Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, στην πανελλαδική απεργία της Παρασκευής, που επισφραγίστηκε μ' ένα ογκώδες και δυναμικό συλλαλητήριο, έξω από το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο έλαβαν μέρος αρκετοί γιατροί κι από την Πάτρα. Διεκτραγωδώντας την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά ο ίδιος και ο συνάδελφοί του στον άκρως ευαίσθητο χώρο της Υγείας, ο οποίος αποτελεί το σημαντικότερο, ίσως, "καθρέφτη" πολιτισμού μιας χώρας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), Κώστας Γιαννάκενας, τόνισε στο attacktv.gr ότι "έχουμε φτάσει σε σημείο που δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε πλέον".
Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, στην πανελλαδική απεργία της Παρασκευής, που επισφραγίστηκε μ' ένα ογκώδες και δυναμικό συλλαλητήριο, έξω από το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο έλαβαν μέρος αρκετοί γιατροί κι από την Πάτρα.
Διεκτραγωδώντας την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά ο ίδιος και ο συνάδελφοί του στον άκρως ευαίσθητο χώρο της Υγείας, ο οποίος αποτελεί το σημαντικότερο, ίσως, "καθρέφτη" πολιτισμού μιας χώρας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), Κώστας Γιαννάκενας, τόνισε στο attacktv.gr ότι "έχουμε φτάσει σε σημείο που δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε πλέον".
Όπως είπε, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και υλικά, ενώ σε πάρα πολλά νοσοκομεία -ιδίως περιφερειακά- κινδυνεύουν να κλείσουν τμήματα και κλινικές, ελλείψει προσωπικού. Αλλά κι εκείνα που παραμένουν σε λειτουργία αναγκάζονται να "καλύπτουν" τις ανάγκες μ' έναν ή δύο γιατρούς, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται όλο το μήνα, αφού δεν υπάρχουν άλλοι.
Σ' ένα χρόνο έχουν φύγει από το ΕΣΥ 1.453, χωρίς ν' αντικατασταθούν!
Ενδεικτικό, άλλωστε, της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο attacktv.gr ο Πρόεδρος της ΕΙΝΑ, έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ 1.453 γιατροί, άλλοι με παραίτηση, άλλοι με συνταξιδοδότηση, χωρίς να έχουν αντικατασταθεί!
Επίσης, σε πολλά νοσοκομεία καταργούνται διάφορες ειδικότητες, ενώ και ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται αντιμέτωπος με αντίστοιχα προβλήματα. Έτσι, στη... μνημονιακή Ελλάδα του 2013 μπορεί κανείς να... εντοπίσει ολόκληρους νομούς που στερούνται παντελώς κάποιων ιατρικών ειδικοτήτων (για παράδειγμα, υπάρχει νομός χωρίς παιδίατρο!) "και το μόνο που έχει να μας πει η τρικομματική κυβέρνηση είναι ότι θα γίνουν περαιτέρω περικοπές στην Υγεία", σχολιάζει πικρόχολα και δηκτικά ο Κ. Γιαννάκενας.
Την ίδια ώρα, για ευνόητους λόγους (βλέπε οικονομική ασφυξία και αδυναμία προσφυγής σε ιδιώτες γιατρούς), παρατηρείται σημαντικά αυξημένη προσέλευση κόσμου στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία, όμως, κυριολεκτικά έχουν λυγίσει από το βάρος και αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, με τόσο αυξημένο όγκο δουλειάς και τόσο μειωμένο αριθμό προσωπικού.
"Υπάρχει και φιλότιμο", αλλά δεν αρκεί...
"Προσπαθούμε ν' αντεπεξέλθουμε με φιλότιμο και αυτοθυσία, αλλά δεν φτάνει", είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Αχαΐας για να περιγράψει το μόνιμο εφιάλτη που βιώνει. Και πώς να φτάσει, άραγε, το φιλότιμο, όταν μεγάλα νοσοκομεία, σαν το ΠΓΝΠ, που εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς, απ' όλη σχεδόν τη Ν.Δ. Ελλάδα, κάθε τρεις και λίγο ξεμένουν από βασικά ιατρικά μηχανήματα και όχι μόνο;
"Ο αξονικός τομογράφος στο ΠΓΝΠ βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και κάτι μέρες, για πολλοστή φορά, με συνέπεια ο κόσμος να μην μπορεί να υποβληθεί σε αξονικές", δηλώνει, φανερά απογοητευμένος, αλλά και οργισμένος συνάμα, ο Κώστας Γιαννάκενας, περιγράφοντας μια ζοφερή κατάσταση, που δεν θα μπορούσε κανείς να προβλέψει ότι αποτελεί την καθημερινή πραγματικότητα σε μια θεωρητικά προηγμένη χώρα, που βαυκαλίζεται να επαναλαμβάνει κάθε τόσο ότι βρίσκεται στο... σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.
Χωρίς γνωματεύσεις, γιατί δεν έχουν μελάνι για εκτυπωτές!
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΙΝΑ, που βρίσκεται στο... σκληρό πυρήνα των προβλημάτων τα οποία οδηγούν σταδιακά σε εξαθλίωση το περιλάλητο ΕΣΥ, εξακολουθεί ν' απαριθμεί τα σημερινά αδιόρθωτα χάλια της δημόσιας Υγείας, όπως τα ζει από μέσα: "Πολλές εξετάσεις δεν μπορούν να γίνουν, γιατί τα μηχανήματα έχουν βλάβες και δεν έχουν επισκευαστεί, ελλείψει κονδυλίων, ενώ άλλα είναι απαρχαιωμένα και δεν μπορούν ν' αντικατασταθούν, λειτουργώντας με την όποια αξιοπιστία τούς έχει απομείνει από την πολύχρονη και υπερεντατική χρήση", λέει.
Με όλα τούτα, εννοείται πως τα... ράντσα, την εξαφάνιση των οποίων οι εκάστοτε υπουργοί Υγείας θεωρούσαν πρωταρχικό τους μέλημα, έχουν κατακλύσει κάθε πιθανό και απίθανο χώρο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής, τα οποία βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με φοβερές ελλείψεις σε υλικά, υγειονομικά και μη. Ένα μόνο παράδειγμα ίσως αρκεί, για να δώσει το στίγμα της κατάστασης: οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας δεν μπορούν να τυπώσουν γνωματεύσεις, γιατί δεν έχουν μελάνι για εκτυπωτές!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου