Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Η ιατρική υποστελέχωση των νησιών πλήγμα για την εικόνα της χώρας


“Η Κυβέρνηση τονίζει τη σημασία του τουρισμού για την οικονομία της χώρας και δίνει διαλέξεις περί «ιατρικού τουρισμού» στην πραγματικότητα ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ για τη τραγική κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στα Νησιά και τους άλλους τουριστικούς προορισμούς ενόψει της τουριστικής περιόδου, όπου φέτος αναμένονται 17 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες. Τα αιτήματα για φιλοξενία πολλών ασθενών στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προσκρούουν στην ιατρική υποστελέχωση (1-2 νεφρολόγοι για 60-70 ασθενείς) και στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Τα μηνύματα απόγνωσης που στέλνουν οι κάτοικοι από την Τήνο, την Πάτμο, την Τζιά, την Πάρο, την Ικαρία, την Σκόπελο, τη Λήμνο, την Μυτιλήνη, την Κέρκυρα, την Ζάκυνθο τα Σύβοτα συναντούν τη κυβερνητική αφασία και εγκατάλειψη”. Τα προβλήματα στη Δημόσια Υγεία έχουν οξυνθεί δραματικά ενόψει της τουριστικής περιόδου τονίζει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ μετά από την πρόσφατη συνεδρίασή του ενώ εκτός από το θέμα της ιατρικής υποστελέχωσης των νησιών μας καταγγέλλει ακόμη τα εξής:

Πως οι νέοι γιατροί οδηγούνται σε αναγκαστική μετανάστευση παρότι οι ελλείψεις γιατρών στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας υπολογίζονται περί τους 6.500 και στον ΕΟΠΥΥ άνω των 10000. Ταυτόχρονα, ακόμη και στα κατατεθειμένα έγγραφα του Υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζεται ότι μόνον στα έτη 2011 και 2012 έχουν αποχωρήσει 1453 γιατροί του ΕΣΥ, ότι εκκρεμούν 953 πρακτικά για διορισμό γιατρών που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κρίσης και 1400 προκηρύξεις βρίσκονται στα Συμβούλια Επιλογής, ενώ από τις 600 θέσεις γιατρών ΕΣΥ και 800 επικουρικών γιατρών που ζήτησε το Υπουργείο Υγείας για διορισμό, εγκρίθηκαν μόνον 150 διορισμοί γιατρών ΕΣΥ και 622 Επικουρικών.

Η τραγική μείωση του ιατρικού δυναμικού των νοσοκομείων και γενικότερα των υγειονομικών υπαλλήλων, καθώς και η άρνηση ουσιαστικά της τρικομματικής κυβέρνησης να την αναπληρώσει με τις αναγκαίες προσλήψεις οδηγεί ταχύτατα και μαζικά κλινικές, τμήματα, αλλά και νοσοκομεία σε κλείσιμο.

Επίσης η ΟΕΝΓΕ διαμαρτύρεται για το στρεβλό και άδικο σύστημα των εφημεριών που έχουν δημιουργήσει τις οριακά επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων και λόγω του μνημονίου αναφέροντας το παράδειγμα του Νοσοκομείου Καρπενησίου που εδώ δυόμιση μήνες έμεινε χωρίς ακτινολογικό μηχάνημα αφού το υπουργείο Υγείας δε μπόρεσε να αντιμετωπίσει την το θέμα της έγκρισης για τη χρηματοδότηση της επισκευής του.

Ακόμη οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν το περιβόητο Πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για τη δωρεάν αντιμετώπιση των ανασφάλιστων πολιτών υπό τον τίτλο «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» αποδεικνύεται όπως επισημαίνουν ένας ακόμη κυβερνητικός εμπαιγμός, καθώς αφορά μόλις 2-3 κλινικές εξετάσεις και περιορισμένο εργαστηριακό έλεγχο 200.000 ανασφάλιστων (από τους άνω των 1.500.000 ), σε διάστημα 4 μηνών. Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ, λέει η ΟΕΝΓΕ θα διοχετευθεί στους κρατικοδίαιτους διαγνωστικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Τέλος η ΟΕΝΓΕ προανήγγειλλε απεργία για τις 7 Ιουνίου καλώντας όλες τις ενώσεις των γιατρών να συμμετέχουν με σύνθημα "βάζουμε φραγμό στη διάλυση της Δημόσιας Υγείας, ή εμείς ή αυτοί".

Βάννα Κεκάτου - HEALTH VIEW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου