Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Νέο "κούρεμα" οφειλών ΕΟΠΥΥ

Σάλο έχει προκαλέσει στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ η νέα καθυστέρηση στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για καταπάτηση των νομίμων δικαιωμάτων παρόχων και ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ κάνουν λόγο οι γιατροί.

Στη φωτό, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λ. Παπαγεωργόπουλος (αριστερά) και ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γ. Ελευθερίου

Κλινικοί, εργαστηριακοί γιατροί και υπεύθυνοι διαγνωστικών κέντρων, οι οποίοι εισέρχονται στο ηλεκτρονικό σύστημα εκκαθάρισης (e?dapy) για να κάνουν αποδοχή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών ΟΠΑΔ, έρχονται αντιμέτωποι με την εξής ένδειξη:

«Ληξιπρόθεσμες οφειλές την 31 Δεκεμβρίου 2011 αποτελούν εκείνες που τα παραστατικά στοιχεία έχουν εκδοθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011. Αυτές οι οφειλές θα αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση και στη συνέχεια εκείνες των επόμενων μηνών του 2011. Σημειώνεται ότι οι οφειλές μηνών 10ου - 11ου - 12ου, την 31 Δεκεμβρίου 2011 αποτελούσαν υφιστάμενες και όχι ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Με τον τρόπο αυτόν, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενημερώνει ότι -στην παρούσα φάση- θα πληρώσει έως τον Σεπτέμβριο και σε επόμενη τα υπόλοιπα του 2011. Οπως ήταν αναμενόμενο, η εξέλιξη προκάλεσε την οργή των γιατρών, οι οποίοι εκτιμούν ότι προκύπτει έτσι ένα έμμεσο «κούρεμα» της τάξης των 450 εκατομμυρίων ευρώ: «Το μέτρο αφορά τέσσερις μήνες, καθώς τον Σεπτέμβριο υποβάλλονται για εξόφληση τα παραστατικά του προηγούμενου μήνα», σχολίασε χθες στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου.

Ο ΕΟΠΥΥ -σημειώνει- συνεχίζει να εξαντλείται σε αδικαιολόγητες σπατάλες, ενώ για τους γιατρούς και για τους ασφαλισμένους επιφυλάσσει την εφαρμογή του «μαρτυρίου της σταγόνας». Ο κ. Ελευθερίου κάνει λόγο για εφαρμογή διοικητικών και νομικών μέτρων, τα οποία καταπατούν τα νόμιμα δικαιώματα παρόχων και ασφαλισμένων και προσβάλλουν βάναυσα την αξιοπρέπεια των συνεργατών του και των χρηστών των υπηρεσιών Υγείας.

Κακή ερμηνεία

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος κατηγορεί τους γιατρούς για κακή ερμηνεία του νόμου: «Ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι εκείνες οι οποίες δεν έχουν εξοφληθεί μέσα σε 90 μέρες από τη λήξη τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ληξιπρόθεσμες είναι όσες δεν εξοφλήθηκαν 90 μέρες πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2011, δηλαδή οι οφειλές του Σεπτεμβρίου».

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος τονίζει ότι η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων του ΟΠΑΔ προχωρεί και το χρονοδιάγραμμα εκτείνεται έως το φθινόπωρο. Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ επεξεργάζονται παραστατικά αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ και τις επόμενες μέρες θα έχουν εκκαθαριστεί και θα πληρωθούν 330 εκατομμύρια.

Ο κ. Ελευθερίου, πάντως, εκτιμά ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει προϋπολογίσει το έμμεσο "κούρεμα" των 450 εκατομμυρίων του 2011: «Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε τους γιατρούς ότι θα πληρώσει φέτος 600 εκατομμύρια ευρώ, από το 1,5 δισ. που τους οφείλει. Αν συνυπολογιστούν τα 450 εκατομμύρια και το νόμιμο "κούρεμα" του 10%, τότε προκύπτει το συγκεκριμένο ποσό».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου