Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Δυναμική τιμολόγηση και ‘διπλές’ τιμές στα φάρμακα από τον Σεπτέμβριο




Στο τραπέζι της επιτροπής για την τρόικα, μπαίνουν προτάσεις εκ βάθρων αλλαγής στον τρόπο κοστολόγησης όλων των κατηγοριών φαρμάκων.

Της Άννας Παπαδομαρκάκη - IATRONET

Επιστρέφει ‘δριμύτερη’ η δυναμική τιμολόγηση των φαρμάκων αυτή τη φορά με άλλο τρόπο, αφού είναι αδύνατον να τιμολογούνται τα γενόσημα ανάλογα με το χρόνο υποβολής στον ΕΟΦ της αίτησης αδειοδότησης.

Ενόψει της επίσκεψης της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου, υπουργείο Υγείας και εμπλεκόμενοι φορείς, στο πλαίσιο της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί, μελετούν τα θέματα και μέχρι στιγμής οι προτάσεις που είναι προς διαπραγμάτευση, καταλήγουν στα εξής:

Με στόχο την αύξηση των γενοσήμων στην αγορά, προβλέπεται εξ΄ αρχής μείωσης της τιμής των γενοσήμων στο 71% της τιμής του πρωτοτύπου, αντί του 80% που είναι σήμερα θεσμοθετημένο.

Για κάθε 1 εκ. ευρώ επιπλέον τζίρου του κάθε γενοσήμου, η τιμή του θα πέφτει κατά 5%, μέχρι να φθάσει η τιμή του στο 55% του πρωτοτύπου.

Τιμή αποζημίωσης από τον ασφαλιστικό φορέα θα είναι η τιμή του φθηνότερου γενόσημου.

Τα πρωτότυπα, όταν χάνουν την πατέντα τους, θα τιμολογούνται με το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, χωρίς να μειώνεται κατ΄ αρχήν η τιμή τους στο μισό.

Τα πρωτότυπα που διατηρούν την πατέντα τους, συζητείται να τιμολογούνται με το μέσο όρο των τιμών της Ευρωζώνης και της Βουλγαρίας. Το σενάριο αυτό θα αυξήσει τις τιμές περίπου κατά 1,5% μεσοσταθμικά, οπότε η διαφορά θα δώσει ‘ανάσα’ στις φαρμακευτικές να διαμορφώνουν τις τιμές τους χωρίς να επηρεάζεται το ‘καλάθι’ των τιμών αφού η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς. Επειδή όμως δεν επιδιώκεται η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας, αυτή η διαφορά που θα προκύψει από τις αυξήσεις των τιμών, θα επιστρέφεται με τη μορφή rebate.

Τα φάρμακα του ν.3816, μελετάται να πωλούνται και από τα φαρμακεία, όμως καθώς οι φαρμακοποιοί υφίστανται ζημία από την πώλησή τους, η φαρμακοβιομηχανία μελετάται να δίνει έκπτωση της τάξης του 8-10%, ώστε να μην υπάρχει και διαφορά τιμής στο ποσό που θα πρέπει να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), επιδιώκεται να απελευθερωθεί η τιμή τους, με τρόπο ώστε να αυξάνονται οι τιμές τους σταδιακά κατά 10% ετησίως.

Το clawback επιχειρείται να επεκταθεί σε όλους τους κλάδους των φαρμάκων, παρότι δεν συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου