Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Σε κλίμα έντασης συνεδριάζει την Τετάρτη το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Από Βασίλη Βενιζέλο YGEIA360.GR


Συνεδριάζει εκ νέου την Τετάρτη 22 Μαϊου το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και το κλίμα της συνεδρίασης αναμένεται να είναι λίαν εκρηκτικό καθώς οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας βρίσκονται μπροστά σε έναν νέο εκβιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας. Έναν εκβιασμό, τον οποίο, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, τον έχει ήδη αποδεχθεί η ηγεσία του ΠΦΣ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Θόδωρος Αμπατζόγλου! Η φημολογία η οποία διαρρέει από την Παρασκευή 17 Μαϊου με ιδιαίτερη ένταση θέλει την τρόικα να πιέζει το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε νέα, περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, αλλά η πραγματικότητα φαίνεται ότι βρίσκεται αλλού.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωρίζει πολύ καλά ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών έχει πέσει πλέον στο 15%, ποσοστό το οποίο είχε επιβεβαιώσει πολλάκις και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, και οι πιέσεις της τρόικας κατευθύνονται σε έναν άλλον στόχο: Την άμεση παραχώρηση του δικαιώματος στα σούπερ μάρκετ να πωλούν τα λεγόμενα OTC φαρμακευτικά προϊόντα, δηλαδή τα συμπληρώματα διατροφής, τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία κ.λπ.

Ο εκβιασμός τον οποίο αναπτύσσει ήδη το υπουργείο Υγείας έναντι των φαρμακοποιών έχει ως εξής: Διευκολύνετε την κυβέρνηση να δώσει τα OTC και στα σούπερ μάρκετ, άλλως θα υποχρεωθούμε να προχωρήσουμε εναλλακτικά σε νέα, περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους του κλάδου...

Σημειώνεται ότι η ενδεχόμενη δυνατότητα των σούπερ μάρκετ να πωλούν συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, κ.λπ. θα οδηγήσει σε νέα μείωση του συμπιεσμένου εισοδήματος των φαρμακοποιών όλης της χώρας, αλλά το πλέον άμεσο αποτέλεσμα θα είναι ένας νέος, ασφυκτικός περιορισμός της ταμειακής ρευστότητας των επαγγελματιών του κλάδου, καθώς η αγορά των OTC φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνται σήμερα μόνον τοις μετρητοίς από τα ιδιωτικά φαρμακεία και αποτελούν ίσως την πιο σημαντική πηγή ταμειακής ρευστότητας για τους φαρμακοποιούς.

Το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) συνεδριάζει εκ νέου αύριο το μεσημέρι και θα έχει, ως φαίνεται, πολύ δύσκολη δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου