Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Το ΤΣΑΥ έχασε 162 εκατ. σε τραπεζικές μετοχές

ΤΑ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Της Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Σε μετοχές τραπεζών επενδύθηκαν τα λεφτά των ασφαλισμένων του ΤΣΑΥ, με αποτέλεσμα να καταγράφονται χρηματιστηριακές απώλειες στα αποθεματικά του Ταμείου ακόμη και κατά 95%.

Την ώρα που οι συνταξιούχοι του ΤΣΑΥ είδαν τις συντάξεις τους να κουρεύονται ακόμη και κατά 50% έπειτα από πολλά χρόνια σκληρής εργασίας, οι διοικητές του Ταμείου κάνουν «παιχνίδια» με ξένα λεφτά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, μετοχές της οποίας κατέχει το ΤΣΑΥ, που αγοράστηκαν 50 εκατ. ευρώ και αυτή τη στιγμή η χρηματιστηριακή τους αξία ανέρχεται σε 3,9 εκατ. ευρώ, με βάση την ημερομηνία αποτίμησης στις 30 Απριλίου 2013!

Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο των υγειονομικών έχει απολέσει 46 εκατ. ευρώ από τα χρηματιστηριακά παιχνίδια των διοικητών του μόνο από τη συγκεκριμένη μετοχή.

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, από την οποία έχουν αγοραστεί περίπου 6 εκατ. μετοχές έναντι 56,5 εκατ. ευρώ και αυτή τη στιγμή αν τις πουλήσει το ΤΣΑΥ θα μαζέψει μόλις 1,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή έχει χάσει από τις επενδύσεις των διοικητών κοντά στα 55 εκατ ευρώ.

Αντίστοιχα οι μετοχές της Alpha Bank αγοράστηκαν 52,8 εκατ. ευρώ και σήμερα η αξία τους κυμαίνεται στα 6,8 εκατ. ευρώ, με απώλεια 46 εκατ.!

Χειρότερο παράδειγμα αποτελεί η μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας. Αγοράστηκε με μέση τιμή 105,58 και η χρηματιστηριακή της αξία στις 30 Απριλίου άγγιζε το 0,155 ευρώ.

Ολα αυτά έχουν αποτέλεσμα να είναι συντριπτικές οι συνολικές απώλειες, που αγγίζουν τα 162,5 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει προηγηθεί και το άγριο κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου που ανήκαν στα Ταμεία.

Αίσθηση προκαλεί ειδικά για τους ασφαλισμένους το γεγονός ότι με το επιχείρημα της διάσωσης του Ταμείου οι διορισμένοι διοικητές κόβουν συντάξεις και υγειονομικές παροχές χωρίς έλεος.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι και το ΤΣΑΥ αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα ρευστότητας, με συνέπεια οι νέες συντάξεις να καθυστερούν πάνω από 1,5 έτος.

Η διαδικασία αυτή πάντως δεν φαίνεται να είναι τυχαία, αν σκεφθεί κανείς ότι σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΣΑΥ δεν έχει εκδώσει ισολογισμούς -κατά παράβαση του νόμου- τα τελευταία 7 χρόνια.

Επίσης είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, καθώς το ελληνικό κράτος δεν συνεισφέρει οικονομικά, ενώ παρ’ όλ’ αυτά διορίζει διοικητές και Δ.Σ., τα οποία και έχουν λάβει αυτές τις καταστροφικές αποφάσεις.

Και το βασικό ερώτημα παραμένει, αν το ΤΣΑΥ θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών, καθώς κι αν θα απευθυνθούν σε ειδικούς οι οποίοι θα τους ενημερώσουν για τις προοπτικές της αύξησης κεφαλαίων.

Να σημειωθεί ότι στο ΤΣΑΥ είναι ενταγμένοι περίπου 75.000 γιατροί, 12.000 φαρμακοποιοί, καθώς και κτηνίατροι, οδοντίατροι και οι εργαζόμενοι στο Ταμείο.

Πηγή: Ελευθεροτυπία -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου