Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ελβετία: Ετοιμαζόμαστε για deal με Αθήνα

Η συμφωνία με την Αθήνα για τη φορολόγηση των καταθέσεων στα πρότυπα των συμφωνιών με τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Αυστρία είναι κοντά, αναφέρει σήμερα η ελβετική κυβέρνηση. 

"Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας αντίστοιχης με αυτές που έχουμε κάνει με τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Αυστρία", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ελβετική κυβέρνηση. 

Σημειώνεται ότι η συμφωνία της Ελβετίας με τη Γερμανία προβλέπει φόρο: 

· Από 21% έως 41% επί των κεφαλαίων τα οποία έχουν κατατεθεί σε ελβετικές τράπεζες από το 2000 και μετά. Ο συντελεστής προσδιορίζεται με βάση το ύψος και τη διάρκεια της κατάθεσης.

· 26,4% ετησίως επί των τόκων από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά. 

· Εφάπαξ φορολόγηση 50% για όσους κληρονομούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. 

Με βάση πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε φόρο έως και 41% επί των κεφαλαίων που διατηρούν σε ελβετικές τράπεζες Έλληνες καταθέτες, με αντάλλαγμα τη διατήρηση της ανωνυμίας τους. 

Σε αντίθετη περίπτωση, και αφού ολοκληρωθεί η υπό κατάρτιση συμφωνία με την Ελβετία, οι συγκεκριμένοι καταθέτες θα κληθούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους, αντιμετωπίζοντας ενδεχομένως ακόμα και τις διατάξεις του νόμου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, με φόρο έως 45%, και ποινικές διώξεις.

Η αποκάλυψη των στοιχείων στις ελληνικές αρχές δεν είναι απαραίτητο να συνεπάγεται φόρους ή γενικότερα ποινές. Εφόσον τα κεφάλαια έχουν αποκτηθεί νόμιμα, έχουν δηλωθεί και αποδίδονται φόροι επί των τόκων, οι καταθέτες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Αν για οποιονδήποτε λόγο, όμως, οι καταθέτες δεν θέλουν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, τότε η διατήρηση της ανωνυμίας θα τους στοιχίσει ακριβά. 

Οι ελληνικές μυστικές καταθέσεις στην Ελβετία, σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, ανέρχονται σε 60 δισ. ευρώ. Υπάρχουν, όμως, και πληροφορίες που ανεβάζουν το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες ακόμα και στο τριπλάσιο του ελληνικού ΑΕΠ. 

Πρόσφατα, η ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times Deutschland ανέβαζε τις ελληνικές καταθέσεις στα 200 δισ. ευρώ, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει η εκτίμηση του γερμανικού περιοδικού Spiegel που υπολόγισε τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία σε 600 δισ. ευρώ ή περίπου τρεις φορές το ελληνικό ΑΕΠ.

ΕURO2DAY.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου