Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ: Επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΤΣΑΥ για κατασκηνώσεις παιδιών ασφαλισμένων

Προς
τον Πρόεδρο της Δ.Ε. Τ.Σ.Α.Υ.
κ. Α. Βασιάδη
Αχαρνών 27
104 39 ΑΘΗΝΑ

Αρ. Πρωτ.: 4811/31-5-2013

Logotypoispatras-150x150Κύριε Πρόεδρε,

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει, η καταδικαστέα από κάθε άποψη, απόφαση του ΤΣΑΥ επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων για τη συμμετοχή παιδιών υγειονομικών στις κατασκηνώσεις, θέτοντας το απαράδεκτο όριο των 20000 ευρώ για φιλοξενία περιορισμένου αριθμού 1800 παιδιών. Η απόφαση αυτή εξαιρεί πολλούς ιατρούς οι οποίοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, και ιδίως πολυτέκνους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η κακοδιαχείριση των οικονομικών του ΤΣΑΥ οδήγησε στην εξαίρεση τόσων παιδιών . Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης δεν νοούνται τέτοιοι περιορισμοί και διαχωρισμοί σε ασφαλισμένους οι οποίοι καταβάλουν το ίδιο ποσό εισφορών και θίγουν δικαιώματα ειδικών κατηγοριών όπως είναι οι πολύτεκνοι.

Αυτή αποτελεί μία εκ των πολλών προβληματικών αποφάσεων του ταμείου που δείχνει μόνιμη αδυναμία χειρισμού σωρείας σοβαρότατων προβλημάτων όπως:
  • Ελλιπής και προβληματική εξυπηρέτηση υγειονομικών
  • Περικοπή συντάξεων με μεγάλες αναμονές και δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία, με αναμενόμενη πενιχρή σύνταξη για τους νεώτερους συναδέλφους
  • Έλλειψη μηχανοργάνωσης, έλλειψη ύπαρξης ισολογισμών, κακοδιαχείριση και αδυναμία σωστής εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας
  • Πολυετής στάση πληρωμών προς τους συμβασιούχους ιατρούς για ασφαλιστικές, φαρμακευτικές και νοσηλευτικές δαπάνες, εξαιρετική καθυστέρηση επιστροφής χρηματικών ποσών που οφείλονται σε υγειονομικούς από τη διακοπή της σύνταξης μονοσυνταξιούχου.
  • Αδυναμία αναχαίτισης της επαναληπτικής καταλήστευσης των αποθεματικών του ταμείου από την κυβερνητική πολιτική (κούρεμα αποθεματικών 70% μέσω του PSI, ένταξη ταμείου στον ΕΟΠΥΥ, απαγόρευση συμμετοχής στην ανακεφαλαίωση των τραπεζικών μετοχών, κούρεμα συντάξεων, κλπ).
Όλα αυτά εκτυλίσσονται σε ένα ταμείο με εξαιρετική αναλογία ενεργών μελών προς συνταξιούχους (5,5:1), και με πολλά χρόνια ασφάλισης ανά υγειονομικό.

Η πορεία προς το μέλλον είναι άκρως ανησυχητική, με τους δείκτες της ιατρικής ανεργίας να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά προβληματική την αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από σημαντική μερίδα συναδέλφων, για τις οποίες επίσης πλέον παρατηρείται εξαιρετικά μικρή ανταπόδοση. Ταυτόχρονα παρατηρείται ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης ιατρικού δυναμικού, που θα επιδεινώσει ακόμη περαιτέρω τους δείκτες επιβίωσης του ταμείου.

Κε Πρόεδρε,

Ένα ταμείο που όφειλε να είναι υγιές βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση».

Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι : υπάρχει δυνατότητα σωτηρίας του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ και με ποιο κόστος για τους υγειονομικούς;

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΡΟΥΜΠΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΠΙΣ
Πρόεδρο του Ε.Τ.Α.Α. κ. Αντώνη Σελλιανάκη
Υπουργό Υγείας κο Α. Λυκουρέντζο
Μέλη μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου