Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ Ε-DIAGNOSIS ΕΛΗΞΕ !!!


Το πολυδιαφημιζόμενο πολυβραβευμένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που λειτουργεί κατά άψογο τρόπο και με αριστοτεχνική αρτιότητα, μόλις κατέρρευσε. 

Πέρυσι, στις 17/11/2011, εκδικάστηκε η προσωρινή αίτηση εφαρμογής ασφαλιστικών μέτρων κατά του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών από κοινού με τους Ιατρικούς Συλλόγους Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Λάρισας και Αργολίδος, με κατάθεση επαρκών αποδεικτικών στοιχείων στο δικαστήριο για την έλλειψη πιστοποιητικού ασφαλείας ssl στο site του e-diagnosis, πράγμα το οποίο καθιστούσε το σύστημα ανοιχτό, ευανάγνωστο και απροστάτευτο σε κάθε κακόβουλη χρήση.  Το γεγονός αυτό άφηνε εκτεθειμένα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ασθενών και την ιατρική ηλεκτρονική σφραγίδα.

Δύο ημέρες πριν το δικαστήριο, ο ΟΠΑΔ και η ΗΔΙΚΑ τοποθέτησαν στις 15/11/2011 εσπευσμένα, το πιστοποιημένο ασφαλείας ssl στο site, το οποίο έχει ένα κόστος της τάξεως των 50-100 ευρώ ετησίως, και απλά αυτό... έληξε!? ένα έτος μετά, χωρίς να αντικατασταθεί εγκαίρως. 

Αυτή η κατάρρευση δεν αποτελεί προϊόν οργανωμένης επίθεσης από έμπειρους hackers, αλλά είναι απότοκος συντεταγμένης έλλειψης οργάνωσης και ασφάλειας, για την οποία οι προαναφερόμενοι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν επιστήσει την προσοχή της Πολιτείας επανειλημμένως, φτάνοντας στα όρια της γραφικότητας, απέναντι σε ένα κράτος που κωφεύει συστηματικά και δρα άκρως αναποτελεσματικά.    

Χιλιάδες χρήστες, ασφαλισμένοι και ιατροί, θα πρέπει να περιμένουν... 

Αννα Μαστοράκου
Μέλος ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου