Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Σαλμάς στη ΝΕΤ: «Πέρσι ήμασταν στο «περικόπτουμε δαπάνες», φέτος επιστρέφουμε στον πολίτη το όφελος, μειώνουμε τις συμμετοχές!»

Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα προανήγγειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, στη ΝΕΤ, για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης. «Στην αγορά προωθήθηκαν τα φάρμακα με την νέα ταινία γνησιότητας», τόνισε ο Μάριος Σαλμάς. Για ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εξετάζεται η πιθανότητα η συμμετοχή να είναι ακόμα και μηδενική.

Διαβάστε τα όσα είπε ο κ. Σαλμάς:

«...Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αυξήσει τις συμμετοχές μεσοσταθμικά από το 10% που ήταν μεχρι πριν λίγο καιρό, στο 16%.
Μειώσαμε το τελευταίο διάστημα 22% μεσοσταθμικά τις τιμές των φαρμάκων, οπότε ο ασθενής παίρνει φθηνότερο φάρμακο.

Με τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, οι ασθενείς δε κατάλαβαν την αυξημένη συμμετοχή που πάρθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Πετύχαμε να μειώσουμε τη φαρμ. δαπάνη κατά 1 δις πέρσι το 2012. Φέτος θέλουμε να μειωθεί κατά 450 εκατομ. ακόμα.

Τον Μάιο φαίνεται ότι πετυχαίνουμε τον στόχο στα 203 εκατομμύρια ευρώ. Μέρος των χρημάτων που έχουμε εξοικονομήσει κυρίως από τη φαρμακοβιομηχανία, έχουμε αποφασίσει να το επιστρέψουμε στον ελληνικό λαό. Η κατεύθυνση της κυβέρνησης και η ίδια η επιθυμία του πρωθυπουργού είναι να βοηθήσουμε τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες και τους χρόνια πάσχοντες. 

Τι κάναμε εμείς τους τελευταίους 3 μήνες: Πλέον οι νεφροπαθείς παίρνουν όλα τα φάρμακά τους ανεξαιρέτως δωρεάν, όχι μόνο αυτά που αφορούν την νεφρική ανεπάρκεια.
Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία επίσης λαμβάνουν όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακά τους δωρεάν.
Από κει που πέρα, πέρσι ήμασταν στο «περικόπτουμε» και, λόγω της επιτυχημένης μας πολιτικής εξοικονόμησης, αποδίδουμε στον πολίτη και επιστρέφουμε το όφελος.

Εξετάζουμε να περιορίσουμε τη συμμετοχή σε ορισμένες παθήσεις. Ως παράδειγμα φέρνω τηνρευματοειδή αρθρίτιδα. Στην χώρα μας υπάρχουν 70.000 ασθενείς, οι οποίοι μαζί με τις οικογένειές τους φτάνουν τις 200.000. Εξετάζουμε να μειώσουμε τη συμμετοχή στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η μείωση της συμμετοχής (από 25% που είναι τώρα) θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρυνθούν επουδενί τα ασφαλιστικά ταμεία. Πώς θα γίνει αυτό; Θα εισάγουμε θεραπευτικό πρωτόκολλο μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για πρώτη φορά στα χρονικά.
Στα σχέδιά μας είναι η μείωση της συμμετοχής και στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.Θέλουμε να διαμορφώσουμε τις λιανικές τιμές έτσι ώστε να μην πληρώνει συμμετοχή ο ασθενής αλλά και να μη ζημιώνεται ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ.
Ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχω τη δύναμη των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και προσπαθώ να αξιοποιήσω την αγοραστική αυτή δύναμη για να πάρουμε σε φθηνότερες τιμές τα καλύτερα προϊόντα για τους ασθενείς μας.

Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πήρε τα εγκώμια από όλους τους Ευρωπαίους σε μια σύσκεψη που έγινε στο Δουβλίνο και στην οποία παρεβρέθησαν συνεργάτες του Υπουργείου Υγείας».
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Σαλμά εδώ
Farmakopoioi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου