Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Στις Βρυξέλλες ο Στουρνάρας για τη δόση...



Ο άμεσος στόχος της κυβέρνησης μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, είναι η "πίεση" των εταίρων μας για μια "πολιτική δήλωση" στήριξης της Ελλάδας στο Eurogroup της Δευτέρας και ίσως και ένα χρονοδιάγραμμα καταβολής της οικονομικής βοήθειας.

Υπό αυτό το πρίσμα μεταβαίνει σε λίγες ώρες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, θέλοντας να «πιέσει» ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να «πειστούν» οι εταίροι μας να συντομεύσουν το … «διάστημα» ως το επόμενο, έκτακτο Eurogroup που θα οδηγήσει στην οριστική απόφαση για την Ελλάδα.

«Αγκάθι» ως τότε παραμένει η περιβόητη επίσημη έκθεση της τρόικας, που θεωρείται ως το προαπαιτούμενο για να ληφθεί η απόφαση, ενώ στα «ατού» της χώρας μας περιλαμβάνεται μια ευρεία… γκάμα δηλώσεων κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων που εκτιμούν πως σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θα «αφεθεί στην τύχη της» και διατρανώνουν την άποψη πως δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ή «ατυχήματος» τύπου στάσης πληρωμών.

Στο «οπλοστάσιο» του κυρίου Στουρνάρα θα περιλαμβάνεται τόσο η έγκριση του πακέτου σκληρών μέτρων, την περασμένη Τετάρτη από τη Βουλή, όσο και η αναμενόμενη υπερψήφιση – το βράδυ – του Προϋπολογισμού, πλην όμως ανοικτό παραμένει το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με το ΔΝΤ και την ΕΕ να διαφωνούν, όπως και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά 2 έτη.

Την Τρίτη στη «μάχη» θα μπει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι επαφές που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, η ψήφιση του προϋπολογισμού αλλά και η διαφαινόμενη καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε στον Ε. Βενιζέλο ότι θα πιέσει, στις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης.

Φέρεται να δήλωσε στον Ε. Βενιζέλο ότι κατά την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες, θα επιμείνει ότι "η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της, τηρώντας απαρέγκλιτα τη συμφωνία με τους δανειστές της" και πως "τώρα σειρά έχουν η Ευρώπη και το ΔΝΤ να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας".

Ακόμη, θα απορρίψει κάθε ενδεχόμενο η δόση να δοθεί τμηματικά ή να δοθεί μέσω ειδικού - δεσμευμένου λογαριασμού, όπως αναφέρει το protothema.gr.

Σε κάθε περίπτωση στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι την Τετάρτη ο κ. Σαμαράς θα "φέρει" από τις Βρυξέλλες το θετικό μήνυμα ότι "όλα θα γίνουν όπως έχουν συμφωνηθεί αρχικά", δηλαδή η δόση θα δοθεί ενιαία και εντός του Νοέμβρη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε εκ νέου «μήνυμα» ότι η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο και καλεί στην άμεση και ειλικρινή ανταπόκριση των εταίρων μας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου