Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Μάχη για την εξασφάλιση βιωσιμότητας του ΕΟΠΥΥ



Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον η δημιουργία ενός κεντρικού λογαριασμού στον οποίο θα πηγαίνουν απευθείας οι ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο Υγείας, ένα από τα βασικά έσοδα του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, ελήφθησαν μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με τη σύσταση του νέου κανονισμού παροχών να αποφέρει 350 εκατ. ευρώ και τις παρεμβάσεις στον κλάδο του φαρμάκου 800 εκατ. ευρώ, ενώ για πρώτη φορά θα γίνει αναλογιστική μελέτη για το μέλλον και τη βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ.

Με στόχο τη μείωση των δαπανών, οι πάροχοι Υγείας πλέον δεν θα αποζημιώνονται με την ίδια τιμή, αλλά βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, ενώ θα βαθμολογούνται ανάλογα με τις υπηρεσίες που παρέχουν με κλίμακα "αστεριών" από το 1 έως το 5. "Θα γίνει μια κατάταξη ανάλογα: με τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, τον ιατρικό εξοπλίσμό, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, το επίπεδο των γιατρών, με τον αριθμό του προσωπικού που εργάζεται, με τις ιατρικές επιπλοκές και τα ιατρικά σφάλματα που μας παράγει, όλα θα αξιολογούνται", σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Για παράδειγμα ο ΕΟΠΥΥ, από 260 ευρώ που τιμολογούσε τη μαγνητική τομογραφία, τώρα θα αποζημιώνει με 135 ευρώ όσους έχουν παλιάς τεχνολογίας τομογράφο, και με 185 ευρώ όσους έχουν τελευταίας τεχνολογίας. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σε δύο μήνες και στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει και η αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων. "Τώρα η προτεραιότητά μας με τον πρόεδρο και το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και όλων των παρόχων, είναι να ζητήσουμε από το κράτος να στηρίξει περίπου 800 εκατ. ευρώ με 1 εκατ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων, οπότε τότε ο ΕΟΠΥΥ θα είναι -μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που θα αναφέρω- ένας πρότυπος οργανισμός", συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Την ίδια ώρα, οι υπέρογκες χρεώσεις από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για ραντεβού σε δομές του ΕΟΠΥΥ, οδήγησε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας στο να επανεξετάσει τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Ως εκ τούτου, νομική ομάδα μελετά το πλαίσιο της διακοπής, ενώ σχεδιάζεται η επαναλειτουργία του τριψήφιου αριθμού 184 από τον ίδιο τον οργανισμό, με απλή αστική χρέωση, ενώ εξετάζεται εκεί να απασχοληθούν άνεργοι πολίτες.

MEGATV.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου