Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Μετά την κατακραυγή: μάζεψαν το "κούρεμα" των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς!

Μετά την κατακραυγή: μάζεψαν το "κούρεμα" των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς!Μετά τις έντονες αντιδράσεις γιατρών και ασθενών το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να επιτρέψει και πάλι σε ακτινολόγους και πυρηνικούς γιατρούς να συνταγογραφούν κανονικά φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι καρκινοπαθείς έμειναν όμως για δύο ημέρες χωρίς τις ειδικές θεραπείες τους.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αποκλεισμένοι ήταν για δύο ημέρες από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όλοι οι ακτινολόγοι και πυρηνικοί γιατροί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν οι μεν πρώτοι ειδικές σκιαγραφικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για ακτινολογικές εξετάσεις οι μεν δεύτεροι να μην μπορούν να χορηγήσουν στους καρκινοπαθείς ραδιενεργές ουσίες για ειδικές θεραπείες κατά του καρκίνου. Ενδεικτική η περίπτωση του ραδιενεργού ιωδίου που χρησιμοποιείται για θεραπεία.

Ανάστατοι ήταν από χθες δεκάδες νοσοκομειακοί γιατροί ειδικά στα μεγάλα ογκολογικά νοσοκομεία, που βρέθηκαν εκτός συστήματος και χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τους ασθενείς τους. Παρότι πολλοί γιατροί του Αγίου Σάββα διαμαρτυρήθηκαν στις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Υγείας, ουδείς υπεύθυνος είχε δώσει κάποια πειστική εξήγηση για τον αποκλεισμό των ακτινολόγων και των πυρηνικών γιατρών από το σύστημα ηλεκτρονικής σνταγογραφησης.

Να σημειωθεί ότι με βάση τη συνήθη τακτική οι γιατροί δίνουν συνταγές στους ασθενείς για παράδειγμα για διάφορες ουσίες τις οποίες προμηθεύονται στη συνεχεία οι άρρωστοι για να κάνουν είτε τη θεραπεία τους είτε την εξέταση τους. 

Ωστόσο μετά τις αλλεπάλληλες ενοχλήσεις των γιατρών σε ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ, αποφασίσθηκε να δοθεί και πάλι πρόσβαση. Το επιχείρημα ήταν πως έγινε...λάθος στις υπηρεσίες. Ένα ...λάθος όμως που είχε εκδοθεί σε απόφαση και μάλιστα με αριθμό πρωτοκόλλου! IATROPEDIA

1 σχόλιο:

  1. Ενεργός Πολίτης24 Μαΐου 2013 - 2:45 μ.μ.

    Το συγκεκριμένο γεγονός, για το οποίο τυπικά φέρει την ευθύνη ο Διοικητής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ (μολονότι αμφιβάλλω για τον βαθμό επαφής του με την πραγματικότητα), κάποιος το συνέταξε, κάποιος το έγραψε, κάποιος το πρωτοκόλλησε, κάποιος το υπέγραψε και κάποιος το έστειλε στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Όποιος το έλαβε και το διεκπεραίωσε, προφανώς αδιαφόρησε ή δεν είχε κυριολεκτικά ιδέα για το τι επιπτώσεις έχει. Συνεπώς, περιμένουμε ονόματα και ποινές. Άντε γιατί το παραξηλώσατε με την omerta, το "ανεύθυνο" και την "προστασία" των διαφόρων τύπων που εκτός από αδιάφοροι, είναι και υψίστης επικινδυνότητας για το σύνολο της κοινωνίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή