Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Γενόσημα φάρμακα, δραστικές ουσίες και μαλλιοτραβήγματα



Iatromics.com

Για άλλη μια φορά εγείρονται διάφορα ζητήματα λόγω της συνταγογράφησης δραστικής ουσίας και γενοσήμων φαρμάκων. Αυτή την φορά βρίσκεται εν εξελίξει «πόλεμος» μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών. Το σχετικό δημοσίευμα αποτυπώνει με λυπηρό τρόπο την κατάσταση. Ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών προκειμένου να τεκμηριώσει το επιχείρημά του πως κανείς γιατρός δεν συνταγογραφεί δραστική ουσία προβαίνει σε μια παράτυπη ενέργεια. Ο ισχυρισμός του πιθανότατα να είναι ορθός (αν και Χ συνταγές δεν αποδεικνύουν τίποτε για το σύνολο των συνταγών), αλλά η ενέργεια δεν παύει να είναι παράτυπη. Έρχεται μετά ο εκπρόσωπος των γιατρών και όχι απλώς τον εγκαλεί, αλλά τον μηνύει, ορθώς κατά το γράμμα του νόμου, εσφαλμένα όμως κατά την ουσία.

Τι συμπέρασμα προκύπτει από την όλη εικόνα; Πως γιατροί και φαρμακοποιοί έχουν ανοίξει ένα μέτωπο που μάλλον δεν θα έπρεπε να υφίσταται. Οι γιατροί αντιτίθενται στην συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία, η οποία θα συνεπάγεται αν έχω καταλάβει καλά την επιλογή του σκευάσματος από τον φαρμακοποιό. Πολλά λοιπόν τα ερωτήματα και οι αντιρρήσεις.

Λένε κάποιοι πως με τον τρόπο αυτόν δεν θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, διότι απλώς θα αυξηθεί η συνταγογράφηση πρωτοτύπων φαρμάκων (δηλαδή όσων στερούνται γενοσήμου). Ίσως να αυξηθεί, αλλά μπορούν να μας πουν πόσα είναι αυτά; Εν ολίγοις, ποιές είναι οι πιο πολυέξοδες κατηγορίες τακτικής συνταγογράφησης; Στα εξωνοσοκομειακά φαντάζομαι πως είναι κατηγορίες όπως οι στατίνες, οι πραζόλες, τα αντιυπερτασικά, τα αντιδιαβητικά, τα αντικαταθλιπτικά. Πόσες είναι σε κάθε κατηγορία οι πρωτότυπες ουσίες; Και επιπλέον, αν δεν υπάρχει αντίγραφο π.χ. της εσομεπραζόλης αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να είναι απεριόριστη η χρήση της, καθώς επί της ουσίας μπορεί να αντικατασταθεί άνετα από οποιαδήποτε άλλη πραζόλη, κοκ.

Πώς θα πρέπει να καθορίζεται το ποιό σκεύασμα θα λάβει ο ασθενής; Δεν είναι σωστή κίνηση να το καθορίζει ο φαρμακοποιός. Αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα έξω από τα δόντια, εφόσον υπάρχει η συζήτηση περί κατευθυνόμενης συνταγογράφησης από τους γιατρούς, τίποτε απολύτως δεν μας διαβεβαιώνει πως οι φαρμακοποιοί θα είναι απρόσβλητοι από αντίστοιχα φαινόμενα. Τι πρέπει να γίνει; Ίσως αυτό το οποίο γίνεται στις ΗΠΑ, δηλαδή κάθε ασφαλιστικός φορέας διαμορφώνει τις τιμές βάσει δικών του συμφωνιών με τις εταιρείες. Εν προκειμένω θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να διαπραγματεύεται και να λαμβάνει προσφορές, εκ των οποίων θα προκρίνει έναν μικρό αριθμό σκευασμάτων για κάθε ουσία με τις χαμηλότερες τιμές (προκειμένου να διατηρείται ένας ανταγωνισμός). Αν κάποιος έχει ιδιαίτερη προτίμηση ας συνεισφέρει την διαφορά της τιμής. Προφανώς και αυτό το σύστημα έχει τα τρωτά του και μπορεί να οδηγήσει σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, αλλά ουδένα σύστημα θα είναι τέλειο.

Τώρα, έχουν δίκιο οι γιατροί που διεκδικούν το δικαίωμα συνταγογράφησης συγκεκριμένου σκευάσματος; Επί της ουσίας μάλλον όχι. Τα συγγράμματα αναγράφουν δραστική ουσία όπως είναι φυσικό. Ποιός ο λόγος της στενοχώριας τους όταν δεν μπορούν να γράψουν το σκεύασμα της προτίμησής τους; Εδώ είναι το κλειδί: γιατί υπάρχει προτίμηση; Ας μην κοροϊδευόμαστε. Οι λόγοι μπορεί να είναι: συνήθεια («αυτό έχω μάθει να χρησιμοποιώ»), πεποίθηση υπεροχής («το Χ δεν είναι το ίδιο δραστικό με το Υ»), άποψη («είναι επιστημονικό μου δικαίωμα») και τέλος κάποιου τύπου όφελος ή απλώς επιτυχής προώθηση από τον φαρμακευτικό αντιπρόσωπο. Η συνήθεια και η άποψη είναι αστεία επιχειρήματα, η επιρροή του φαρμ. αντιπροσώπου επίσης, το όφελος είναι καταδικαστέο. Τι μένει; Μένει η πεποίθηση πως το σκεύασμα Χ είναι καλύτερο από τα άλλα. Συνήθως το επιχείρημα αυτό αφορά αυτούς που προτιμούν το πρωτότυπο σκεύασμα από το γενόσημο. Παρουσιάζεται λοιπόν έτσι μια ηθικά ορθή και παράλληλα επιστημονικοφανής αιτία για την προτίμηση. Είναι έτσι; Όχι, διότι: τα γενόσημα είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ βάσει φαρμακοδυναμικών μελετών κλπ. Μήπως είναι οι συγκεκριμένες μελέτες λανθασμένες ή φαλκιδευμένες; Δεν τα εξετάζει ο ΕΟΦ τα φάρμακα στα εργαστήριά του; Έχουν παρατηρήσει οι συνάδελφοι υποδεέστερη αποτελεσματικότητα στους ασθενείς τους; Πολλές οι ενστάσεις. Αν λοιπόν ο ΕΟΦ είτε ανεπαρκεί είτε αδρανεί και μάλιστα οι γιατροί έχουν παρατηρήσει οι ίδιοι το αποτέλεσμα, τότε δύο είναι η επιστημονικά σωστές λύσεις: πρώτον, να πάψει να υφίσταται ο ΕΟΦ και οι εγκρίσεις να δίνονται π.χ. από τον ΕΜΕΑ και δεύτερον, να οργανώσει κάποιος μια διπλά τυφλή ελεγχόμενη κλινική δοκιμή που θα ελέγχει την υπόθεση της διαφορετικής αποτελεσματικότητας. Εφόσον η πολιτεία μας διαβεβαιώνει πως τα φάρμακα είναι ισοδύναμα δεν τίθεται κανένα ηθικό θέμα προκειμένου να τυχαιοποιήσει κάποιος τους καινούργιους ασθενείς σε πρωτότυπο έναντι γενοσήμου. Αυτό θα ήταν πολύ καλύτερη απόδειξη από το «ένας ασθενής μια φορά…» ή «ο καθηγητής μου έλεγε…» ή «έχουν υποβληθεί μελέτες στον ΕΟΦ».

7 σχόλια:

  1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ
    ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΩΣ ΙΑΤΡΟΣ ΓΡΑΦΩ ΕΝΑ ΓΕΝΟΣΗΜΟ ΦΑΡΜΑΚΟ,ΠΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΙΜΗ,ΑΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΤΑΔΕ ΕΠΩΝΥΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΟΣΗΜΟ Ή ΤΟ ΑΝΩΝΥΜΟ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟ (ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΟΜΕ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΟΦ)ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ?ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΧ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΔΟΧΑ ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμπληρωματικά με τα σχόλια του συγγραφέα να τονίσω κατά την γνώμη μου πως ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αναγράφεται παράλληλα με την δραστική ουσία και η εμπορική ονομασία είναι ότι προάγει την συμμόρφωση του ασθενούς στην θεραπεία, ειδικά χρονίων παθήσεων. Έγκυρες διεθνείς μελέτες διαπιστώνουν πως στην καλύτερη περίπτωση η συμμόρφωση των χρονίως πασχόντων στην αγωγή τους δεν ξεπερνάει το 60%.Αυτό σημαίνει πως 4 στις 10 φορές στην καλύτερη περίπτωση ο ασθενής είτε "ξεχνάει" είτε λαμβάνει λανθασμένα την αγωγή του. Πως περίμένουμε λοιπόν από γηριατρικούς ασθενείς ή ψυχικά πάσχοντες που μετά βίας θυμούνται ή και έχουν αμφιθυμική στάση απέναντι στο φάρμακο, αν το ιδιοσκεύασμα αλλάζει κάθε μήνα ανάλογα με τον εκάστοτε φαρμακοποιό να έχουν εμπιστοσύνη στην θεραπεία τους καi να την λαμβάνουν κανονικά;
    Ας μην ξεχνάμε πως το φάρμακο είναι κάτι περισσότερο απλώς από ένα μέσο θεραπείας και ας αφήσουμε κατά μέρος επιτέλους τον αντίλογο μεταξύ του αποτελεσματικού και του μη αποτελεσματικού ή επικίνδυνου φαρμάκου. Δεν είναι δυνατό να μιλάμε σαν γιατροί που το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να δώσουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο που θα κάνει την δουλειά του. Για να έχει αποτέλεσμα το φάρμακο ο ασθενείς θα πρέπει να το λαμβάνει κι αυτό δεν το έχουμε καθόλου υπόψιν. Η σχέση του ασθενούς με το φάρμακο είναι πολύ πιο προσωπική. Είναι μια σχέση εμπιστοσύνης του ανθρώπου που το φάρμακο αυτό τον έκανε καλά και αυτό εμπιστεύεται. Και σε μια χώρα που τα πάντα και κυρίως η εμπιστοσύνη του κόσμου καταρρέει δεν είναι δυνατό να δημιουργούμε σε μια τόσο ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού, όπως είναι οι ασθενείς, έναν ακόμη λόγο να νιώθουν ανασφαλείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για την οικονομία της συζήτησης με τους φαρμακοπώλες να δεχθώ ότι ορισμένοι γιατροί θέλουν να συνταγογραφούν με βάση την εμπορική ονομασία γιατί έχουν ίδιον συμφέρον. Σε απλά Ελληνικά τα παίρνουν για να γράφουν το ένα φάρμακο (πρωτότυπο ή γενόσημο) έναντι κάποιου άλλου. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί οι φαρμακοποιοί οι οποίοι μαζί με τα φάρμακα πουλάνε σερβιέτες, προφυλακτικά, τσίχλες, τσόκαρα και παντόφλες, μπαστούνια και ομπρέλες, γάλατα και αφεψήματα, αντιηλιακά και καλλυντικά και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, έχουν μεγαλύτερη ηθική αντίσταση στον χρηματισμό τους, όταν μάλιστα οι αμαρτωλές φαρμακευτικές εταιρίες θα τους παρέχουν bonus σε είδος για το μαγαζί τους? Ας φτιάξουν πρώτα πραγματικά φαρμακεία και ύστερα να τολμήσουν να εγείρουν τέτοιες αξιώσεις. Και επιτέλους αν θέλουν να παίζουν τους γιατρούς κάνοντας απλές ιατρικές πράξεις όπως η μέτρηση ΑΠ πως θα τους φαινόταν αν και οι γιατροί χορηγούσαμε φάρμακα ή εμβόλια από τα ιατρεία μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο,τι και να πειτε για τους φαρμακοπωλες,το πτυχιο μας ειναι φαρμακοποιου.Οντως τιποτα δεν μπορει να αναστειλει τον χρηματισμο καποιων φαρμακοποιων σε αντιστοιχια με τον εως τωρα χρηματισμο καποιων γιατρων.Τα δερμοκαλλυντικα,τα βρεφικα γαλατα,τα συμπληρωματα διατροφης,ειναι επισης αντικειμενο μας.Η μετρηση της πιεσης σε αλλα κρατη ειναι θεσμοθετημενη και μπορει να γινει και στα φαρμακεια,καθως και καποιες αλλες πραξεις της ΠΦΥ,ισως θεσμοθετηθουν καποτε και στην Ελλαδα,ισως και οχι.Ορισμενες φορες ομως μπορει να τελεστουν και σημερα απο τον φαρμακοποιο οχι ως μια πραξη αντιποιησης της αντιστοιχης ιατρικης,αλλα ως μια συμπραξη για ενα επιθυμητο αποτελεσμα προς το καλο του ασθενη,ιδιαιτερως στις περιπτωσεις που ο γιατρος επιζητα την μετρηση 2 φορες την μερα για 14 μερες προκειμενου να αποφασισει το αν θα χορηγησει ΄η οχι αγωγη,΄η αν θα αλλαξει το θεραπευτικο σχημα λογω μη θετικης ανταποκρισης του ασθενη.Μακαρι να ηταν διαθεσιμος ο γιατρος ΄η μια νοσηλευτρια να εκτελεση αυτη την πραξη ,μα δυστυχως δεν υπαρχει αυτη η δυνατοτητα.Αυτα τα ολιγα γιατι τουλαχιστον προς το παρον υπαρχουν ακομη φαρμακοποιοι.Οσο αφορα στο αρθρο ειναι κατ΄ εμε το ουσιαστικοτερο που εχω διαβασει αυτες της μερες.Οι ρολοι μας ειναι διακριτοι και σεβαστοι,μα καθηκον μας ειναι τυχον ανεπαρκεια του ΕΟΦ ΄η η οποιαδηποτε παραλειψη επαρκους ελεγχου της ασφαλειας των νεοεισαγωμενων μειοδοτικων γενοσημων που περιμενουμε να κατακλυσουν την Ελλαδα να αντιμετωπιστει και να αποκλειστει αντιστοιχα.

      Διαγραφή
  4. Για την οικονομία της συζήτησης με τους κάθε λογής κομπογιαννίτες, σκιτζήδες, φραγκοφονιάδες, ζήτουλες κλπ, κλπ (βλέπεις ανώνυμε της 23/8 ώρα 5:40 μμ όλοι ξέρουν να υποτιμούν τον άλλο), αρκεί μια ματιά εδώ:
    http://www.farmakopoioi.blogspot.gr/2013/08/blog-post_24.html#more. Εύκολα επαληθεύεται από όποιον έχει
    σπουδάσει σε κράτος με σοβαρό σύστημα υγείας. Τέλος, για να αυγατίσεις το εισόδημά σου δε χρειάζεται να γίνεις
    "σκυλάκι" του κάθε απίθανου "φαρμακά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώντας απόλυτα με το άρθρο στο οποίο παραπέμπετε θα ήθελα να σας θυμίσω πόσο πολύ απέχουν από την Ελληνική πραγματικότητα, στην οποία ο φαρμακοποιός σπανίως βρίσκεται μπροστά τον γκισέ του φαρμακείου του, αλλά τον αντικαθιστά ο έμπειρος βοηθός του με αρκετή επιτυχία οφείλω να ομολογήσω. Δεν θα απαντήσω για τα σκυλάκια του κάθε απίθανου φαρμακά διότι δεν με αφορούν. Αλλά δεν πείθομαι για τους άγιους φαρμακοποιούς και τους αμαρτωλούς γιατρούς παρόλο που και τους τελευταίους τους θεωρώ πόρνες πολυτελείας όταν τους συναντώ σε διάφορες ημερίδες ή συνέδρια τουριστικού αποκλειστικά σκοπού στα οποία δεν συμμετέχουν ποτέ αλλά δέχονται να τους περιμένει στο αεροδρόμιο το πιστοποιητικό παρακολούθησης. Όσο για το εισόδημά μου δυστυχώς είναι απολύτως αναντίστοιχο με την επιστημονική μου επάρκεια αλλά αυτά είναι επιλογές ζωής.

      Διαγραφή
  5. Επομένως μη λοιδορείς τους φαρμακοποιούς που ένα ανίκανο κράτος περιόρισε σε φαρμακοπώλες. Εν γνώσει του και επί τούτου. Με τον ίδιο τρόπο που ποτέ δεν αντάμοιψε με τις αρμόζουσες αμοιβές όλους μα όλους τους επιστήμονες του ευρύτερου δυναμικού του (βλέπε πρώην ΙΚΑ κλπ ταμεία, νοσοκομειακούς όλων των ειδικοτήτων κλπ). Πάντα άφηνε ένα παραθυράκι για το κάτι έξτρα. Απότην άλλη δε μπορεί να γράφει ο γιατρός αντιφλεγμονώδες των 10 caps, 2 την ημέρα χ 5 μέρες μαζί με μία ομεπραζόλη των 30 caps, 1 την ημέρα χ 5 μέρες επίσης. Κάτι βρωμάει δε νομίζεις? Τέλως πάντων όλα αυτά είναι γνωστά στον κύκλο μας. Ο αγώνας δεν πρέπει να είναι ποιός θα βγάλει το μάτι του άλλου, αλλά πως θα βελτιωθεί το ρημαδοσύστημα υγείας. Προσωπικά δεν ελπίζω πλέον σε τίποτε εδώ και με αυτές τις κλαδικές ηγεσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή