Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Τυφώνας "τρόικα" στην Υγεία: Χαράτσια για ασθενείς, απολύσεις γιατρών ΕΣΥ, νέο rebate για φαρμακοποιούς

Βενιζέλος Β.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/11/2012

Με περισσότερα από... 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα επιχορηγούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι ασφαλισμένοι τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς επιπλέον χρηματοδότηση του Οργανισμού, όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από την τσέπη των ίδιων των ασφαλισμένων, προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, το οποίο ψηφίσθηκε την περασμένη Τετάρτη από την ολομέλεια της Βουλής!

Επίσης, το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει νέα δραστική μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων και, συνεπώς, στην περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, μέσω του επικειμένου νέου ενιαίου κανονισμού παροχών του Οργανισμού, στο εισόδημα των φαρμακοποιών και στις μηνιαίες αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών, για τους οποίους, μάλιστα, το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ακόμη και... απολύσεις για το 2012 και το 2013!

Παράλληλα, επεκτείνεται η συνταγογράφηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων βάσει της δραστικής ουσίας αποκλειστικά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο θεράπων γιατρός δεν θα έχει λόγο για το συγκεκριμένο σκεύασμα το οποίο θα χορηγεί τελικά ο φαρμακοποιός, ενώ ο ασθενής θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει από την τσέπη του τη διαφορά του κόστους του σκευάσματος, το οποίο λαμβάνει και επιθυμεί, από την τιμή αναφοράς, δηλαδή από την τιμή του φθηνότερου γενοσήμου (αντιγράφου) φαρμακευτικού σκευάσματος.

Ακόμη, σε λιγότερο από ένα μήνα, ο υπερχρεωμένος και πολύπαθος ΕΟΠΥΥ αποκτά... ένα ακόμη ταμείο Υγείας: το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η τρόικα επέβαλε και το νέο Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής προβλέπει ότι πλήθος μέτρων για την Υγεία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται πριν από την εκταμίευση της δόσης...

Συγκεκριμένα, το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει μεταξύ άλλων για τον χώρο της Υγείας και, συνεπώς, για τους πολίτες, τους ασφαλισμένους, τους ασθενείς, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους φαρμακοποιούς, τις φαρμακευτικές εταιρείες:

- Από την 1.1.2014 οι ασθενείς θα «χρηματοδοτούν» επιπλέον τον ΕΟΠΥΥ, πληρώνοντας για λογαριασμό του ένα ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται από τον φαρμακοποιό. Επίσης, θα πληρώνουν 25 ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ.

- Εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων η συνταγογράφησή τους με τη δραστική ουσία. Οι συνταγές στις οποίες θα αναγράφεται η εμπορική ονομασία του φαρμάκου δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 15% της συνολικής αξίας των συνταγών που χορηγεί κάθε γιατρός.

- Η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη των Ασφαλιστικών Οργανισμών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 του κονδυλίου που είναι εγγεγραμμένο στον ετήσιο προϋπολογισμό και αντιστοιχεί στη φαρμακευτική περίθαλψη. Δηλαδή, δεν θα υπερβαίνει τα 280 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα. Το υπερβάλλον μηνιαίο ποσό θα καταβάλλεται, σαν επιστροφή, από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Θα υπολογίζεται σε εξαμηνιαία βάση και θα καταβάλλεται μέσα σε έναν μήνα από την πιστοποίησή του, αλλά ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να συμψηφίζει την επιστροφή με τα χρέη του προς τις εταιρείες.

- Οι φαρμακοποιοί θα καταβάλλουν rebate (επιστροφή) 5% επί της αιτούμενης δαπάνης για τα ακριβά φάρμακα (της λίστας του νόμου 3816/2010). Για τις άλλες κατηγορίες φαρμάκων, ισχύει το rebate, με τη διαφορά ότι στο εξής δεν μπαίνει ως προϋπόθεση η εμπρόθεσμη καταβολή των οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Μέχρι τώρα οι φαρμακοποιοί κατέβαλαν rebate μόνο όταν πληρώνονταν στην ώρα τους από τον ΕΟΠΥΥ. Στο εξής θα καταβάλλουν rebate ακόμη κι αν δεν έχουν εξοφληθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012.

- Την 1η Δεκεμβρίου του 2012 το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ.

- Διπλασιάζεται από 1.1.2013 η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για υγειονομική περίθαλψη (25 ευρώ από 12 ευρώ που είναι σήμερα).

- Μειώνονται δραματικά οι βασικοί μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών. Ο βασικός μισθός του συντονιστή διευθυντή θα ανέρχεται στα 1.665 ευρώ, του διευθυντή στα 1.580 ευρώ (-474 ευρώ), του επιμελητή Α' στα 1.513 ευρώ (-246), του επιμελητή Β' στα 1.321 ευρώ (-147) και του ειδικευομένου στα 1.007 ευρώ (-20).

Απολύσεις γιατρών ΕΣΥ στο Μνημόνιο 3...

Τέλος, το τρίτο Μνημόνιο, στο κεφάλαιο 2.7.1 για τη διακυβέρνηση του συστήματος Υγείας, προβλέπει το εξής: "Από τον Ιανουάριο του 2013, οι υπηρεσίες των νοσοκομείων θα πρέπει να ελέγχονται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ μέσω προϋπολογισμού με βάση την κοστολόγηση της διαδικασίας (και το κόστος της μισθοδοσίας θα πρέπει τουλάχιστον να αναφέρεται) της ΚΕΝ - DRG's. Ο ΕΟΠΥΥ εξασφαλίζει ότι ο αριθμός των γιατρών θα μειωθεί κατά 10% τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2012, και κατά 10% το 2013".

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου