Τρίτη 21 Μαΐου 2013

To 25% των Ελλήνων αγοράζει φάρμακα χωρίς συνταγή

Μια πολύ αρνητική πρωτιά κατέχει στην Ευρώπη η χώρα μας, αφού ένας στους τέσσερις Έλληνες παίρνει φάρμακα, χωρίς να έχει συνταγή από γιατρό!

Και το χειρότερο είναι, ότι ένας στους δυο αγνοεί τις επιπτώσεις που έχει για τον οργανισμό του αυτό το… κοκτέιλ φαρμάκων! 

Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής μελέτης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, το 60% από αυτούς που καταναλώνουν φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού δεν έχουν ερωτηθεί από το φαρμακοποιό, εάν έχουν αλλεργικό πρόβλημα ή εάν έχουν βλάβη νεφρών ή ήπατος. Άγνοια χαρακτηρίζει και τους περισσότερους ασθενείς, όταν χρειάζεται να λάβουν φάρμακα: ένας στους δύο δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει! 

Το φαινόμενο… 

Πρόκειται για το φαινόμενο της πολυφαρμακίας, που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο από τη μάστιγα είναι οι ηλικιωμένοι, οι ψυχιατρικοί, οι παιδιατρικοί, οι ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα 5 ή περισσότερα φάρμακα, εκείνοι που επισκέπτονται πολλούς γιατρούς και φαρμακοποιούς, τα άτομα με συνυπάρχουσες παθήσεις, καθώς κι εκείνοι με προβλήματα όρασης και πνευματικής λειτουργίας. 

Συμβουλές… 

Μεταξύ άλλων, ο ΕΟΦ συμβουλεύει τους πολίτες να αγοράζουν συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο με συνταγή γιατρού, να εμπιστεύονται γενόσημα ή πρωτότυπα φάρμακα, αφού η θεραπευτική τους αξία είναι ίδια, να μην καταναλώνουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού, όπως στις απλές ιώσεις, να μην αγοράζουν φάρμακα από το Διαδίκτυο, να μην ανταλλάσσουν φάρμακα με φίλους κ.α.

Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου