίς κανένα περιορισμό «απελευθέρωση» του ιατρικού επαγγέλματος. Πρόκειται περί εγκληματικής προσπάθειας αντιποίησης της ιατρικής ιδιότητας. Όποιος θέλει ανεξαρτήτως, επαγγέλματος, όπου θέλει μπορεί να ανοίξει όσα «μαγαζιά» ιατρικών υπηρεσιών θέλει. Το επιχειρηματικό κέρδος πάνω από την ευθύνη για όρους προστασίας της δημόσιας υγείας και ορθής άσκησης της ιατρικής.

Δεν φάνηκε να συναισθάνεται τι σημαίνει για το ηθικό και την επιβίωση των γιατρών του ΕΣΥ η καταβαράθρωση των αποδοχών τους. Των νοσοκομειακών γιατρών που με απόφαση της ομοσπονδίας τους προχωρούν στο άνοιγμα των νοσοκομείων στους φτωχούς και ανασφάλιστους σε μια κίνηση κοινωνικής αλληλεγγύης απαραίτητη για να μην εκραγεί η «υγειονομική βόμβα» της ελλιπούς πρόληψης και περίθαλψης.

Ο ιατρικός κόσμος δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Θα κινητοποιηθεί για ενημέρωση όλων των κλάδων των εργαζόμενων για κοινούς αγώνες, θα αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο μέτρο δικαστικής προσφυγής σε Ελλάδα και Ευρώπη, θα κινητοποιήσει τις διεθνείς ιατρικές οργανώσεις, θα θέσει όλους ενώπιον των ευθυνών τους.

Έχουμε καθήκον να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Έχουμε υποχρέωση να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές και τους εκφραστές τους. Μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο. Θα αντιδράσουμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου