Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Απειλή επιδημιών στην ΕΕ από τη δυσπιστία απέναντι στον εμβολιασμό



Τον κώδωνα του κινδύνου για επιδημίες νόσων όπως η πολυομελίτιδα, η ερυθρά και η ιλαρά κρούει ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ Βίτενις Αντριουκάιτις, λόγω της επιφυλακτικότητας των Ευρωπαίων απέναντι στον εμβολιασμό.

Το θέμα απασχόλησε το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, μετά την κίνηση της Ιταλικής Υπηρεσίας Φαρμακολογίας να αποσύρει δύο παρτίδες αντιγριπικού εμβολίου της Novartis που προορίζεται για ηλικιωμένους.

Όπως τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος, οι εμβολιασμοί έχουν θεμελιώδη σημασία για τη δημόσια υγεία και η δυσπιστία των πολιτών δεν έχει επιστημονική βάση.

Τα προγράμματα εμβολιασμού υπέστησαν σοβαρό πλήγμα το 1998, λόγω μιας μικρής μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet και συνέδεε το τριπλό παιδικό εμβόλιο ΜMR (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας) με την εμφάνιση αυτισμού. Η μελέτη αποδείχθηκε αργότερα ότι ήταν απάτη, ωστόσο ο θόρυβος που προκάλεσε ακόμα δεν έχει κοπάσει.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με την πανδημία γρίπης το 2009, όταν τα αντιγριπικά εμβόλια συνδέθηκαν με κίνδυνο εκδήλωσης του νευρολογικού συνδρόμου Γκιγέν-Μπαρέ. Τελικά όμως οι ανησυχίες διαψεύστηκαν.

Η επιδημία του Εμπολα δείχνει τη σημασία καταπολέμησης των παθογόνων

Απευθυνόμενη στους ομόλογούς της, η Ιταλίδα υπουργός προειδοποίησε για το «λανθασμένο αίσθημα ασφάλειας» που υπάρχει στην Ευρώπη απέναντι στις υγειονομικές απειλές. Η επιδημία του ιού Έμπολα στην Αφρική «θα έπρεπε να υπενθυμίσει σε όλους τη σημασία της καταπολέμησης των παθογόνων παραγόντων» πρόσθεσε.

«Πρέπει να αντιστρέψουμε την τρέχουσα τάση του σκεπτικισμού» που κινδυνεύει να φέρει και πάλι πίσω στην Ευρώπη τις επιδημίες της πολιομυελίτιδας, της ερυθράς ή της φυματίωσης, σημείωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Βίτενις Αντριουκάιτις.

Την ώρα που ο εμβολιασμός είναι ολοένα και λιγότερο υποχρεωτικός στις χώρες μέλη της ΕΕ, ο Αντριουκάιτις υπογράμμισε την ανάγκη να επεκταθούν τα προγράμματα εμβολιασμού πέρα από τα παιδιά.

Χάρη στα εμβόλια, η ανθρωπότητα απαλλάχθηκε οριστικά από τη φρικτή ασθένεια της ευλογιάς, της πρώτης ασθένειας που εξαλείφεται από τον πλανήτη με ανθρώπινη παρέμβαση.

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με την πολιομυελίτιδα και την ιλαρά αν οι γονείς είναι πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου