Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Διαχειριστικά αποτελέσματα ΕΣΥ 2012

Η δημοσιοποίηση των πεπραγμένων των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. για το 2012, παρέχει το δικαίωμα της σύγκρισης της παραγωγικότητας και της οικονομικής διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας, όσο αφορά στην πέραν της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. 

Η ανάλυση των πινάκων που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας εμφανίζει την διαφοροποίηση μεταξύ των νοσηλευτηρίων κάθε μεγέθους και περιοχής. 

Τα δεδομένα που λήφθηκαν υπόψη στην ανάλυση, είναι τα ακόλουθα:
-Μέγεθος (εγκατεστημένες κλίνες 31.12.12)
-Νοσηλευθέντες ασθενείς (min 1 H.N)
-Hμέρες Νοσηλείας (Η.Ν)
-Κάλυψη δυναμικότητας
-Μέση διάρκεια Νοσηλείας (ΜΔΝ)
-Κόστος αγορών Φαρμάκων-Υγειονομικού-Ορθοπεδικού Υλικού & Αντιδραστηρίων (συνολικά και ανά κλίνη & Η.Ν)
-Κόστος δαπανών υπηρεσιών (ΔΕΚΟ-Ασφάλεια-Καθαρισμός-Σίτιση-Αμοιβές τρίτων) (συνολικά και ανά κλίνη & Η.Ν)
-Ποσοστό εκτέλεσης Π/Υ ανά υποκατηγορία των προηγουμένων
-Βαθμός εξόφλησης αγορών κ.λ.π. έτους
-Συνολικό κόστος αγορών και λοιπών δαπανών ανά κλίνη και Η.Ν (εκτός τακτικής μισθοδοσίας). 

Θα μπορούσε να αντιλέξει κανείς πως όλα τα νοσηλευτήρια δεν είναι ίδια μεταξύ τους, ακόμη και εάν είναι του ίδιου μεγέθους. Υπάρχουν εξειδικευμένα και «μοναδικά» στον τομέα τους (Ωνάσειο, Ογκολογικά, Ορθοπεδικά, Παιδιατρικά κ.ά) που είναι εύλογο να εμφανίζουν υψηλά ποσοστά δαπανών για εξαρτήματα καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων ή οστεοσύνθεσης, ογκολογικά φάρμακα υψηλότατου κόστους κ.τ.λ. Από την άλλη, η ύπαρξη Μ.Ε.Θ. «ανεβάζει» τον δείκτη Μ.Δ.Ν. και τα αντίστοιχα κόστη αναλωσίμων. 

Η προσέλευση, επιπροσθέτως, εξωτερικών ασθενών απλώς και μόνον για την παραλαβή φαρμάκων (Φ.Υ.Κ), είναι στοιχείο που δικαιολογεί, σε αρκετές περιπτώσεις, τον μερισμό της αντίστοιχης δαπάνης. Η μη διάθεση λεπτομερειών για την σχετική κατηγορία καθιστά μη δυνατή –επί του παρόντος- την διατύπωση συμπερασμάτων. 

Εκεί όπου όντως υπάρχει «ψωμί» είναι στα δεδομένα των δαπανών που αφορούν υπηρεσίες μη καθαρά νοσηλευτικού χαρακτήρα. Πώς να χαρακτηρίσει κανείς π.χ. ότι οι δαπάνες (βάσει τιμολογίων) για π.χ.Η/Ε, επικοινωνίες κ.ά. φθάνουν σε μερικά νοσηλευτήρια ακόμη και 13.000 Ευρώ ετησίως περίπου ανά κλίνη (αν δεν πρόκειται περί λάθους); H ότι η ανάθεση της σίτισης σε «εργολάβο» στοιχίζει μέχρι και 13 Ευρώ ημερησίως ανά Η.Ν; 

Ακόμη, το «colpo grosso» των αναθέσεων υπηρεσιών Ασφαλείας και Καθαρισμού σε γνωστούς και μη εξαιρετέους επιχειρηματίες, διαμορφώνει κόστη που φθάνουν έως και 2.244 και 10.300(!!!) Ευρώ ανά κλίνη αντίστοιχα (ετησιως). 

O «πρωταθλητής» της συμμόρφωσης με τις επιταγές των καιρών, ήτοι μικρό «νοσοκομείο» της επαρχίας (κάλυψη 1,23%!!!) με τα 900 περίπου Ευρώ ανά Η.Ν. πού ακριβώς (και κυρίως, πώς) δαπανά αυτά που εμφανίζει στο ESYnet; 

Οι αντιδράσεις των θιγομένων είναι ευπρόσδεκτες και αναμενόμενες, υποθέτω. 

Δημήτρης Ν.Πατσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου