Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Πόσοι είμαστε τελικά στον ΕΟΠΥΥ;

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη 

Μπορεί να συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, ο οργανισμός εξακολουθεί όμως να έχει πλήρη άγνοια για τον ακριβή αριθμό των ασφαλισμένων του, ενώ σύγχυση επικρατεί και για το πόσοι συνεχίζουν να διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα. Σαφής εικόνα δεν υπάρχει ούτε για το ποιοι είναι οι άμεσα ασφαλισμένοι, πόσα τα έμμεσα μέλη και ποιοί οι συνταξιούχοι δικαιούχοι. 

Και ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η ένταξη του κλάδου υγείας και άλλων ασφαλιστικών ταμείων στους κόλπους του οργανισμού, η εικόνα του μητρώου ασφαλισμένων παραμένει χαοτική. 

Αποτέλεσμα, ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί «στα τυφλά» και να καταβάλει εκατομμύρια ευρώ για δαπάνες υγείας, ακόμη και για όσους δεν δικαιούνται πλέον τις παροχές του. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το έλλειμμα στο ταμειακό απόθεμα του οργανισμού ολοένα και βαθαίνει και αφού έχουν ήδη σχεδόν διπλασιαστεί οι εισφορές για την υγεία των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, σε μια προσπάθεια να έχει ο ΕΟΠΥΥ περισσότερα έσοδα. 

Με μεγάλη καθυστέρηση λοιπόν το υπουργείο υγείας αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία νέου, ενημερωμένου ηλεκτρονικού μητρώου ασφαλισμένων, με βάση τον ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια, όλα τα στοιχεία των ασφαλισμένων θα συγκεντρώνονται σε πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), η οποία έχει αναλάβει και τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 

Στο ηλεκτρονικό μητρώο ασφαλισμένων, εκτός από τα προσωπικά στοιχεία των δικαιούχων, θα αναφέρονται επίσης ο ασφαλιστικός φορέας, η ισχύς της ασφαλιστικής ικανότητας και εάν ο δικαιούχος είναι άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένος. Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης του ΑΜΚΑ με το ΑΦΜ του κάθε ασφαλισμένου. Τέλος, όλα τα δεδομένα θα περνούν αυτόματα και στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 

Πρόταση του υπουργείου Υγείας είναι η απογραφή των έμμεσα ασφαλισμένων και αξιολόγηση της ενημερότητας τους να γίνει μέσω των ΚΕΠ. Προϋπόθεση φυσικά για να λειτουργήσει το ενιαίο μητρώο ασφαλισμένων είναι να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα διασταύρωση των στοιχείων των ασφαλισμένων και η ανανέωσή τους.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου