Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΘΕΣΕΙΣ ΠΕ.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Αθήνα 01/12/2014 

Η Πανελλήνια Ένωση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνεδρίασε με κύριο αντικείμενο συζήτησης το νέο προσχέδιο συμβάσεων που προωθεί ο ΕΟΠΥΥ .Οι θέσεις της ΠΕ.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ έχουν ως εξής:

1. Συμβάσεις συλλογικές ανοιχτές σε όλους τους ιατρούς

2. Ο συμβαλλόμενος πάροχος υγείας , δύναται να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ,τόσο ως φυσικό πρόσωπο(ελεύθερος επαγγελματίας) όσο και ως νομικό πρόσωπο με τη μορφή Ιατρικής Εταιρείας παροχής ΠΦΥ .

3.Η αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον συμβαλλόμενο πάροχο πρέπει να γίνεται με δαπάνη του ΕΟΠΥΥ 

4.Η ΠΕ.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε αλλαγή των όρων σύμβασης καθώς και στην επαναδιαπραγμάτευση των προσφερόμεων υπηρεσιών στο τέλος εξαμήνου , όπως αυθαίρετα προβλέπει το νέο προσχέδιο συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ! Οι κανόνες της σύμβασης ισχύουν για δύο χρόνια, οι δε ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να προέρχονται –μόνο- από τον ΕΟΠΥΥ .

5. Πλαφόν ανά πάροχο υγείας, πέραν του οποίου καθε αμοιβή ιατρού να θεωρείται τυπικά νόμιμη.

6.Ανακοστολόγηση επισκέψεων και πράξεων οι οποίες να είναι τουλάχιστον ίσες με αυτές του κρατικού τιμολογίου ,η δε αμοιβή για τρίμηνη αγωγή να ανέβει στα 20ευρώ.

7.Κατάργηση του clawback από το 2014 και εντεύθεν , άρση της αυθαίρετης παρακράτησης του 10% των επισκέψεων και πράξεων.

8. Η υιοθέτηση ημερήσιου ορίου επισκέψεων είναι ρεαλιστικότερη έναντι συγκεκριμένου «ωραρίου» στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ .Η μετάβαση στην οικεία του ασθενούς, μέσω ΕΟΠΥΥ, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στην πράξη . Η ΠΕ.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ είναι κάθετα ενάντια σε αυτήν την πρόταση που προυποθέτει οργανωμένο κέντρο ΠΦΥ με πολλούς ιατρούς, καθότι υπάρχει κόστος μεταφοράς, αλλά και αγοράς ειδικού εξοπλισμού .Ο χρόνος δε που απαιτείται είναι αναντίστοιχος με την προτεινόμενη αποζημείωση , ενώ αφήνει ακάλυπτο το ιατρείο από επίσκεψη άλλου ασθενούς.Η πραγματικά επείγουσα κατάσταση είναι επείγουσα ,υφίσταται ωστόσο διασταλτική ερμηνεία μεταξύ των ασφαλισμένων και των παρόχων υγείας ,κάτι που δυνητικά , διαταρράσει τις καλές σχέσεις ασφαλισμένου και ιατρού.

Συμπερασματικά ,πρέπει να τονισθεί ότι η συγκεκριμένη σύμβαση νέο προσχέδιο του ΕΟΠΥΥ είναι ένα πολυσέλιδο «ποινικολόγιο» αποικιοκρατικού τύπου για τον Ιατρό .Είναι ανάγκη να τονισθεί ότι ο Ιατρός είναι μέλος της κοινωνίας μας ,πιθανόν και ασθενής , σύμμαχος και προασπιστής της υγείας τον πολιτών.Είναι επίσης και επαγγελματίας.Υγεία με τον Ιατρό στη γωνία δεν νοείται.Επιπλέον πέραν από τις υποχρεώσεις του Ιατρού ,πρέπει να σημειωθεί στο προσχέδιο και η υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει εντός του νομίμου χρόνου( 60ημερών).Πέραν του διαστήματος αυτού ,ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να πληρώνει τόκους υπερημερίας στους παρόχους. 

Η ΠΕ.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ είναι το πανελλήνιο σωματείο γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που περιλαμβάνει τους πάντες ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, πολυιατρεία και ιατρικές εταιρείες που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ,παρέχουν δε ιατρικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του. Ασφαλισμένος , Ιατρός, ΕΟΠΥΥ δικαιούνται μια σχέση αρμονίας, ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή του νέου συστήματος παροχής υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση το νέο νομοσχέδιο αλλά και το νέο σύστημα υγείας δεν έχει πιθανότητες να ευδοκιμήσει.

Εκ του Δ.Σ. της ΠΕΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ 

Ο Πρόεδρος                  Ο Γεν. Γραμματέας

Στεφανος Τσιπουράκης   Γρηγόρης Φούσας

2 σχόλια:

  1. Τί μαλώνετε όλοι ΠΑΣΙΔΙΚ -ΠΕΕΒΙ κλπ κλπ για τον ΕΟΠΥΥ ?? .Κοντός ψαλμός αλληλούια ...από 1/1/15 κανείς νεα σύμβαση...... να δω τι εξωδικα θα στείλει ο ΕΟΠΥΥ και πόσα απίδια πιάνει ο σάκος κύριοι των ενώσεων ??? οέοοο??ούτε επίσχεση ούτε τίποτα παύση συμβάσεων όπως οι οδοντίατροι.....και ο κάθε ασφαλισμένος αφού έχει πληρώσει τις εισφορές του ας τα διεκδικεί αυτός από τον ΕΟΠΥΥ --να δω το πολιτικό κόστος θα το αντέξουν ?---ξεκάθαρα πράγματα αλλιώς ρουφάτε αυγουλάκια κύριοι των ενώσεων και λοιποί που τώρα γαυγίζετε αλλά θα τρεξετε να κανετε νεα συμβαση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΡΑΓΜΑ 1-1-2015 ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ.
    ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ.
    ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΚΤΟΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΞΕΡΟΚΟΜΑΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ.
    ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝ ΓΙΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή