Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Θα παίρνουμε τελικά ανώνυμα φάρμακα; Τι θα γίνει με το νέο μέτρο της δραστικής



Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Υγείας για το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία που πήρε και το πράσινο φως από τη Βουλή. Μπορεί η τρόικα να επέμενε να ψηφιστεί και να θεωρεί δεδομένου ότι θα εφαρμοστεί κιόλας, λογαριάζει όμως όπως φαίνεται χωρίς τον ...ξενοδόχο.

Οι γιατροί είναι κάθετα αντίθετοι με το μέτρο και δε σκοπεύουν μάλιστα να το εφαρμόσουν. Δεν είνακι τυχαίο ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) συνιστά στα μέλη του: "Συνεχίστε να συνταγογραφείτε τα φάρμακα με την εμπορική τους ονομασία" καθώς θεωρεί ότι με τη χρήση μόνο της δραστικής ουσίας υποβαθμίζετε η περίθαλψη των ασθενών.

Ο ΠΙΣ είναι ξεκάθαρος πια: μπλοκάρει τη δραστική ουσία και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της τρόικας που προβλέπουν τη χορήγηση φαρμάκων μόνο με τη χημική τους σύσταση και όχι την εμπορική τους ονομασία.

Μάλιστα όπως διευκρινίζει ο ΠΙΣ: “Καλούμε τους ιατρούς να συνεχίσουν στην συνταγογράφηση – τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στο βιβλιάριο υγείας του ασθενούς - να αναγράφουν το φαρμακευτικό σκεύασμα που κρίνουν κατάλληλο για τον ασθενή τους. Επιπλέον, να προσθέτουν στην συνταγή την επισήμανση πως δεν επιτρέπεται αλλαγή στο φαρμακευτικό σκεύασμα καθώς και ότι όποιος αλλάξει την επιλογή του ιατρού προκαλεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και φέρει ποινικές ευθύνες”.
Και αυτό επειδή οι γιατροί θεωρούν ότι με όλα τα μέτρα που ελήφθησαν ανατρέπεται κάθε προστασία στην άσκηση της ενδεδειγμένης ιατρικής και θεραπευτικής πρακτικής.

“Τα νέα μέτρα επιβαρύνουν τον ασθενή για κάθε συνταγή και κάθε εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο. Δυσκολεύουν την πρόσβαση του στις υπηρεσίες υγείας, την ώρα που, λόγω της κρίσης και των μνημονιακών μέτρων, έχει επιδεινωθεί σοβαρά η οικονομική του κατάσταση και ο αριθμός των ανέργων και ανασφάλιστων έχει φτάσει αριθμούς ρεκόρ” σημειώνουν τα μέλη του ΠΙΣ.

Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που ούτως ή άλλως ήταν επίσης αντίθετη με το μέτρο, εξετάζει εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που οι ιδιώτες γιατροί πράγματι μπλοκάρουν το μέτρο. Μέλημά της φυσικά η τρόικα που εμφανίζει ...ύποπτη επιμονή με τη δραστική ουσία και σκοπεύει μάλιστα να παρακολουθεί από κοντά το θέμα.

IATROPEDIA

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου