Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

«Φαρμάκι» τα φάρμακα για επιληψία, άνοια και Αλτσχάιμερ

«Φαρμάκι» τα φάρμακα για επιληψία, άνοια και Αλτσχάιμερ
Συμμετοχή 10% θα έχουν οι πάσχοντες - Μόνο τα έξοδα αιμοκάθαρσης θα δικαιούνται οι νεφροπαθείς


Από την τσέπη τους θα πληρώνουν στο εξής μέρος της αξίας των φαρμάκων τους οι πάσχοντες από επιληψία και λοιπές επιληπτικές καταστάσεις, αγγειοπάθεια BURGER, άνοια, νόσο Αλτσχάιμερ και νόσο Charcot. Η τελευταία είναι πολύ σοβαρή προοδευτική ασθένεια, η οποία φανερώνεται στη σταδιακή αποδυνάμωση των μυών. 


Με απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Μάριου Σαλμά, η οποία υπογράφηκε στις 26 Οκτωβρίου, οι παραπάνω ασθενείς θα έχουν πλέον συμμετοχή 10% στο κόστος των φαρμάκων τους. Ως τώρα είχαν μηδενική συμμετοχή. Δηλαδή, το κόστος των φαρμάκων τους καλυπτόταν εξολοκλήρου από το Ταμείο τους. 

Με την ίδια απόφαση, οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση θα πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακα που δεν σχετίζονται άμεσα με την πάθησή τους. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς θα έχουν μηδενική συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων που σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την αιμοκάθαρση. 

Με τη νέα απόφαση τροποποιείται παλαιότερη με ημερομηνία 6/6/2012, που είχε υπογραφεί από τους τότε υπουργούς Εργασίας και Υγείας κ.κ. Αντώνη Ρουπακιώτη καιΧρήστο Κίττα, στην οποία αναφερόταν: «Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για όλα τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών, οι ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου σε εξωνεφρική κάθαρση, καθώς και οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί». 

Με τη νέα απόφαση της 26ης Οκτωβρίου οι ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου και εξωνεφρική κάθαρση, εξαιρούνται. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς μαζί με πολλούς άλλους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα έχουν μηδενική συμμετοχή μόνο στα φάρμακα που σχετίζονται με την πάθησή τους. 

«Αυτό είναι απαράδεκτο, διότι οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχουν και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά, σάκχαρο, υπέρταση κλπ», δηλώνει ο κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών. 

Οπως αναφέρει, ένας ασθενής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση μπορεί να χρειάζεται περισσότερα από 500 ευρώ το μήνα για αγορά φαρμάκων, ανάλογα με τις άλλες παθήσεις που έχει. «Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να πληρώνουν τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά κάθε μήνα για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας», τονίζει και προειδοποιεί: «Αν δεν αλλάξει η απόφαση θα θρηνήσουμε θύματα».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου