Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Γερμανία: Δε "βλέπει" απόφαση για Ελλάδα στο Eurogroup Πηγή:www.capital.gr

Κρίσιμο για την Ελλάδα το έκτακτο Eurogroup της 8.11Η Γερμανία δεν αναμένει κάποια απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της Ελλάδας στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι δήλωσαν την Πέμπτη πως υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά ζητήματα τα οποία πρέπει να λύσει η Ελλάδα.


Σύμφωνα με τους Γερμανούς αξιωματούχους ένα από τα σημαντικότερα θέματα που καλείται να επιλύσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο, είναι η δημιουργία αξιόπιστης προοπτικής για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. 

«Υπάρχει μια σειρά από σημεία τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω», δήλωσε ένας εκ των Γερμανών αξιωματούχων παραπέμποντας στη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει τη δόση, όπως η παρουσίαση ενός αξιόπιστου σχεδίου μείωσης του χρέους που θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητά του σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η λήψη απόφασης στις 12 Νοεμβρίου είναι απίθανη λόγω της περιπλοκότητας των θεμάτων – η Ελλάδα πρέπει να περάσει από τη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2013 πριν εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης - ενώ απομένουν και διάφορα τεχνικά ζητήματα, όπως η μετάφραση του προϋπολογισμού για την αξιολόγησή του, καθώς και ο χρόνος που απαιτείται για την έγκριση της εκταμίευσης της ελληνικής δόσης από το γερμανικό κοινοβούλιο. 

Παράλληλα, άλλο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε σήμερα πως το ελληνικό θέμα πιθανότατα θα συζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου των G20 το Σαββαροκύριακο στο Μεξικό, αλλά δεν θα αποτελέσει κεντρικό θέμα της συνάντησης. 

Σε ανάλογο κλίμα ήταν εξάλλου και οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών W. Schaeuble, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έχουν σημειώσει πρόοδο, ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα. Πρόσθεσε δε, πως είναι αισιόδοξο να υπάρχει απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn, σημείωσε ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εργάζονται για ναπαρουσιάσουν μια πρόταση ελάφρυνσης του φορτίου του χρέους της χώρας πριν την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 12 Νοεμβρίου.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου