Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Αδυναμία εκτέλεσης συνταγών ΕΟΠΥΥ

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας στις 7-11-12 υπήρξε κοινή πεποίθηση, τόσο των μελών του Δ.Σ. όσο και άλλων ιατρών μελών του Συλλόγου μας, ότι το τελευταίο διάστημα (τουλάχιστον τους τελευταίους 2 μήνες) υπάρχει έντονο πρόβλημα με τη χορήγηση φαρμάκων (ειδικά των ακριβών) στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα και παρότι οι φαρμακοποιοί επίσημα δεν έχουν απεργία ή αναστολή – επίσχεση εκτέλεσης συνταγών του ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να εκτελέσουν τις συνταγές τους (ειδικά τις σχετικά δαπανηρές) με το αιτιολογικό της οικονομικής αδυναμίας απόκτησης αυτών των σκευασμάτων από τους φαρμακοποιούς, λόγω της αλλαγής του συστήματος οικονομικής συναλλαγής των φαρμακοποιών με τους προμηθευτές τους και σημαντικού περιορισμού του κέρδους τους.

Με αυτό το δεδομένο πολλοί ασφαλισμένοι και ειδικά αυτοί που έχουν σοβαρές παθήσεις και τους χορηγούνται δαπανηρές θεραπείες (π.χ. χορήγηση ερυθροποιητίνης σε καρκινοπαθείς, χορήγηση ενέσιμης θεραπείας με αναστολέα ινκρετίνης σε διαβητικούς, σοβαρή οστεοπόρωση με συνοδά κατάγματα που λαμβάνουν ενέσεις τεριπαρατίδης κ.α.), αναγκάζονται να περιφέρονται από φαρμακείο σε φαρμακείο για να εξυπηρετηθούν και πολλές φορές είτε σταματούν την αγωγή τους είτε την καθυστερούν με ό,τι επιβλαβείς συνέπειες έχει αυτό για την υγεία τους.

Επί της ουσίας με την προηγούμενη συμπεριφορά μετακυλύεται το φαρμακευτικό κόστος στον ασφαλισμένο. Το επιχείρημα ότι θα αποζημιωθεί από το ταμείο του προσκρούει αφενός στην οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων που δεν έχουν το συγκεκριμένο ποσό, ειδικά μετά την ισοπεδωτική υποβάθμιση των εσόδων τους στην μεταμνημονιακή Ελλάδα και αφετέρου ότι το ίδιο ισχύει και για τους φαρμακοποιούς (και αυτοί θα αποζημιωθούν σε εύλογο διάστημα).

Επειδή οι ασφαλισμένοι δεν έχουν εναλλακτικές επιλογές (π.χ. φαρμακείο ΙΚΑ –ΕΟΠΥΥ) στο Νομό μας
Επειδή δεν βλέπουμε να διευθετείται το παραπάνω πρόβλημα, αντίθετα με το χρόνο οξύνεται και οι διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων γίνονται πιο έντονες
Επειδή πιστεύουμε σαν Σύλλογος ότι μία λύση του προβλήματος θα ήταν αυτά τα φάρμακα να τα προμηθεύει το ΙΚΑ της περιοχής από κεντρικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με ανάλογο τρόπο που εφαρμοζόταν και στο παρελθόν ή να ρυθμισθεί το οικονομικό θέμα με τους φαρμακοποιούς.
Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε εάν προτίθεστε και σε τι ενέργειες θα προβείτε ούτως ώστε να επιλυθεί το παραπάνω πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη την απίστευτη ταλαιπωρία, σωματική και κυρίως ψυχολογική, που υφίστανται οι ασφαλισμένοι της χώρας, κυρίως αυτοί με σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ            ΕΥΔΟΚΙΑ ΓΑΡΓΑΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου