Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας


Δε σταματούν οι αμφίδρομες επιθέσεις στη Γάζα, παρά τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου και του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς, η ισραηλινή αεροπορία προχώρησε σήμερα, Παρασκευή, σε νέα σφοδρά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

«Έγιναν 130 επιδρομές στη διάρκεια της νύκτας», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ισλάμ Σαχουάν, ο οποίος έκανε λόγο για «δεκάδες πλήγματα» κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, κάτι που επιβεβαιώθηκε από δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη της Γάζας.

Από τις επιδρομές καταστράφηκε ένα διοικητικό κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, που χρησίμευε κυρίως για την ανανέωση διαβατηρίων, στη συνοικία Τελ αλ-Χάουα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως πεδία βολής που χρησιμοποιούνται από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις καταστράφηκαν κατά τις τελευταίες ισραηλινές επιδρομές.

Ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών της Χαμάς, ο Άνταμ Αμπού Σελμίγια, δήλωσε ότι σκοτώθηκαν 19 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλά παιδιά, και 235 τραυματίσθηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε σε ερωτήσεις πως «οι επιδρομές συνεχίζονται» εναντίον του παλαιστινιακού εδάφους, προσθέτοντας ότι από την αρχή της επιχείρησης, το απόγευμα της Τετάρτης με τη δολοφονία του στρατιωτικού αρχηγού
της Χαμάς Άχμαντ Τζααμπάρι, έχει πραγματοποιήσει 466 πλήγματα.

«Ένδεκα ρουκέτες εκτοξεύηθηκαν από τη Γάζα από τα μεσάνυκτα της Πέμπτης και 280 από την αρχή της επιχείρησης, οι 131 από τις οποίες αναχαιτίσθηκαν από το (αντιπυραυλικό σύστημα) 'Σιδερένιο Θόλο'», διευκρίνισε εκπρόσωπος του στρατού.

Στη Λωρίδα της Γάζας ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου προετοιμάζεται να επισκεφθείτε τη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή, σε μια προφανή επίδειξη αλληλεγγύης προς τους μαχητές της Χαμάς, που έχουν εμπλακεί σε νέα κλιμάκωση με το Ισραήλ, η οποία απειλεί να οδηγηθεί σε εκτεταμένη σύγκρουση.

Ο Χισχάμ Καντίλ, πιθανώς να επισκεφτεί τη Γάζα έχοντας συνοδεία αιγυπτίων αξιωματούχων, δήλωσε κυβερνητική πηγή. Το Ισραήλ υποσχέθηκε ότι η αντιπροσωπεία δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα.

Η αιγυπτιακή κυβερνητική πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε επίσης, ότι οι αξιωματούχοι που θα συνοδεύουν τον Καντίλ, θα διερευνήσουν τη δυνατότητα διαμεσολάβησης για την κατάπαυση του πυρός.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι που αποκαλείται από τη Χαμάς «προστάτης», αντιμετωπίζει ισχυρή εσωτερική πίεση να δράσει δυναμικά. Ήδη οδήγησε την εκστρατεία καταδίκης των ισραηλινών επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων.

Μιλώντας στη Γάζα, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε κάλεσε την Αίγυπτο να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους. «Καλούμε τους αδελφούς μας στην Αίγυπτο να λάβουν μέτρα που θα αποτρέψουν τον εχθρό », είπε ο
πρωθυπουργός της Χαμάς. Το Κάιρο ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Ισραήλ την Τετάρτη. Και ο πρεσβευτής του Ισραήλ έφυγε από το Κάιρο, αλλά σε μια αποκαλούμενη επίσκεψη ρουτίνας στο Ισραήλ, καθώς η ισραηλινή πρεσβεία παραμένει ανοιχτή .

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έφερε στην εξουσία τον Μόρσι μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, απηύθυνε κάλεσμα για την «Ημέρα της οργής» σε αραβικές πρωτεύουσες την Παρασκευή. Η Αδελφότητα θεωρείται πνευματικός καθοδηγητής της Χαμάς.

Η Αίγυπτος λαμβάνει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι σαφές ότι η οικονομική βοήθεια από την Ουάσιγκτον προς την προβληματική οικονομία της Αιγύπτου, περιορίζει τις
δυνατότητες του Μόρσι, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές του διαφέρουν από εκείνες του προκατόχου του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η αναζωπύρωση της σύγκρουσης ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ θα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία για τον Μόρσι που αναλαμβάνοντας τη προεδρία της Αιγύπτου είχε δηλώσει ότι θα τηρήσει όλες τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις η μεγαλύτερη των οποίων είναι η συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ του 1979 την οποία η Δύση θεωρεί θεμέλιο της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Επικοινωνία Κάμερον -Νετανιάχου

Την «έντονη ανησυχία του» για την έξαρση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στον ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου,κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Πέμπτη. Ο κ. Κάμερον επικεντρώθηκε στην προστασία των αμάχων ζητώντας από τον Νετανιάχου να αποφευχθούν απώλειες. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του ο Κάμερον υπενθύμισε στον Νετανιάχου τη δήλωση του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος είπε ότι «η Χαμάς είναι ο κύριος υπεύθυνος για την κρίση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γραφείου του βρετανού πρωθυπουργού.

ΤΟ ΒΗΜΑ

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου