Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Το Δημόσιο πληρώνει με το... σταγονόμετρο

ΣΤΑ 8,56 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Με το... σταγονόμετρο μειώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, παρότι από τον Δεκέμβριο το οικονομικό επιτελείο ξεκίνησε τη διαδικασία αποπληρωμής χρεών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο στα 8,56 δισ. ευρώ από 8,76 δισ. στο τέλος του 2012.

Εξάλλου τον Ιανουάριο καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,78 δισ. ευρώ από πλεόνασμα της τάξης των 2,47 δισ. τον ίδιο μήνα του 2012. Ειδικότερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στα ληξιπρόθεσμα χρέη εντοπίζεται σε ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία, που αύξησαν τις οφειλές τους τον Ιανουάριο παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποπληρωμής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τον Ιανουάριο υπογράφηκαν εντάλματα πληρωμής από το ΓΛΚ ύψους 430 εκατ. ευρώ περίπου, λιγότερα από τα μισά εκτιμάται πως έπεσαν τελικά στην αγορά. Ειδικότερα από τα στοιχεία του ΓΛΚ για τον Ιανουάριο προκύπτουν τα ακόλουθα:
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ανήλθαν σε 8,56 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 643,3 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων.
Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν σε 4,46 δισ. από 4,42 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Η μερίδα του λέοντος ανήκει στον ΕΟΠΥΥ με χρέη 2,5 δισ. ευρώ.
Οι οφειλές των νοσοκομείων έφθασαν στα 1,8 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. τον Δεκέμβριο.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου